Pyszna najprostsza szarlotka

Pyszna najprostsza szarlotka – Dzisiaj zapraszam na tradycyjną, domową szarlotkę. Jest pyszna, maślana, aromatyczna, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu jest prosta. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Wspaniale smakuje jeszcze delikatnie ciepła. Można podać ją z lodami. Idealna na jesienne wieczory. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszna najprostsza szarlotka 2

Pyszna najprostsza szarlotka

Składniki:

Ciasto:

  • 370g mąki  pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250g zimnego masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 2kg umytych jabłek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Pyszna najprostsza szarlotka 3

Ciasto:

1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wanilię, cukier i krótko wymieszać łyżką.

2. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma, ciasto będzie dosyć wilgotne i klejące.

3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, wstawić do zamrażalnika.

4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można zrobić to rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM (wałek troszkę podsypujemy mąką). 

5. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Następnie dobrze osączyć je w dłoniach.

7. Do osączonych jabłek przesiać mąkę ziemniaczaną, dodać cynamon i wymieszać.

8. Wyjąć ciasto z lodówki, posypać bułką tartą i na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.

9. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto równomiernie wyłożyć na jabłka.

10. Gotową szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

11. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Pyszna najprostsza szarlotka 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

Dodaj komentarz