Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami 1

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

77 komentarzy do “Rolada z truskawkami”

  1. Jestem początkująca w pieczeniu ciast bo od tegorocznej wielkanocny. Dzisiaj zrobiłam roladę z truskawkami, wyszła i jest przepyszna, choć też uważam że należy podwoić masę…. Mąż już pokochał te ciasto i będę robić ją jeszcze nie raz
    Dziękuję za cudowny przepis

    Odpowiedz
  2. Następny przepis który mi wyszedł super
    Wszyscy z domu tylko czekają z czym tym razem wyskocze. Za co bym się nie wzięła to wychodzi cudownie i smacznie.
    Nawet nie wiem jak Pani podziękować 😍😍
    Życzę wszystkiego naj naj i masę subskrypcji
    Serdeczne dzięki ze Pani jest
    Pozdrawiam z Kanady
    Alicja

    Odpowiedz
  3. Droga Cukierniczko, mam pytanie- czy podana ilosc smietanki to 50g? Wydaje mi sie to bardzo bardzo malo , czy jak dodam jedno standardowe opakowanie 200g bedzie wszystko ok? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Robilam juz drugi raz wedlug przepisu,jest na prawde pyszna, ale wydaje mi sie ze w przepisie jest za malo smietanki 30% (50g to troche za malo), ja daje wiecej i ubijam ja przed polaczeniem z marscapone, jeszcze jedna rzec, jak klade ciasto na wilgotnych sciereczkach, to potem wydaje mi sie troche za bardzo wilgotne.

    Odpowiedz
  5. Rolada wg tego przepisu wyszla idealnie! fantastycznie smakuje. 2 serki mascarpone to dobry pomysl..zeby jeszcze lepiej smakowalo;))pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. witam a czy można zrobić np.z robić z mrożonych truskawek ale wiadomo żeby się rozmroziły i co dalej z nimi robić bo rolada pięknie wygląda :) ja też jestem początkująca w pieczeniu

    Odpowiedz
  7. Robiłam juz tą rolade 3 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Zwiększyłam tylko ilość kremu o 1 op serka mascarpone. Jutro mam zamiar zrobić z brzoskwiniami. Super przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. To moja pierwsza w życiu rolada, więc bałam się czy mi wyjdzie.
    Ale wyszła idealna! Jest przepyszna! Moja mama już sobie zażyczyła, żebym jej zrobiła jeszcze jedną na weekend.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz