Muffinki z bananami i czekoladą


Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).
 
Przepis z FILMEM.
 

 

składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg 160oC) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków :)

71 thoughts on “Muffinki z bananami i czekoladą

  1. Witam :) przepis wypróbowałam i babeczki mi się udały :) są pyszne, proste w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ;) zastanawiam się czy można dodać do nich jakiś krem na wierzch ( jeśli tak, to jaki Pani proponuje) czy najlepsze są bez żadnych zbędnych dodatków? :) pozdrawiam :)

  2. Droga Mała Cukierenko, muffiny wyrosły pięknie i szybko znikają bo są mega pyszne. Nie miałam czekolady, wiec zmodyfikowałam twój przepis i dodałam mrożone maliny. Po 3 sztuki pomiędzy 2 warstwy ciasta i okazało się, że smaki świetnie się komponują.Malina się ślicznie roztopila.
    Kolejny raz dziękuję za znakomita inspiracje :-)

Dodaj komentarz

.