Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).
Przepis z FILMEM.
Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
Czy możną połowę lub całość masła zastaić olejem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Właśnie zajadam, przepyszne! Oczywiście dodałam więcej czekolady ;).
Co zrobiłam nie tak . Nie chciały mi wyjść z papilotek .proszę o poradę. Poza tym były pyszne. Pozdrawiam
może troszkę więcej masła proszę dodać, pozdrawiam
Właśnie piekę te cuda. Zastanawia mnie taka duża ilość wody i proszku do pieczenia. Obawiam się że będzie je czuć w smaku.
Babeczki wyszły super,polecam ten przepis
pierwszy raz tak ładnie wyrosły mi muffinki :)
wcześniej może za długo mieszałam te składniki.
muffinki bardzo dobre, czuć banana :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Droga Mała Cukierenko, muffiny wyrosły pięknie i szybko znikają bo są mega pyszne. Nie miałam czekolady, wiec zmodyfikowałam twój przepis i dodałam mrożone maliny. Po 3 sztuki pomiędzy 2 warstwy ciasta i okazało się, że smaki świetnie się komponują.Malina się ślicznie roztopila.
Kolejny raz dziękuję za znakomita inspiracje :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Moje muffinki wyszły OGROMNE i PYSZNE :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
babeczki wlasnie sie pieka…. mi wyszlo az 16 sztuk
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
witam wlasnie robie ale jeszcze musze zrobic inne bo tu troche malo 12 sztuk
nie wiem ile mają kalorii, pozdrawiam
Są pyszne, a ile kcal ma 1 babeczka? :)
230 kcal. Z tym że ja daję 450 gram bananów bez skórki :-)
Babeczki są wyśmienite, naprawdę :D A ile kcal ma jedna taka babeczka ?:)
myślę, że można zrobić krem jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Witam :) przepis wypróbowałam i babeczki mi się udały :) są pyszne, proste w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ;) zastanawiam się czy można dodać do nich jakiś krem na wierzch ( jeśli tak, to jaki Pani proponuje) czy najlepsze są bez żadnych zbędnych dodatków? :) pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy babeczki te udadzą się na czekoladowym cieście?
myślę, że tak, powinny się udać, pozdrawiam
Witam czy bez sody tez sie uda???
można go zastąpić bez problemu białym, pozdrawiam
Czy koniecznie musi być brązowy cukier, czy można zastąpić go bez problemu białym? :)
tak można, pozdrawiam
Witam, czy można zamiast czekolady dodac suszona zurawine i orzechy laskowe ?
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
To już drugi przepis, który wypróbowałam z Twojej strony. Nie zawiodłam się. Babeczki wyszły puszyste i wilgotne w środku. Pięknie pachną i wspaniale smakują. Dziękuję.
wspaniale, cieszę się bardzo:)
pozdrawiam ciepło
Ulubione babeczki mojego 3latka :-) Dziękujemy :) Właśnie zajadamy :)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Najlepsze na świecie ♥ Dziękuję !! :* ♥
bardzo się cieszę,
na pewno ciasteczka, dzieci lubią je robić np:
http://www.malacukierenka.pl/szybkie-wesole-ciasteczka.html
http://www.malacukierenka.pl/kolorowe-kruche-ciasteczka.html
pozdrawiam serdecznie
Udały sie rewelacyjnie. 17 dzieci robiło mufinki . Wyszły przepyszne , czy może coś jeszcze pani polecić na danie dla nich ?
mam nadzieję, że będą smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Super zrobiłam z córka, jutro próba w przedszkolu z dzieciakami :)
bardzo mi miło:) cieszę się, że babeczki smakowały,
pozdrawiam ciepło
Nic ująć nic dodać , poprostu przepyszne, a jaki aromat. Muffiny na stałe zagoszczą w naszym domu (do czasu az sie nie przejedzą :) )
wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Cudowne babeczki. Wykonane od początku do końca przez mojego chłopaka. Wyszły pysznie. Bardzo nam smakują i wkrótce wybierzemy kolejną muffinkową propozycję. Dziękujemy za przepis i pozdrawiamy.
Super przepis . Nigdy nie wychodziły mi żadne babeczki . Te mi wyszły znakomicie .Dziękuje!
:) bardzo mi miło, życzę więc smacznego!
pozdrawiam serdecznie
zapach, mmmmmmmmmmm obłędny. W całym domu pachniało bananami. Ponieważ znikły w ciagu kilkunastu minut (goście) co do smaku mam tylko mgliste wspomnienie z tego kawalka co go zdążyłam złapać. Napisze czy dobre po nastepnym pieczeniu:-) :-)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Fantastyczny przepis, wszystkim bardzo smakują ;)
Przepyszne babeczki! Kolejny przepis, który zachwycił moich domowników. :)
Będę zaględać częścięj.
Pozdrawiam :)
Pyszne wyszły!
Beswt babeczkas ever! Nie musisz mówić mmmmm, ale trudno się powstrzymać :D
można zastąpić, proszę go dać 70ml, tak trochę więcej niż mleka
pozdrawiam
a czy można mleko zastąpić jogurtem naturalnym? będzie jakaś różnica? jeśli tak to ile go dodać?
