Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu babeczki. Wilgotne, sycące, bardzo aromatyczne. Pachną śmietankowo z delikatną nutką czekolady. Jogurt sprawia, że babeczki są bardziej lekkie i mają coś wyjątkowego w smaku, są jakby bardziej mleczne (dlatego najbardziej lubię muffinki na jogurcie). Bardzo polecam do śniadania lub jako szybki deser do kawy. Smacznego, mniam…

Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie
Składniki:
150g mąki pszennej
110g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
90g cukru
aromat śmietankowy
1 jajko lekko ubite (rozmącone widelcem)
80ml oleju
250g jogurtu
130g rodzynek w czekoladzie

1. Wymieszać w misce obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wsypać rodzynki, wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. Do płynnych składników dodać suche i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-25 minut (termoobieg 160oC).

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie”

  1. Przepyszne, wilgotne dzięki jogurtowi zamiast cukru dodałam zmiksowane daktyle i roztopione masło a z braku rodzynek dodałam skorke pomarańczowa super przepis

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.