Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady

1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.

2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.

3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.

4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.

5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).

Muffiny czekoladowe
przed pieczeniem

6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków

Muffiny czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

122 komentarze do wpisu „Muffiny czekoladowe”

  1. podejscie nr 3:
    wyszly bardzo dobre, najlepsze do tej pory co robilam. dalam 1,5 szttuki jabluszka (tym razem champion). mufiny wreszcie byly wilgotne i nie zapychaly . pozdrawiam .
    ps. jutro bananowe z czekolada :)

    Odpowiedz
  2. robiłam :) wyszły wyśmienite, zniknęły w mgnieniu oka, nawet najwięksi sceptycy muffinek w moim domu zjedli ich kilka :) następnym razem robię dwie porcje :)

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam. Wyszły pyszne. Nie miałam białej czekolady, ale z blanszowanym migdałem na czubku też są super. Już kolejny raz udaję się ukradkiem do kuchni i przyczyniam się do ich znikania :). Wielkie dzięki za przepis.

    Odpowiedz
  4. Cieszę się, że smakowały, z przypieczonymi migdałami musiały być pyszne,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Przepis znam już na pamięć bo robiłam już je z 20 razy. Wszyscy są zachwyceni i zawsze braknie.
    Bardzo dziękuję za tak wspaniałe przepisy!:)

    Odpowiedz
  6. to ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    cieszę się, że babeczki smakują,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  7. Chciałam zapytać, gdzie można kupić groszki czekoladowe. Czy są może dostępne w jakimś sklepie internetowym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  8. ostatnio udało mi się parę razy kupić je w Lidlu, a tak to przez internet tortownia.pl, ale dobre, może na Allegro,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Przepis jest bardzo dobry, mufinki wyszły nam wspaniałe. Mówimy to z całym przekonaniem bo mieszkamy w kraju mufinek(anglia) pozdrawiamy.. Agnieszki (mama i córka) ;)

    Odpowiedz
  10. Za chwilę wyciągam je z piekarnika. Jeśli smakują tak samo jak wyglądają to już jestem ich fanką:D No i ten cudowny zapach czekolady:))

    Odpowiedz
  11. Świetny przepis, już za pierwszym razem się udały :)

    Zrezygnowałam tylko z aromatu – nie był konieczny.
    I zamiast sody, której nie miałam, dodałam podwójną ilość proszku do pieczenia.

    W ramach urozmaicenia dodałam do jednych gorzką czekoladę obtoczona w cynamonie, do innych białą też z cynamonem i jeszcze do innych pokrojoną w drobną kosteczkę gruszkę w cynamonie. Wszystkie wyszły super, polecam!

    Odpowiedz
  12. Babeczki są pyszne!!!! właśnie zabieram się za robienie (bo zabrakło :)), zamierzam wypróbować ten dodatek z cynamonem, ale i bez tego są bajeczne!!!

    Odpowiedz
  13. To były moje pierwsze w życiu muffinki i wyszły świetnie! :) Bardzo fajny przepis, już niedługo wypróbuję kolejne :)

    Odpowiedz
  14. Wlaśnie wstawiłam drugą partię. Z przepisu wyszło mi 14 ogromnych muffinek. Są pyszne. Ja dodałam kilka kropli aromatu rumowego bo akurat taki byl w szafce. :)

    Odpowiedz
  15. Przepis zmodyfikowany o pół grubo skrojonej tabliczki do ciasta oraz o zwykłe kakao ( gorzkiego mi zwyczajnie brakło :)) i 3/4 jabłka, zamiast pół.
    Wyszły wilgotne i przepyszne! Znikały ze stołu w oka mgnieniu!
    19 pięknych sztuk z tej ilości mi wyszło

    Odpowiedz
  16. Babeczki wyszły idealnie, proporcje świetnie dobrane :) Mam na dzieje, że mojemu facetowi będą smakowały :):) Jabłuszko, przed dodaniem do składników mokrych, połączyłam na patelni z masłem, cukrem i miodem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz