Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…
Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.
Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).
8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
ciasto pyszne, czekoladowe, czuć cynamonem :)
Rewelacyjny przepis! Zrobiłam też wariację z gruszką i figą – palce lizać. Zawsze się upiecze :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepis świetny:) ciasto jest przepyszne;) i ta cytrynka połączona z kakao…pycha:-D uwielbiam twoj blog…Dziekuje:)
bardzo mi miło!! cieszę się bardzo że przepisy udają się i ciasta smakują,
dziękuję za pozytywny, ciepły komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie:)
Moja droga chciałam Ci bardzo podziękować za cudowne przepisy. Dzięki Tobie uczę się piec a uważałam, że nie jest to już możliwe. Wielokrotne próby zawsze kończyły się porażką i lądowaniem danego ciasta w koszu. Spróbowałam ponownie choć ryzyko było biorąc pod uwagę, że naprawdę jestem/byłam antytalentem wypiekowym i jestem zachwycona. Wszystko się udaje bez problemu. Przepisy są przejrzyste nawet dla takiego cymbała wypiekowego jak ja:-). Wykorzystałam już kilka propozycji.
To ciasto jest genialne i napewno będzie często gościło na moim stole. W domu pięknie pachniało. Bardzo często widuję mojego chłopaka z kolejnym kawałkiem tego ciasta a bywa bardzo wybredny ( cóż poradzić :-) ) Przyznam się szczerze, że często przyglądam się swojemu wypiekowi i nie mogę uwierzyć, że te ciasto zrobiłam sama bo jest tak piękne. Z pewnością dzięki Tobie nauczę się jeszcze wiele ale też jest zła strona tego interesu- muszę dłużej siedzieć na siłowni ale co tam jest to tego warte:-)
Życzę Ci sukcesów bo jesteś bardzo utalentowana.
Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Muszę to napisać dla tych co zastanawiają sie czy zrobić to ciasto !
Ciasto jest pyszne i każdemu smakuje i do tego proste :) (zawsze wyjdzie :) )
Zrobiłem juz je 10 razy co najmniej bo przepis odkryłem rok temu :D
bardzo mi miło, cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Zrobiłam ciacho już drugi raz tym razem w prostokątnej blaszce by warstwa ciasta była mniejsza w stosunku do śliwek. Poprzednio moja 3-letnia córka wyjadała same śliwki z kruszonką :) Mam nadzieję, że tym razem zje całą swoją porcję jak to robią inni pochłaniacze tego ciasta. Pochłaniacze – to odpowiednie określenie :)
bez śliwek trochę tak
pozdrawiam
Czy jest sens robić to ciasto bez śliwek? Nie mam owoców teraz
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
Właśnie się piecze wersja z gruszkami. Mam nadzieję że się uda:-)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
ja już wypróbowałam przepis, po prostu pyszne ;)
wypróbowane, pyszne , i ta chrupiąca kruszonka z nutką cynamonu; dla mnie – rewelacja, polecam.
Zapraszam na moją wersję tego ciasta :)
http://majanaboxing.blox.pl/2012/10/Kakaowe-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Dziękuję za pyszny przepis. :) Pozdrowienia.
Musze koniecznie wypróbować ten przepis,bo już mi ślinka leci:)
Ciasto jest świetne! Po prostu rozpływa się w ustach. Koleżanki chwaliły a mąż był wniebowzięty. Tak trzymać. Twoje przepisy są super!
Ciasto wyglada pysznie! Musze koniecznie wyprobowac :))
Było pyszne naprawdę robiłem jeszcze inne przepisy ale ten wyszedł z nich rewelacyjnie juz polecam swoim znajomym :D heh
co prawda moje się dość trochę różniło od tego ale było boskie ,
pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Wyszło puszyste, mięciutkie i wilgotne jak trzeba ;) Rewelacyjny smak i aromat.
Witam,
Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Szukałam jakiegoś fajnego ciasta ze śliwkami i trafiłam na Twojego bloga. Cieszę się, że tu zajrzałam bo teraz będę częściej korzystać. Przepisy są świetne i niezbyt skomplikowane. Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne i podczas pieczenia pięknie pachniało. Dziękuję i pozdrawiam :)
ciasto jest rewelacyjne a rady małej cukierenki jeszcze lepsze. pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi bez zakalca!!! dziękuję
Ogromnie się cieszę, że się udało i smakowało,
dziękuję za komentarz i polecanie przepisu,
pozdrawiam serdecznie
witam, Trafiłam na ten przepis dzisiaj. Jestem kompletnym laikiem cukierniczym 4 ciasta na rok, Dostałąm śliwki i nie wiedziałąm co z nimi z robić, Nie chciałąm typowego kruchego i wpadłam na ten przepis. Ciasto jest łatwe i wyszło rewelacyjnie. W domu zapach był cudny, Ciast miękkie, puszyste i dla kontrastu aromatyczna cynamonem kruszonka. Rewelacja. Przepis puściłam jako sprawdzony koleżnakom. POLECAM
Bardzo dziękuję za ten sympatyczny komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ja również robiłam to ciacho i wyszło cudne :). A przepis jest prosty, tak jak lubię. Trzeba by się nieźle namęczyć, żeby wyszedł zakalec :))). Polecam gorąco :).
wspaniale, bardzo mi miło,
cieszę się, że cisto smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Pięke to ciasto drugi raz, wyszło pyszne.Prowadzisz bardzo fajny blog, jak chcę coś upiec to zawsze korzystam z Twich przepisów :)
Pozdrawiam:))
wszystko robiłam jak w przepisie, wyszedł totalny ZAKALEC. Zmarnowane składniki i czas, nie polecam.
Dziękuję za świetny przepis, dzisiaj go wypróbowałam, ciasto wyszło przepyszne :)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i tak ładnie wyrosło:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiła ciasto wg Twojego przepisu i… wyszło świetne!! Wyrosło pięknie (nawet bardziej niż na Twoim zdjęciu ale ciii…;) ), jedyne co bym zmieniła, to dałabym do ciasta większą ilość śliwek. w miejsce gdzie dodaje się pokrojone 2 sliwki ja bym ułożyła ćwiartki na całej powierzchni. własnie z powodu ze tak wyrasta, a wiadomo im więcej śliwek tym lepiej… cos czuje że to ciasto na stałe trafi do mojej książki kucharskiej, kto wie moze poeksperymentuje z innymi owocami… myśle że wiśnie byłby świetne
Mmmmm .. na sam widok tych zdjęć aż ślinka leci .. koniecznie musze wypróbować przepis ^^
upieklam wczoraj…jest pyszne!!! polecam i dziekuje za pyszny przepis; pozdrawiam
Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam cieplutko
Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/
Witaj, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com
Pozdrawiam, Aleex.
Nie dość, że kakao to jeszcze śliwki! Nic tylko piec :)
W sobotę wykonałam „Muffiny czekoladowe” z twojej stronki http://www.malacukierenka.pl/muffiny-czekoladowe.html , ale wczoraj mogłam je spróbować, ponieważ nie było mnie w domu. Są wilgotne i pyszne. Kruszonka jest chrupiąca i czekoladowa, ale ciasto jest troszkę jak dal mnie za słuche, ale mimo tego wyszło i smakuje znakomicie ;)
uwielbiam te twoje ciacha !!!
Kochana nominowalam cie do wyróznienia :))) Versatile Blogger Award :)
za inspirujący i lekko czytajacy sie blog :)))
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam
to musi być wilgotne i przesmaczne ciasto! uwielbiam takie i zrobię je jak tylko będę mogla :)
Przepyszne!!!Wiem,bo sprawdziłam :)
jutro przepis zostanie wypróbowany!! brzmi pysznie :))
Bardzo jesienno apetycznie się zrobiło! Yumi! Przepis na pewno zostanie wyprobowany!
No wygląda wspaniale, rewelacyjne ciasto :)
Wspaniałe zdjęcia. Ciasto rewelacyjne .:)
Wspaniałe!
Bardzo lubię takie ciasta, jak dla mnie najlepsze są ze śliwkami. Dziś je wypróbuje :)
Cudowne ciacho, pięknie wygląda a w smaku….na pewno wypróbuję :) Dobrze, ze przed chwilą upiekłam muffinki bo normalnie gnałabym teraz do sklepu po śliwki :D
Wygląda wspaniale. :) W dodatku ze śliwkami.. Pycha!