Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE – Zapraszam na nowy, piękny tort z truskawkami i jogurtem. Jest bardzo smaczny, dobrze nasączony, aromatyczny, pyszny. Ślicznie wygląda z różową polewą. Na filmie dokładanie pokazałam jak zrobić cudny „drip”. Tort będzie wspaniałą ozdobą stołu. Uważam, że nie jest trudny do zrobienia i jak na klasyczny, przekładany tort, jest dość szybki w przygotowaniu. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
220ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
5-6 łyżek cukru pudru
250g serka mascarpone
250g naturalnego jogurtu
400g umytych truskawek bez szypułek
12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch i boki:
800-850ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
120g białej czekolady
czerwony barwnik spożywczy do czekolady
Dodatkowo:
240g konfitury malinowej
posiekane pistacje do dekoracji
połówki truskawek do dekoracji

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg lub na funkcji góra-dół 180oC.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

3. W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm (lub tak jak ja 24cm, ale z wysokim brzegiem 8,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu.

5. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i jedną trzecią ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować konfiturą malinową i odstawić.

Krem:
6. Żelatynę wsypać do rondelka lub garnuszka, zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

7. Truskawki pokroić na kawałeczki.

8. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 80-90 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jogurt i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.

10. Następnie w trzech partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

11. Do kremu dodać pokrojone truskawki i wymieszać szpatułką.

12. Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu i lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć połową pozostałego ponczu i posmarować konfiturą malinową. Wyłożyć resztę kremu z truskawkami, wyrównać i ułożyć ostatni krążek biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na całą noc.

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Wierzch i boki:
13. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (lub zdjąć folię rantową) i tort położyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Gotową śmietanką posmarować brzeg i wierzch tortu, patrz FILM. Śmietankę, która nam zostanie przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M).

Polewa:
14. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli roztapiamy w mikrofalówce robimy to etapami, wkładamy czekoladę na około 20-30 sekund, wyciągamy i mieszamy. Postępujemy tak, aż czekolada całkowicie się roztopi).

15. Do czekolady dodać parę kropli barwnika i wymieszać. Jeśli miseczka, w której jest czekolada ciągle jest bardzo ciepła, to czekoladę odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia.

16. Roztopioną czekoladę przelać do plastikowej buteleczki do dekoracji wypieków (patrz FILM), w której można wymieniać tylki, użyłam tylki Wilton 7 (do kupienia w sklepach internetowych z akcesoriami do wypieków) lub można również użyć dyspensera do sosów (do kupienia w dużych supermarketach). Można również użyć małego rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, polewę przelać do woreczka i naciąć odrobię róg.

17. Czekoladą dekorujemy tort robiąc „drip cake”, zaczynając od brzegu tortu, patrz FILM. Polewę wyciskamy ostrożnie przy brzegu, aby ładnie, kroplami spłynęła po trocie. Następnie jeszcze troszkę czekolady możemy wycisnąć przy brzegu ciasta, ale bardzo mało (może nam troszkę czekolady zostać).

18. Odłożoną śmietanką w rękawie cukierniczym dekorujemy wierzch tortu, robiąc rozetki, patrz FILM. Brzeg tortu dekorujemy posiekanymi pistacjami. Jeśli tort nie stał jeszcze całą noc w lodówce, to tak udekorowany wstawiamy na całą noc.

19. Przed podaniem tort dekorujemy połówkami truskawek.

Udanych wypieków :)

Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE”

  1. Czy przy uzyciu tortownicy szerokiej 26cm rowniez powinno byc 3 biszkopty? Mam wrazenie ze nie wyroslo wystarczajaco any podzielic na 3. Dziekuje

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    przymierzam się do tortu, muszę jednak zrobić mniejszy, czy na tortownicę 21 cm 2/3 składników będzie pasować?, rant mam odpowiedni (wysoki), ale wolę cieńszy biszkopt
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wygląda obłędnie :)
    Czy wymagane jest żeby się chłodził pomiędzy przełożeniem kremem a dekorowaniem w lodówce? Nie można zrobić tego za jednym zamachem np rano przed imprezą, włożyć do lodówki i popołudniu postawić przed gośćmi?

    Odpowiedz
    • myślę, że tak można, ale żeby smaki się przegryzły dobrze jest zostawić tort na całą noc w lodówce, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Tort robi wrażenie :) czy można zrobić strużki z polewy z ciemnej czekolady czy też z samej bez niczego ciemnej czekolady ?
    Podziwiam Panią od dawna :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz