Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.

2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.

3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.

7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.

Smacznego

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Print Friendly, PDF & Email

103 myśli na temat „Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

  1. Wlasnie upieklam to ciasto. Smiejemy sie bo smakuje jak chleb z jablkiem, kompletne nieporozumienie, chociaz troche mozna sie posmiac,
    pozdrawiam

  2. Pycha, pycha, pycha! Zrobiłam i mimo, że z roztargnienia dałam dwa razy więcej mleka zagęszczonego, wyszło super! Oczywiście Twoja pianka prezentuje się o niebo lepiej :)

  3. Właśnie zrobiłam i pianka jest super, chociaż trochę jej za mało, a jabłka trochę takie dziwne w smaku i jeszcze została cała miseczka. 200 g mleka wydaje mi się za mało, w razie gdybym chciała robić znowu, to zdecydowanie cała szklanka mleka, a jabłek jedno mniej :) Chociaż myślę, że w ogóle dużo radości miałabym i z samej pianki.

  4. Jutro się zabieram za robotę :) tego cuda :) Jak Pani myśli udałby się z miksowanym lub drobno pokrojonym ananasem zamiast jabłek??

    pozdrawiam

  5. Zrobiłam dzisiaj. Postępowałam wg Pani punktów i mam nadzieję, że będzie OK. Jest w lodówce od około 13.50. Nie wiem kiedy będzie odpowiednia pora, aby je wyjąć. Kilka godzin.. Hmm? Wieczorem już mogę czy raczej poczekać do rana? Pozdrawiam.

  6. Co prawda nie wyszło tak piękne jak u Pani, ale wszystkim bardzo smakuje :) – lekkie, nie za słodkie i orzeźwiające. Na pewno je jeszcze zrobię nieraz. Wszystkim polecam :)

  7. Witaj :) Nie mogę oczu nacieszyć tyloma wspaniałymi przepisami :D właśnie odkryłam Małą Cukierenkę i już jestem jej wielką fanką, już szykuję listę ciast, które muszę koniecznie wypróbować ! :D

  8. Ciasto beznadzieja! Naprawdę. Robiłam wczoraj z galaretki agrestowej i truskawkowej (innych nie miałam). Przed chwilą skosztowałam…. Wszystko robiłam wg przepisu. Naprawdę nieudane ciasto. Takie moje zdanie. Za to 3bit mi wyszedł rewelacyjnie (twój przepis). Mam nadzieję że pojawi się więcej przepisów podobnych do 3bit. Pozdrawiam :-) + brawa za ambitną stronę

  9. można zrobić w dużej brytfannie, tylko oczywiście trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników,
    pozdrawiam

  10. Zrobiłam śnieżkę z 200ml mleka i galaretkę zalałam 200ml wody.
    W smaku dobre, ale niestety nie wyglądało tak ładnie jak na zdjęciu… ;(

  11. Ciasto chłodzi się na rano a ja na szczęście już ochłonęłam po tym jak prawie dostałam szału gdy przystąpiłam do realizowania przepisu. mleko na gramy? no cóż poradziłam sobie ale przed nałożeniem każdej kolejnej warstwy przygotowanych składników musiałam tę część już w foremce schładzać bo by mi te ciastka i jabłka dość ciężkie potopiły się w tym kremie płynnym! zaczęłam o 17.30 skończyłam o 22.15. mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo mimo wszystko wolę zrobić coś sama niż kupować gotowce.

  12. Wróciłam by dorzucić parę groszy… tym razem na plus! i to wielki! wyszło pięknie a co najważniejsze smakowało gościom, którzy nie wierzyli że to domowe! tak więc wielkie Dziękuję! drugim razem – a na pewno taki nastąpi – pójdzie mi szybciej. pozdrawiam również. aha. myślałam, ze po imprezie zostanie coś na później a tu pusty talerz :)

  13. Dzisiaj odkrylam Mala Kawiarenke. Ciasto z jablkami juz sie studzi i pachnie cynamonem. Trudny wybor co upiec nastepnym razem. Wszystko wyglada bardzo apetycznie!

  14. ha kupiłam mleko zagęszczone ale nie skondensowane nie wiem czy cos z tego wyjdzie dodałam troche żelatyny … czy tak moze byc

Dodaj komentarz

.