Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…
Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).
3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).
5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.
7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków :)
Jestem początkująca w pieczeniu ciast bo od tegorocznej wielkanocny. Dzisiaj zrobiłam roladę z truskawkami, wyszła i jest przepyszna, choć też uważam że należy podwoić masę…. Mąż już pokochał te ciasto i będę robić ją jeszcze nie raz
Dziękuję za cudowny przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Następny przepis który mi wyszedł super
Wszyscy z domu tylko czekają z czym tym razem wyskocze. Za co bym się nie wzięła to wychodzi cudownie i smacznie.
Nawet nie wiem jak Pani podziękować 😍😍
Życzę wszystkiego naj naj i masę subskrypcji
Serdeczne dzięki ze Pani jest
Pozdrawiam z Kanady
Alicja
bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Rolada pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Wypróbowana także z jagodami. W każdym przypadku bardzo dobra
Droga Cukierniczko, mam pytanie- czy podana ilosc smietanki to 50g? Wydaje mi sie to bardzo bardzo malo , czy jak dodam jedno standardowe opakowanie 200g bedzie wszystko ok? Pozdrawiam serdecznie
może Pani dodać, ale może być za dużo nadzienia, pozdrawiam serdecznie
Robilam juz drugi raz wedlug przepisu,jest na prawde pyszna, ale wydaje mi sie ze w przepisie jest za malo smietanki 30% (50g to troche za malo), ja daje wiecej i ubijam ja przed polaczeniem z marscapone, jeszcze jedna rzec, jak klade ciasto na wilgotnych sciereczkach, to potem wydaje mi sie troche za bardzo wilgotne.
Rolada wg tego przepisu wyszla idealnie! fantastycznie smakuje. 2 serki mascarpone to dobry pomysl..zeby jeszcze lepiej smakowalo;))pozdrawiam.
witam a czy można zrobić np.z robić z mrożonych truskawek ale wiadomo żeby się rozmroziły i co dalej z nimi robić bo rolada pięknie wygląda :) ja też jestem początkująca w pieczeniu
jak się już rozmrożą to postępujemy jak w przepisie, pozdrawiam serdecznie
a z innymi owocami mozna?
jak najbardziej, pozdrawiam
Robiłam juz tą rolade 3 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Zwiększyłam tylko ilość kremu o 1 op serka mascarpone. Jutro mam zamiar zrobić z brzoskwiniami. Super przepis, pozdrawiam.
To moja pierwsza w życiu rolada, więc bałam się czy mi wyjdzie.
Ale wyszła idealna! Jest przepyszna! Moja mama już sobie zażyczyła, żebym jej zrobiła jeszcze jedną na weekend.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Rolade robie juz 5 raz w tym sezonie truskawkowym i jest idealna.Robie wedlug przepisu i wyglada identyczniesuper przepis,bardzo dziekuje i pozdrawiam
bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło
Przepis super. Rolada wszystkim smakowała, aż brali dokładki.
dobrze, ale cieszę się, że smakowała, pozdrawiam serdecznie
Rolada dobra i łatwa w wykonaniu, to moja pierwsze rolada i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem zwiększę ilość śmietany i ją biję, jak dla mnie za mało kremu
cukier się wtedy lepiej rozpuszcza, można pominąć, pozdrawiam
Hej,
Po co ta łyżka wody? czy na pewno jajka się wtedy dobrze ubiją?
Pozdrawiam
Może Pani piekarnik piecze mocniej od dołu, proszę spróbować na drugiej od dołu półce piekarnika i może piec parę minut krócej, to że nie wyrosło to może za słabo ubite jajka lub za mocno wymieszane ciasto i piana z jajek opadła, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pierwszej rolady!
Moja pierwsza rolada i…. Niestety nie chciała wspolpracowac przy zwijaniu. Wypiek dość suchy i w polaczeniu z mascarpone dosc ciężki deser.
Rolada bardzo łatwa w przygotowaniu, ale u mnie i tak nie obeszło się bez perturbacji:)) Coś mi poszło nie tak. Piekłam tyle czasu ile jest podane w przepisie (góra dół) i podczas pieczenie wszystko wyglądało dobrze, dopóki nie wyciągnęłam blachy. Cały spód był przypieczony i ciemny jak murzynek:) Ale góra była jasna jak na Twoim zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak? Wyskrobałam nożem ile się dało. Brzegi były bardzo twarde i pokruszyły mi się ale udało mi się okryć ciasto wilgotnym szmatkami:)
Odkroiłam wszystkie brzegi i udało mi się zrolować ciasto :D) Ciasto za bardzo mi nie wyrosło, wyszło trochę cienkie, a w środku takie trochę suche. W przekroju nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale i tak jestem z siebie dumna, to moja pierwsza rolada:) Krem zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
Czy spalony spód wyszedł mi przez to, że ciasto piekłam na dolnej półce piekarnika? Bo nie bardzo wiedziałam na jakim poziomie:)) I przez co mogło mi słabiej wyrosnąć? Twoje tak pięknie wygląda:))
coś piana z jajek opadła, mi się wydaje, źle ubite, pozdrawiam
witam. nie wiem czemu ale mój biszkopt wyszedł bardzo cienki i sztywny jak nie wiem co.w zyciu tego nie zroluje.co poszlo nie tak
bardzo się cieszę:) gratulację! pozdrawiam serdecznie
Moja blaszka jest niestandardowa 35/35cm ale I tak wyszlo super. Zastapilam takze make ziemniaczana kukurydziana I wyszlo super. Dziekuje bardzo, na pewnoz robie nim dzisiaj furore wsrod znajowmych :)
Czy mozna do biszkoptu uzyc maki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej?
blaszka 42x35cm powinna być dołączona do wyposażenia piekarnika, pozdrawiam
Jaki dokladnie rozmiar blaszki byl uzyty? Zamierzam piec I nie jestem pewna czy moja blaszka nie bedzie za mala.
proszę go dodać zamiast mąki, czyli zamiast 1 łyżki mąki 1 łyżka kakao, pozdrawiam
Czy jeśli do ciasta dodam kakao, to nie zepsuję go? A jeśli nie, to ile powinnam go dodać? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam ciepło
Właśnie gotową roladę włożyłam do lodówki. Zrobiłam z borówką i pociętą na drobną kostkę galaretką jagodową. Rolada okazała się prostym ciastem, choć wiele razy nasłuchałam się o tym, jak trudno ją zrobić :-)
Kinga: – blacha około 42x35cm
Kitka: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjna! Łatwa do zrobienia, dobrze smakuje i pięknie wygląda :))
jakiej średnicy ma być blacha?
to wspaniale, bardzo mi miło:)
pozdrawiam serdecznie
Rolada wyszła pyszna. Polecam
myślę, że tak, pozdrawiam
Zamiast serka mascarpone itd. mogę użyć śmietankowego kremu do tortów?
tak można, pozdrawiam
czy zamiast papieru do pieczenia moge wysmarowac blache margaryna i posypac maka?
powinno się udać, tylko bym bitą śmietanę trochę usztywniła albo fixem albo żelatyną, pozdrawiam ciepło
Wyprobowalam ostatnio rolade z biala czekolada, byla wysmienita!
A teraz chce ta rolade upiec, ale bez owocow, a tylko z bita smietana. Mam zamiar podwoic ilosc smietany, ale nie dodawac juz mascapone. Jak Pani mysli, uda sie?
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie:) barrrrrrdzo dobra rolada ,krem wspanialy super.
Witam serdecznie,
takie ciasta biszkoptowe najlepiej smakują na drugi dzień, więc może Pani przełożyć roladę w sobotę i będzie pyszna na niedziele, na pewno nie będzie przemoknięta, biszkopt też bym upiekła w sobotę,
pozdrawiam ciepło
Pani Natalio,
pytanie odnosnie zywotnosci rolady. Potrzebuje rolade zaserwowac w niedziele, prosze mi podpowiedziec jak rozplanowac przygotowanie zeby byla pyszna tzn. czy biszkopt upiec w pt czy sb? i kiedy zawijac z masa? Czy od soboty do niedzieli nic mu sie nie stanie, nie bedzie przemokniety? Ktos wyzej napisal ze nastepnego dnia byla jeszcze lepsza. Prosze o Pani porade.
Dziekuje!
ogromnie się cieszę:)
myślę, że można dodać taką mieszankę, tylko proszę ją wcześniej dobrze rozmrozić,
pozdrawiam serdecznie
Witam
Rolada wyśmienita, robię ją trzeci dzień pod rząd, najpierw mężowi , później rodzicom a teraz siostrze…rewelacja. Do jednej zamiast truskawek (bo już sezon się kończy)dodałam brzoskwinie z puszki- i tez wyszła super. Jak dorwę jagody to zrobię też z jagodami:) Mam pytanko czy można dodać mrożone owoce-mam taką mieszankę owoce leśne.??
to ja dziękuję za taki fantastyczny komentarz!! Od razu mam ochotę upiec kolejne ciacho!
