Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami 1

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut ( termoobieg 160°C).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

77 komentarzy do “Rolada z truskawkami”

  1. Jestem początkująca w pieczeniu ciast bo od tegorocznej wielkanocny. Dzisiaj zrobiłam roladę z truskawkami, wyszła i jest przepyszna, choć też uważam że należy podwoić masę…. Mąż już pokochał te ciasto i będę robić ją jeszcze nie raz
    Dziękuję za cudowny przepis

    Odpowiedz
  2. Następny przepis który mi wyszedł super
    Wszyscy z domu tylko czekają z czym tym razem wyskocze. Za co bym się nie wzięła to wychodzi cudownie i smacznie.
    Nawet nie wiem jak Pani podziękować 😍😍
    Życzę wszystkiego naj naj i masę subskrypcji
    Serdeczne dzięki ze Pani jest
    Pozdrawiam z Kanady
    Alicja

    Odpowiedz
  3. Droga Cukierniczko, mam pytanie- czy podana ilosc smietanki to 50g? Wydaje mi sie to bardzo bardzo malo , czy jak dodam jedno standardowe opakowanie 200g bedzie wszystko ok? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Robilam juz drugi raz wedlug przepisu,jest na prawde pyszna, ale wydaje mi sie ze w przepisie jest za malo smietanki 30% (50g to troche za malo), ja daje wiecej i ubijam ja przed polaczeniem z marscapone, jeszcze jedna rzec, jak klade ciasto na wilgotnych sciereczkach, to potem wydaje mi sie troche za bardzo wilgotne.

    Odpowiedz
  5. Rolada wg tego przepisu wyszla idealnie! fantastycznie smakuje. 2 serki mascarpone to dobry pomysl..zeby jeszcze lepiej smakowalo;))pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. witam a czy można zrobić np.z robić z mrożonych truskawek ale wiadomo żeby się rozmroziły i co dalej z nimi robić bo rolada pięknie wygląda :) ja też jestem początkująca w pieczeniu

    Odpowiedz
  7. Robiłam juz tą rolade 3 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Zwiększyłam tylko ilość kremu o 1 op serka mascarpone. Jutro mam zamiar zrobić z brzoskwiniami. Super przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. To moja pierwsza w życiu rolada, więc bałam się czy mi wyjdzie.
    Ale wyszła idealna! Jest przepyszna! Moja mama już sobie zażyczyła, żebym jej zrobiła jeszcze jedną na weekend.

    Odpowiedz
  9. Rolade robie juz 5 raz w tym sezonie truskawkowym i jest idealna.Robie wedlug przepisu i wyglada identyczniesuper przepis,bardzo dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Rolada dobra i łatwa w wykonaniu, to moja pierwsze rolada i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem zwiększę ilość śmietany i ją biję, jak dla mnie za mało kremu

    Odpowiedz
  11. Może Pani piekarnik piecze mocniej od dołu, proszę spróbować na drugiej od dołu półce piekarnika i może piec parę minut krócej, to że nie wyrosło to może za słabo ubite jajka lub za mocno wymieszane ciasto i piana z jajek opadła, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pierwszej rolady!

    Odpowiedz
    • Moja pierwsza rolada i…. Niestety nie chciała wspolpracowac przy zwijaniu. Wypiek dość suchy i w polaczeniu z mascarpone dosc ciężki deser.

      Odpowiedz
  12. Rolada bardzo łatwa w przygotowaniu, ale u mnie i tak nie obeszło się bez perturbacji:)) Coś mi poszło nie tak. Piekłam tyle czasu ile jest podane w przepisie (góra dół) i podczas pieczenie wszystko wyglądało dobrze, dopóki nie wyciągnęłam blachy. Cały spód był przypieczony i ciemny jak murzynek:) Ale góra była jasna jak na Twoim zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak? Wyskrobałam nożem ile się dało. Brzegi były bardzo twarde i pokruszyły mi się ale udało mi się okryć ciasto wilgotnym szmatkami:)
    Odkroiłam wszystkie brzegi i udało mi się zrolować ciasto :D) Ciasto za bardzo mi nie wyrosło, wyszło trochę cienkie, a w środku takie trochę suche. W przekroju nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale i tak jestem z siebie dumna, to moja pierwsza rolada:) Krem zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
    Czy spalony spód wyszedł mi przez to, że ciasto piekłam na dolnej półce piekarnika? Bo nie bardzo wiedziałam na jakim poziomie:)) I przez co mogło mi słabiej wyrosnąć? Twoje tak pięknie wygląda:))

    Odpowiedz
  13. witam. nie wiem czemu ale mój biszkopt wyszedł bardzo cienki i sztywny jak nie wiem co.w zyciu tego nie zroluje.co poszlo nie tak

    Odpowiedz
  14. Moja blaszka jest niestandardowa 35/35cm ale I tak wyszlo super. Zastapilam takze make ziemniaczana kukurydziana I wyszlo super. Dziekuje bardzo, na pewnoz robie nim dzisiaj furore wsrod znajowmych :)

    Odpowiedz
  15. Czy jeśli do ciasta dodam kakao, to nie zepsuję go? A jeśli nie, to ile powinnam go dodać? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    Odpowiedz
  16. Właśnie gotową roladę włożyłam do lodówki. Zrobiłam z borówką i pociętą na drobną kostkę galaretką jagodową. Rolada okazała się prostym ciastem, choć wiele razy nasłuchałam się o tym, jak trudno ją zrobić :-)

    Odpowiedz
  17. Kinga: – blacha około 42x35cm

    Kitka: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. powinno się udać, tylko bym bitą śmietanę trochę usztywniła albo fixem albo żelatyną, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  19. Wyprobowalam ostatnio rolade z biala czekolada, byla wysmienita!
    A teraz chce ta rolade upiec, ale bez owocow, a tylko z bita smietana. Mam zamiar podwoic ilosc smietany, ale nie dodawac juz mascapone. Jak Pani mysli, uda sie?

