Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada z mascarpone i truskawkami. Bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Goście i najbliżsi będą zachwyceni, na pewno długo nie postoi, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Szybkie i smaczne ciasto z truskawkami, polecam…

Rolada z truskawkami
Składniki:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g umytych truskawek
250g serka mascarpone
50g śmietanki 30%
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta

Rolada z truskawkami

1. Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

2. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach).

3. Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej, płaskiej blachy, która była dołączona do wyposażenia piekarnika) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut ( termoobieg 160oC).

Rolada z truskawkami

5. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).

6. Serek mascarpone rozetrzeć, dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietankę, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Truskawki pokroić i delikatnie wymieszać z serkiem.

7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Posmarować go kremem z truskawkami, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady). Następnie zrolować ciasto i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

72 komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”

  1. Rolada bardzo łatwa w przygotowaniu, ale u mnie i tak nie obeszło się bez perturbacji:)) Coś mi poszło nie tak. Piekłam tyle czasu ile jest podane w przepisie (góra dół) i podczas pieczenie wszystko wyglądało dobrze, dopóki nie wyciągnęłam blachy. Cały spód był przypieczony i ciemny jak murzynek:) Ale góra była jasna jak na Twoim zdjęciu. Nie wiem co poszło nie tak? Wyskrobałam nożem ile się dało. Brzegi były bardzo twarde i pokruszyły mi się ale udało mi się okryć ciasto wilgotnym szmatkami:)
    Odkroiłam wszystkie brzegi i udało mi się zrolować ciasto :D) Ciasto za bardzo mi nie wyrosło, wyszło trochę cienkie, a w środku takie trochę suche. W przekroju nie wygląda tak ładnie jak Twoje ale i tak jestem z siebie dumna, to moja pierwsza rolada:) Krem zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
    Czy spalony spód wyszedł mi przez to, że ciasto piekłam na dolnej półce piekarnika? Bo nie bardzo wiedziałam na jakim poziomie:)) I przez co mogło mi słabiej wyrosnąć? Twoje tak pięknie wygląda:))

    Odpowiedz
  2. Może Pani piekarnik piecze mocniej od dołu, proszę spróbować na drugiej od dołu półce piekarnika i może piec parę minut krócej, to że nie wyrosło to może za słabo ubite jajka lub za mocno wymieszane ciasto i piana z jajek opadła, pozdrawiam serdecznie i gratuluję pierwszej rolady!

    Odpowiedz
  3. Rolada dobra i łatwa w wykonaniu, to moja pierwsze rolada i jestem bardzo zadowolona. Następnym razem zwiększę ilość śmietany i ją biję, jak dla mnie za mało kremu

    Odpowiedz
  4. Rolade robie juz 5 raz w tym sezonie truskawkowym i jest idealna.Robie wedlug przepisu i wyglada identyczniesuper przepis,bardzo dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. To moja pierwsza w życiu rolada, więc bałam się czy mi wyjdzie.
    Ale wyszła idealna! Jest przepyszna! Moja mama już sobie zażyczyła, żebym jej zrobiła jeszcze jedną na weekend.

    Odpowiedz
  6. Robiłam juz tą rolade 3 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Zwiększyłam tylko ilość kremu o 1 op serka mascarpone. Jutro mam zamiar zrobić z brzoskwiniami. Super przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. witam a czy można zrobić np.z robić z mrożonych truskawek ale wiadomo żeby się rozmroziły i co dalej z nimi robić bo rolada pięknie wygląda :) ja też jestem początkująca w pieczeniu

    Odpowiedz
  8. Rolada wg tego przepisu wyszla idealnie! fantastycznie smakuje. 2 serki mascarpone to dobry pomysl..zeby jeszcze lepiej smakowalo;))pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Robilam juz drugi raz wedlug przepisu,jest na prawde pyszna, ale wydaje mi sie ze w przepisie jest za malo smietanki 30% (50g to troche za malo), ja daje wiecej i ubijam ja przed polaczeniem z marscapone, jeszcze jedna rzec, jak klade ciasto na wilgotnych sciereczkach, to potem wydaje mi sie troche za bardzo wilgotne.

    Odpowiedz
  10. Droga Cukierniczko, mam pytanie- czy podana ilosc smietanki to 50g? Wydaje mi sie to bardzo bardzo malo , czy jak dodam jedno standardowe opakowanie 200g bedzie wszystko ok? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz