Muffinki z bananami i czekoladą

Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).

Przepis z FILMEM.

Muffinki z bananami i czekoladą

Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

81 komentarzy do “Muffinki z bananami i czekoladą”

  1. Właśnie piekę te cuda. Zastanawia mnie taka duża ilość wody i proszku do pieczenia. Obawiam się że będzie je czuć w smaku.

    Odpowiedz
  2. pierwszy raz tak ładnie wyrosły mi muffinki :)
    wcześniej może za długo mieszałam te składniki.
    muffinki bardzo dobre, czuć banana :)

    Odpowiedz
  3. Droga Mała Cukierenko, muffiny wyrosły pięknie i szybko znikają bo są mega pyszne. Nie miałam czekolady, wiec zmodyfikowałam twój przepis i dodałam mrożone maliny. Po 3 sztuki pomiędzy 2 warstwy ciasta i okazało się, że smaki świetnie się komponują.Malina się ślicznie roztopila.
    Kolejny raz dziękuję za znakomita inspiracje :-)

    Odpowiedz
  4. Witam :) przepis wypróbowałam i babeczki mi się udały :) są pyszne, proste w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ;) zastanawiam się czy można dodać do nich jakiś krem na wierzch ( jeśli tak, to jaki Pani proponuje) czy najlepsze są bez żadnych zbędnych dodatków? :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. To już drugi przepis, który wypróbowałam z Twojej strony. Nie zawiodłam się. Babeczki wyszły puszyste i wilgotne w środku. Pięknie pachną i wspaniale smakują. Dziękuję.

    Odpowiedz
  6. Udały sie rewelacyjnie. 17 dzieci robiło mufinki . Wyszły przepyszne , czy może coś jeszcze pani polecić na danie dla nich ?

    Odpowiedz
  7. Nic ująć nic dodać , poprostu przepyszne, a jaki aromat. Muffiny na stałe zagoszczą w naszym domu (do czasu az sie nie przejedzą :) )

    Odpowiedz
  8. Cudowne babeczki. Wykonane od początku do końca przez mojego chłopaka. Wyszły pysznie. Bardzo nam smakują i wkrótce wybierzemy kolejną muffinkową propozycję. Dziękujemy za przepis i pozdrawiamy.

    Odpowiedz
  9. zapach, mmmmmmmmmmm obłędny. W całym domu pachniało bananami. Ponieważ znikły w ciagu kilkunastu minut (goście) co do smaku mam tylko mgliste wspomnienie z tego kawalka co go zdążyłam złapać. Napisze czy dobre po nastepnym pieczeniu:-) :-)

    Odpowiedz
  10. Niechcący trafiłam na tą stronę, a okazało się, że to strzał w dziesiątkę :)
    Muffiny zajęły mi 10 min i dokładnie 20 w piekarniku (gdy robiłam z innych przepisów okazywało się, że jednak piekły się 45 min, a tu idealnie jak w przepisie!). Koleżanka zjadła 3, jedna po drugiej, i za każdym razem zachwycała się jakie dobre, a mój narzeczony również po 3 stwierdził, że upiekłam za mało i powie mi czy dobre, jak upiekę kolejną porcję :D Tak więc przepis ląduje w ulubionych :)
    Pozdrawiam wszystkie piekące :)

    Odpowiedz
  11. To jest trzeci przepis Małej Cukierenki wypróbowany przeze mnie i po raz kolejny to był świetny wybór, babeczki są piękne, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują:)

    Odpowiedz
  12. Niesamowicie pyszne są te babeczki! Super smaczne:) Kilka minut i już ich nie ma. Moja ciocia, która ma hotel we Francji będzie je podawać gościom:)

    Odpowiedz
  13. :) miło mi to słyszeć, cieszę się, że babeczki się udały i smakowały,
    przyjemnego pieczenia
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Super przepis, wyszły rewelacyjnie :) przepis prosty i nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu jak ja wyszły całkiem fajnie:) teraz przynajmniej raz w tygodniu musze robic muffiny bo mąż suszy mi o nie głowe :)

    Odpowiedz
  15. Przypadkowo znaleziona strona….Myślę sobie, a zrobię sobie Muffinki :-)) Rezultat – wyszły pyszne i przypadkowi goście wniebowzięci!!!!

    Odpowiedz
  16. Wlasnie dzis upieklam te muffinki sa przepyszne! Maz lasuch zadowolony:) dziekuje bardzo za super przepis:) prosty i szybki. Napewno czesciej bede zagladac do Malej Cukierenki:)

    Odpowiedz
  17. Od dłuższego czasu chodziły za mną bananowe muffinki. Szukałam w internecie szybkiego i sprawdzonego przepisu. Akurat w szafce miałam czekoladowe kropelki, więc skusiłam się na ten przepis. Muszę przyznać, że muffinki wyszły przepysznie! Są syte i bardzo szybkie w przygotowaniu :) Moja rodzinka niezbyt przepadała za tego typu babeczkami bo uważała, że ciasto jest zbyt zbite ale te wyszły naprawdę puszyste. Polecam i serdecznie dziękuję za przepis! Od dziś będę stałą czytelniczką bloga :)

    Odpowiedz
  18. Witam:)
    Wydaje mi się, że z masłem babeczki są trochę bardziej puszyste, z olejem bardziej wilgotne i cięższe,
    można stosować zamiennie,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  19. Witam,

    Testowałam ostatnio ten przepis i muszę przyznać, że jest świetny :-) Zamiast masła dodaję jednak margarynę. No a w związku z tym nasunęło mi się pewne pytanie – czy można tłuszcze (masło/ margaryna/ olej słonecznikowy – też się czasem pojawia w przepisach) stosować zamiennie? Czy jest jakaś różnica np. w wilgotności muffinek?

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  20. Witam:)
    Bardzo się cieszę:) miło to czytać,
    chodzi o 450g bananów w skórce, więc dobrze Pani zrobiła,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Wczoraj zrobiłam te muffinki. Naprawdę pyszne polecam! Zastanawiałam się tylko czy to ma być 450 g bananów w skórce czy 450 g obranych. Wydał mi się to bardzo dużo – bo to prawie pół kilo bananów! W końcu dodałam 360 g obranych bananów i wyszył bardzo dobre. Chciałabym się jednak dowiedzieć jak to jest faktycznie z tymi bananami. Może te muffinki mogą być jeszcze bardziej bananowe?
    Widzę, że kolejny przepis na domowe słodkości zagości na stałe w moim menu ;)
    pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  22. Dzień dobry,
    Również życzę wspaniałego, romantycznego, smacznego dnia. Udanych walentynek,
    i pełno pyszności z czekoladą, ponieważ wydaje mi się idealna w ten dzień,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  23. dobry wieczor. dla mnie wieczor to czas na przyjemnosci. kieliszek dobrego czerwonego wina Whitney spiewa mi dla towarzystwa naprawde przykro ze odeszla i tym razem cos z bananami te akurat mialam w domu. jutro w dzien walentynek sniadanie bedzie na szostke. milego i romantycznego dnia pozdrawiam z calego serca.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz