Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu babeczki. Wilgotne, sycące, bardzo aromatyczne. Pachną śmietankowo z delikatną nutką czekolady. Jogurt sprawia, że babeczki są bardziej lekkie i mają coś wyjątkowego w smaku, są jakby bardziej mleczne (dlatego najbardziej lubię muffinki na jogurcie). Bardzo polecam do śniadania lub jako szybki deser do kawy. Smacznego, mniam…

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie 1

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie
Składniki:
150g mąki pszennej
110g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
90g cukru
aromat śmietankowy
1 jajko lekko ubite (rozmącone widelcem)
80ml oleju
250g jogurtu
130g rodzynek w czekoladzie

1. Wymieszać w misce obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wsypać rodzynki, wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. Do płynnych składników dodać suche i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut (termoobieg 160°C).

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

54 komentarze do “Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie”

  1. Zrobilam Wlasnie te babeczki i jestem zachwycona. To juz moj czwarty wypiek z Tej strony i jestem Jak zwykle pod wrazeniem. Uwielbiam te strone z przepisami a moj synek kocha moje wypieki. Dzieki :-)

    Odpowiedz
  2. Nie miałam rodzynek w czekoladzie ani nawet czekolady, którą można by poszatkować i wrzucić zamiast rodzynek. Miałam natomiast pół posypki kolorowej i całą czekoladową i właśnie w takiej zmodyfikowanej wersji zrobiłam te jogurtowe muffinki.
    Wyszły bardzo dobre, dość miękkie i delikatnie słodkie, skorka wierzchnia natomiast chrupiąca:) Planowałam polać je jakąś polewą, ale po zjedzeniu pierwszej babeczki stwierdziłam, że jest to niepotrzebne.
    Jeszcze jeden plus: robi się je niezwykle szybko! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. chapeau bas :) wyszły znakomicie i cieszą oko gości, którzy są pod wrażeniem; upiekły się w 160 stopniach w termoobiegu. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Muffinki wyszły lepsze, kiedy upiekłam je w 160 stopniach C z termoobiegiem. Polecam też dodać bardzo dobrej jakości rodzynki w czekoladzie:) Ciasto przygotowuje się baaaaardzo szybko.

    Odpowiedz
  5. Fajny przepis, czuję, że popełnię swoje pierwsze muffinki z Twoim przepisem. Ale to za kilka dni, bo dziś babka drożdżowa i karpatka :). Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz