Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence. Proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda apetycznie. Jest wilgotne, aromatyczne, maślane, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Idealne ciasto na jesienne dni. Polecam! (inspiracja ze strony einfachbacken.de)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami 2

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 2 jabłka o wadze około 340g
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 180g cukru
  • 4 jajka w rozmiarze M
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
  • 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 130ml mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, zmielone migdały i wymieszać łyżką.

4. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 3 minuty.

5. Następnie dodawać po jednym jajku,  po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodać 2 łyżki przygotowanej mąki z migdałami, patrz FILM.

6. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, parę razy zamieszać mikserem, żeby składniki tylko troszkę się połączyły i dodać połowę mleka. Znów bardzo krótko wymieszać (tak 2-3 razy zamieszać mikserem) i dodać pozostałe mleko. Wymieszać krótko na jednolite ciasto.

7. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać.

8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)  

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

Dodaj komentarz