Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).
Przepis z FILMEM.
Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg 160oC) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy można zamiast czekolady dodac suszona zurawine i orzechy laskowe ?
tak można, pozdrawiam
Czy koniecznie musi być brązowy cukier, czy można zastąpić go bez problemu białym? :)
można go zastąpić bez problemu białym, pozdrawiam
Witam czy bez sody tez sie uda???
myślę, że tak, powinny się udać, pozdrawiam
Czy babeczki te udadzą się na czekoladowym cieście?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam :) przepis wypróbowałam i babeczki mi się udały :) są pyszne, proste w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ;) zastanawiam się czy można dodać do nich jakiś krem na wierzch ( jeśli tak, to jaki Pani proponuje) czy najlepsze są bez żadnych zbędnych dodatków? :) pozdrawiam :)
myślę, że można zrobić krem jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Babeczki są wyśmienite, naprawdę :D A ile kcal ma jedna taka babeczka ?:)
Są pyszne, a ile kcal ma 1 babeczka? :)
230 kcal. Z tym że ja daję 450 gram bananów bez skórki :-)
nie wiem ile mają kalorii, pozdrawiam
witam wlasnie robie ale jeszcze musze zrobic inne bo tu troche malo 12 sztuk
babeczki wlasnie sie pieka…. mi wyszlo az 16 sztuk
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Moje muffinki wyszły OGROMNE i PYSZNE :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Droga Mała Cukierenko, muffiny wyrosły pięknie i szybko znikają bo są mega pyszne. Nie miałam czekolady, wiec zmodyfikowałam twój przepis i dodałam mrożone maliny. Po 3 sztuki pomiędzy 2 warstwy ciasta i okazało się, że smaki świetnie się komponują.Malina się ślicznie roztopila.
Kolejny raz dziękuję za znakomita inspiracje :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
pierwszy raz tak ładnie wyrosły mi muffinki :)
wcześniej może za długo mieszałam te składniki.
muffinki bardzo dobre, czuć banana :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Babeczki wyszły super,polecam ten przepis
Właśnie piekę te cuda. Zastanawia mnie taka duża ilość wody i proszku do pieczenia. Obawiam się że będzie je czuć w smaku.
Co zrobiłam nie tak . Nie chciały mi wyjść z papilotek .proszę o poradę. Poza tym były pyszne. Pozdrawiam
może troszkę więcej masła proszę dodać, pozdrawiam
Właśnie zajadam, przepyszne! Oczywiście dodałam więcej czekolady ;).
Czy możną połowę lub całość masła zastaić olejem?
myślę, że tak, pozdrawiam