Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…
Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.
Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).
8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło!! cieszę się bardzo że przepisy udają się i ciasta smakują,
dziękuję za pozytywny, ciepły komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie:)
Przepis świetny:) ciasto jest przepyszne;) i ta cytrynka połączona z kakao…pycha:-D uwielbiam twoj blog…Dziekuje:)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjny przepis! Zrobiłam też wariację z gruszką i figą – palce lizać. Zawsze się upiecze :)
ciasto pyszne, czekoladowe, czuć cynamonem :)