    Odpowiedz
  20. Witam serdecznie,
    takie ciasta biszkoptowe najlepiej smakują na drugi dzień, więc może Pani przełożyć roladę w sobotę i będzie pyszna na niedziele, na pewno nie będzie przemoknięta, biszkopt też bym upiekła w sobotę,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  21. Pani Natalio,
    pytanie odnosnie zywotnosci rolady. Potrzebuje rolade zaserwowac w niedziele, prosze mi podpowiedziec jak rozplanowac przygotowanie zeby byla pyszna tzn. czy biszkopt upiec w pt czy sb? i kiedy zawijac z masa? Czy od soboty do niedzieli nic mu sie nie stanie, nie bedzie przemokniety? Ktos wyzej napisal ze nastepnego dnia byla jeszcze lepsza. Prosze o Pani porade.
    Dziekuje!

    Odpowiedz
  22. ogromnie się cieszę:)
    myślę, że można dodać taką mieszankę, tylko proszę ją wcześniej dobrze rozmrozić,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. Witam

    Rolada wyśmienita, robię ją trzeci dzień pod rząd, najpierw mężowi , później rodzicom a teraz siostrze…rewelacja. Do jednej zamiast truskawek (bo już sezon się kończy)dodałam brzoskwinie z puszki- i tez wyszła super. Jak dorwę jagody to zrobię też z jagodami:) Mam pytanko czy można dodać mrożone owoce-mam taką mieszankę owoce leśne.??

    Odpowiedz
  24. to ja dziękuję za taki fantastyczny komentarz!! Od razu mam ochotę upiec kolejne ciacho!
    Cieszy mnie, że ciasta się udają i smakują:) gratulację, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Moja kochana mała cukierenko!! Dziękuję że jesteś- jakiekolwiek ciasto zrobiłam wyszło a wczesniej nawet biszkoptu nie potrafiłam zrobić. Dziekuje za pyszne ciasta i ciasteczka, nawet tort truskawkowy dla córci wyszedł bomba, za godzine wpada wymagajaca ciastkowo teściowa i zrobiłam tą roladę- wyszła jupiii, choć najpierw byłam przerazona biszkoptem ale mokre ściereczki dokonały cudu. Jeszcze raz dziekuję i wśród rodziny i przyjaciół szerzę twoje przepisy. Dziękuję!!!!!

    Odpowiedz
  26. Wyszla przepyszna!!! Krem jest rewelacyjny ale smietanke zmiksowalam i dopiero wtedy polaczylam z mascarpone. Oprocz tego do kremu dodalam 4 lyzeczki cukru pudru zeby byl slodszy. Nie mialam problemu z rolowaniem ciasta – rzeczywiscie wilgotne sciereczki pomogly. Zrobilam juz kilka ciast z Twoich przepisow i wszystkie sa rewelacyjne!!!

    Odpowiedz
  27. Ciasto nie chce sie rolować. Zrobiłam to z dużą trudnością. A wszyscy mówią że jestem mistrzem wypieku. Smak fajny, taki prosty. Najgorsze tylko to ciasto.

    Odpowiedz
  28. Witam was serdecznie :) Dziekuje za przepis, wyszla pyszna :D az wszyscy sie zajadali, starczyla na 1 dzien hehe ;) Pozdrawiam:P

    Odpowiedz
  29. Witam;-) a śmietanki nie trzeba ubijać? a jakbym chciała trochę zmniejszyć kaloryczność to mogę kremówkę zastąpić jogurtem np greckim? czy z jogurtem nie zetnie się?

    Odpowiedz
  30. zamiast truskawek ułożyłam na kremie plasterki bananów, a do kremu dodałam jeszcze startą czekoladę – rolada zniknęła od razu ;) Pani przepisy są rewelacyjne!
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że wypróbowałam Pani już parę przepisów i że ciasta smakowały,
    życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  32. Ciasto REWELACJA :) zniknęło w mgnieniu oka :) Jestem początkującą „cukierniczką” i zabierąjąc się do zrobienia tej rolady, ostrzegano mnie, że rolady nie są wdzięcznym ciastem, że ciężko jest je zwinąć, troszkę się martwiłam, że nie wyjdzie ale wyszło WYŚMIENITE! To nie jest pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani przepisów, robiłam jeszcze tartę z kremem waniliowym i zamiast malin dodałam truskawki z borówką amerykańską ( PALCE LIZAĆ:) ), robiłam także ciasto z truskawkami a w chwili obecnej piekę ciasto czekoladowe, myślę, że będzie pyszne tak jak reszta ciast :) Polecam Pani przepisy wszystkim moim znajomym :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  33. Mam pomysł aby zrobić z tego przepisu biszkopt przełożony kremem z truskawkami. Na wierzch truskawki w ćwiartki i galaretka… To już zupełnie inne ciasto, ale składniki takie same ;) Może się udać?

    Odpowiedz
  34. Cukru,moim zdaniem,za malo.Poza tym kremu zrobilam wiecej,ale to juz kwestia gustu i upodoban.Wyszla bardzo dobrze,podalam ja na pic-nicu,we Wloszech i zrobila furore!Przepyszna i pieknie sie prezentuje!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz