Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady

1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.

2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.

3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.

4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.

5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).

Muffiny czekoladowe
przed pieczeniem

6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków

Muffiny czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

124 komentarze do “Muffiny czekoladowe”

  1. witam bardzo cieplo w ten mrozny sniezny dzien. nie moglam sie oprzec tym wspanialym muffinkom. wypiekalam caly wieczor. zrobilam je w wersji mini wyszly palce lizac wysle fotke bo warto latwe smaczne i przedewszystkim duzo. xxx jak zwykle strzal w 10

    Odpowiedz
  2. Moge je wam polecic drogie blgowiczki, zrobilam na przyjazd rodzinki, po poludniu dorabialam nastepne na wynos :) mimo ze tak malo tluszczu, sa wilgotne i oblednie czekoladowe!

    Odpowiedz
  3. ja mam silikonowe foremki i 12 sztuk styka na cala blaszke wygodniejsze niz blacha z wypustkami a juz napewno lepiej wyciagac gorace mufinki
    a ten przepis tez przeprobuje

    Odpowiedz
  4. Mam swój jeden sprawdzony przepis bazowy na muffinki, który właściwie zawsze wykorzystuję. Te cudeńka wyglądają bardzo rozkosznie i do tego taka niewielka ilość masła, z pewnością do wypróbowania! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz