Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut ( termoobieg 160oC).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

71 komentarzy do wpisu „Rolada z truskawkami”

  1. Rolada bardzo łatwa w przygotowaniu, ale u mnie i tak nie obeszło się bez perturbacji:)) Coś mi poszło nie tak. Piekłam tyle czasu ile jest podane w przepisie (góra dół) i podczas pieczenie wszystko wyglądało dobrze, dopóki nie wyciągnęłam blachy. Cały spód był przypieczony i ciemny jak murzynek:) Ale góra była jasna jak na Twoim zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak? Wyskrobałam nożem ile się dało. Brzegi były bardzo twarde i pokruszyły mi się ale udało mi się okryć ciasto wilgotnym szmatkami:)
    Odkroiłam wszystkie brzegi i udało mi się zrolować ciasto :D) Ciasto za bardzo mi nie wyrosło, wyszło trochę cienkie, a w środku takie trochę suche. W przekroju nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale i tak jestem z siebie dumna, to moja pierwsza rolada:) Krem zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
    Czy spalony spód wyszedł mi przez to, że ciasto piekłam na dolnej półce piekarnika? Bo nie bardzo wiedziałam na jakim poziomie:)) I przez co mogło mi słabiej wyrosnąć? Twoje tak pięknie wygląda:))

  2. Może Pani piekarnik piecze mocniej od dołu, proszę spróbować na drugiej od dołu półce piekarnika i może piec parę minut krócej, to że nie wyrosło to może za słabo ubite jajka lub za mocno wymieszane ciasto i piana z jajek opadła, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pierwszej rolady!

  3. Rolada dobra i łatwa w wykonaniu, to moja pierwsze rolada i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem zwiększę ilość śmietany i ją biję, jak dla mnie za mało kremu

  4. Rolade robie juz 5 raz w tym sezonie truskawkowym i jest idealna.Robie wedlug przepisu i wyglada identyczniesuper przepis,bardzo dziekuje i pozdrawiam

  5. To moja pierwsza w życiu rolada, więc bałam się czy mi wyjdzie.
    Ale wyszła idealna! Jest przepyszna! Moja mama już sobie zażyczyła, żebym jej zrobiła jeszcze jedną na weekend.

  6. Robiłam juz tą rolade 3 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Zwiększyłam tylko ilość kremu o 1 op serka mascarpone. Jutro mam zamiar zrobić z brzoskwiniami. Super przepis, pozdrawiam.

  7. witam a czy można zrobić np.z robić z mrożonych truskawek ale wiadomo żeby się rozmroziły i co dalej z nimi robić bo rolada pięknie wygląda :) ja też jestem początkująca w pieczeniu

  8. Rolada wg tego przepisu wyszla idealnie! fantastycznie smakuje. 2 serki mascarpone to dobry pomysl..zeby jeszcze lepiej smakowalo;))pozdrawiam.

  9. Robilam juz drugi raz wedlug przepisu,jest na prawde pyszna, ale wydaje mi sie ze w przepisie jest za malo smietanki 30% (50g to troche za malo), ja daje wiecej i ubijam ja przed polaczeniem z marscapone, jeszcze jedna rzec, jak klade ciasto na wilgotnych sciereczkach, to potem wydaje mi sie troche za bardzo wilgotne.

  10. Droga Cukierniczko, mam pytanie- czy podana ilosc smietanki to 50g? Wydaje mi sie to bardzo bardzo malo , czy jak dodam jedno standardowe opakowanie 200g bedzie wszystko ok? Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.