Cieszy mnie, że ciasta się udają i smakują:) gratulację, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Moja kochana mała cukierenko!! Dziękuję że jesteś- jakiekolwiek ciasto zrobiłam wyszło a wczesniej nawet biszkoptu nie potrafiłam zrobić. Dziekuje za pyszne ciasta i ciasteczka, nawet tort truskawkowy dla córci wyszedł bomba, za godzine wpada wymagajaca ciastkowo teściowa i zrobiłam tą roladę- wyszła jupiii, choć najpierw byłam przerazona biszkoptem ale mokre ściereczki dokonały cudu. Jeszcze raz dziekuję i wśród rodziny i przyjaciół szerzę twoje przepisy. Dziękuję!!!!!
nie trzeba,
pozdrawiam
witam ,czy śmietany nie trzeba ubijać,pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wyszla przepyszna!!! Krem jest rewelacyjny ale smietanke zmiksowalam i dopiero wtedy polaczylam z mascarpone. Oprocz tego do kremu dodalam 4 lyzeczki cukru pudru zeby byl slodszy. Nie mialam problemu z rolowaniem ciasta – rzeczywiscie wilgotne sciereczki pomogly. Zrobilam juz kilka ciast z Twoich przepisow i wszystkie sa rewelacyjne!!!
Ciasto nie chce sie rolować. Zrobiłam to z dużą trudnością. A wszyscy mówią że jestem mistrzem wypieku. Smak fajny, taki prosty. Najgorsze tylko to ciasto.
bardzo się cieszę, że smakowała:)
pozdrawiam ciepło
Witam was serdecznie :) Dziekuje za przepis, wyszla pyszna :D az wszyscy sie zajadali, starczyla na 1 dzien hehe ;) Pozdrawiam:P
nie trzeba ubijać, wydaje mi się, że można dodać jogurt,
pozdrawiam
Witam;-) a śmietanki nie trzeba ubijać? a jakbym chciała trochę zmniejszyć kaloryczność to mogę kremówkę zastąpić jogurtem np greckim? czy z jogurtem nie zetnie się?
świetne modyfikacje i bardzo fajne połączenie smaków,
pozdrawiam ciepło
zamiast truskawek ułożyłam na kremie plasterki bananów, a do kremu dodałam jeszcze startą czekoladę – rolada zniknęła od razu ;) Pani przepisy są rewelacyjne!
pozdrawiam
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że wypróbowałam Pani już parę przepisów i że ciasta smakowały,
życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto REWELACJA :) zniknęło w mgnieniu oka :) Jestem początkującą „cukierniczką” i zabierąjąc się do zrobienia tej rolady, ostrzegano mnie, że rolady nie są wdzięcznym ciastem, że ciężko jest je zwinąć, troszkę się martwiłam, że nie wyjdzie ale wyszło WYŚMIENITE! To nie jest pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani przepisów, robiłam jeszcze tartę z kremem waniliowym i zamiast malin dodałam truskawki z borówką amerykańską ( PALCE LIZAĆ:) ), robiłam także ciasto z truskawkami a w chwili obecnej piekę ciasto czekoladowe, myślę, że będzie pyszne tak jak reszta ciast :) Polecam Pani przepisy wszystkim moim znajomym :) Pozdrawiam
Na pewno się uda,
pozdrawiam
Mam pomysł aby zrobić z tego przepisu biszkopt przełożony kremem z truskawkami. Na wierzch truskawki w ćwiartki i galaretka… To już zupełnie inne ciasto, ale składniki takie same ;) Może się udać?
cieszę się, że smakowała i zrobiła furorę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Cukru,moim zdaniem,za malo.Poza tym kremu zrobilam wiecej,ale to juz kwestia gustu i upodoban.Wyszla bardzo dobrze,podalam ja na pic-nicu,we Wloszech i zrobila furore!Przepyszna i pieknie sie prezentuje!
Witam :)
Wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
smacznego pieczenia, pozdrawiam :)
Swietny przepis! Rolada wyszla znakomicie:) na drugi dzien smakowala jeszcze lepiej. Pozdrawiam.
brak mi słow boska!
bajecznie się prezentuje z tymi owocami!