Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu babeczki. Wilgotne, sycące, bardzo aromatyczne. Pachną śmietankowo z delikatną nutką czekolady. Jogurt sprawia, że babeczki są bardziej lekkie i mają coś wyjątkowego w smaku, są jakby bardziej mleczne (dlatego najbardziej lubię muffinki na jogurcie). Bardzo polecam do śniadania lub jako szybki deser do kawy. Smacznego, mniam…
Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie
Składniki:
150g mąki pszennej
110g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
90g cukru
aromat śmietankowy
1 jajko lekko ubite (rozmącone widelcem)
80ml oleju
250g jogurtu
130g rodzynek w czekoladzie
1. Wymieszać w misce obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wsypać rodzynki, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Do płynnych składników dodać suche i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut (termoobieg 160°C).
Udanych wypieków :)
Dziekuje bardzo za podpowiedz:)
proszę dać około 3/4 szklanki cukru,
pozdrawiam
Cukru tez 160-170? Dziekuje za odpowiedz i cieplutko pozdrawiam
witam,
w szklance jest około 160-170g mąki,
życzę smacznego, pozdrawiam
Czy w szklance zmiesci sie 150 gram mąki? Nie mam wagi
Zabieram sie własnie do robienia tych mufinek :)Pozdrawiam serdecznie
nie trzeba używać miksera, można trzepaczką lub łyżką,
pozdrawiam
czy do mieszania składników trzeba koniecznie użyć miksera czy wystarczy wymieszać trzepaczką?
tak można,
pozdrawiam
A czy zamiast oleju mogę dać oliwę ??
proszę dodać 1/4 lub 1/3 łyżeczki,
pozdrawiam
Ile ml ma aromat uzyty w tym przepisie, bo spotkałam sie z 3 objetościami i nie wiem jakiego użyć.
Bardzo się cieszę, że babeczki smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Przed chwilą z piekarnika wyszła pierwsza porcja babeczek. Są pyszne! Lekkie, puszyste, wilgotne. Pycha! Zmieniłam trochę przepis – zamiast aromatu śmietankowego dałam waniliowy, bo taki dostałam w sklepie, a zamiast rodzynek w czekoladzie, które się skończyły – drażetki czekoladowe. Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia powkładałam w muffinki po kilka draż, by ładnie wyglądały.
Dziękuję za kolejny udany przepis :)
bardzo sie ciesze:)
zycze kolejnych udanych wypiekow
pozdrawiam cieplo