Niechcący trafiłam na tą stronę, a okazało się, że to strzał w dziesiątkę :)
Muffiny zajęły mi 10 min i dokładnie 20 w piekarniku (gdy robiłam z innych przepisów okazywało się, że jednak piekły się 45 min, a tu idealnie jak w przepisie!). Koleżanka zjadła 3, jedna po drugiej, i za każdym razem zachwycała się jakie dobre, a mój narzeczony również po 3 stwierdził, że upiekłam za mało i powie mi czy dobre, jak upiekę kolejną porcję :D Tak więc przepis ląduje w ulubionych :)
Pozdrawiam wszystkie piekące :)
Super muffinki! Po raz kolejny korzystam z przepisów na wypieki z tej strony i nie jestem zawiedziona :)
Też zrobiłam, przepyszne! Chociaż następnym razem dodam trochę więcej czekolady :) Dzięki za ten przepis, pozdrawiam!
To jest trzeci przepis Małej Cukierenki wypróbowany przeze mnie i po raz kolejny to był świetny wybór, babeczki są piękne, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują:)
ale fajnie:) to bardzo miłe,
cieszę się, że babeczki smakują,
pozdrawiam ciepło
Niesamowicie pyszne są te babeczki! Super smaczne:) Kilka minut i już ich nie ma. Moja ciocia, która ma hotel we Francji będzie je podawać gościom:)
:) miło mi to słyszeć, cieszę się, że babeczki się udały i smakowały,
przyjemnego pieczenia
pozdrawiam serdecznie
Super przepis, wyszły rewelacyjnie :) przepis prosty i nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu jak ja wyszły całkiem fajnie:) teraz przynajmniej raz w tygodniu musze robic muffiny bo mąż suszy mi o nie głowe :)
w ubiegłym tygodniu zrobiłam te muffinki i zaniosłam do znajomych, okazały się hitem spotkania!!!
Przypadkowo znaleziona strona….Myślę sobie, a zrobię sobie Muffinki :-)) Rezultat – wyszły pyszne i przypadkowi goście wniebowzięci!!!!
Wlasnie dzis upieklam te muffinki sa przepyszne! Maz lasuch zadowolony:) dziekuje bardzo za super przepis:) prosty i szybki. Napewno czesciej bede zagladac do Malej Cukierenki:)
Bardzo się cieszę, z nowej czytelniczki, życzę smacznego,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Od dłuższego czasu chodziły za mną bananowe muffinki. Szukałam w internecie szybkiego i sprawdzonego przepisu. Akurat w szafce miałam czekoladowe kropelki, więc skusiłam się na ten przepis. Muszę przyznać, że muffinki wyszły przepysznie! Są syte i bardzo szybkie w przygotowaniu :) Moja rodzinka niezbyt przepadała za tego typu babeczkami bo uważała, że ciasto jest zbyt zbite ale te wyszły naprawdę puszyste. Polecam i serdecznie dziękuję za przepis! Od dziś będę stałą czytelniczką bloga :)
Witam:)
Wydaje mi się, że z masłem babeczki są trochę bardziej puszyste, z olejem bardziej wilgotne i cięższe,
można stosować zamiennie,
pozdrawiam:)
Witam,
Testowałam ostatnio ten przepis i muszę przyznać, że jest świetny :-) Zamiast masła dodaję jednak margarynę. No a w związku z tym nasunęło mi się pewne pytanie – czy można tłuszcze (masło/ margaryna/ olej słonecznikowy – też się czasem pojawia w przepisach) stosować zamiennie? Czy jest jakaś różnica np. w wilgotności muffinek?
Pozdrawiam serdecznie!
Witam:)
Bardzo się cieszę:) miło to czytać,
chodzi o 450g bananów w skórce, więc dobrze Pani zrobiła,
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj zrobiłam te muffinki. Naprawdę pyszne polecam! Zastanawiałam się tylko czy to ma być 450 g bananów w skórce czy 450 g obranych. Wydał mi się to bardzo dużo – bo to prawie pół kilo bananów! W końcu dodałam 360 g obranych bananów i wyszył bardzo dobre. Chciałabym się jednak dowiedzieć jak to jest faktycznie z tymi bananami. Może te muffinki mogą być jeszcze bardziej bananowe?
Widzę, że kolejny przepis na domowe słodkości zagości na stałe w moim menu ;)
pozdrawiam ;)
Dzień dobry,
Również życzę wspaniałego, romantycznego, smacznego dnia. Udanych walentynek,
i pełno pyszności z czekoladą, ponieważ wydaje mi się idealna w ten dzień,
pozdrawiam serdecznie:)
dobry wieczor. dla mnie wieczor to czas na przyjemnosci. kieliszek dobrego czerwonego wina Whitney spiewa mi dla towarzystwa naprawde przykro ze odeszla i tym razem cos z bananami te akurat mialam w domu. jutro w dzien walentynek sniadanie bedzie na szostke. milego i romantycznego dnia pozdrawiam z calego serca.
jest to przepis na 12 babeczek:)
Aha dziekuje :)
a jescze jedno pytanko ile wyjdzie tych muffinek?
Witam,
Powinny wyjść bez sody, mogą być troszkę mniej puszyste, ale wyrosną,
pozdrawiam
Czy bez sody te muffinki wyjdą?
krem imbirowy – brzmi bardzo interesująco
pozdrawiam:)
pyszne z imbirowym kremem! cudo! :)
Dzień dobry,
można zastąpić brązowy cukier normalnym, białym cukrem,
dodajemy go tyle samo 90g,
pozdrawiam
czy mozna zamiast 90g brązowego cukru mozna dac normalny cukier? jesly tak to ile?