Pyszna najprostsza szarlotka – Dzisiaj zapraszam na tradycyjną, domową szarlotkę. Jest pyszna, maślana, aromatyczna, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu jest prosta. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Wspaniale smakuje jeszcze delikatnie ciepła. Można podać ją z lodami. Idealna na jesienne wieczory. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna najprostsza szarlotka
Składniki:
Ciasto:
- 370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250g zimnego masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 2kg umytych jabłek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wanilię, cukier i krótko wymieszać łyżką.
2. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma, ciasto będzie dosyć wilgotne i klejące.
3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i na czas dalszych przygotowań, wstawić do zamrażalnika.
4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można zrobić to rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM (wałek troszkę podsypujemy mąką).
5. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Następnie dobrze osączyć je w dłoniach.
7. Do osączonych jabłek przesiać mąkę ziemniaczaną, dodać cynamon i wymieszać.
8. Wyjąć ciasto z lodówki, posypać bułką tartą i na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
9. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto równomiernie wyłożyć na jabłka.
10. Gotową szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
11. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.