Zapraszam dzisiaj na fantastyczne muffinki, do których został dołączony film. Jest to pierwszy film w Małej Cukierence i mam nadzieję, że Wam się spodoba. Na filmie przygotowuję przepyszne, bardzo aromatyczne babeczki z malinami i chrupiącą kruszonką. Podczas pieczenia wspaniale pachnie w całym domu cynamonem i owocami. Przy tych babeczkach trzeba włożyć trochę więcej pracy, ale uważam, że warto, ponieważ są mięciutkie, puszyste i dobrze również smakują na następny dzień (chociaż wiadomo, że najsmaczniejsze są świeże muffinki, najlepiej jeszcze troszkę ciepłe). Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony).
Muffiny z malinami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki płatków owsianych
3 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 łyżki zimnego masła
Ciasto:
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko (tylko nie z lodówki, musi być w temperaturze masła)
1/2 szklanki jogurtu
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka malin
Kruszonka:
1. Do miseczki wsypać wszystkie suche składniki. Dodać masło i rozcierając palcami zrobić kruszonkę, odstawić.
Ciasto:
2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i ucierać przez chwilę, aż składniki połączą się w gładką masę.
4. W drugiej misce wymieszać razem mleko, jogurt i aromat.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
6. Do utartego masła dodać mąkę i wlać jogurt wymieszany z mlekiem, krótko wymieszać łyżką. Wsypać maliny i delikatnie wymieszać.
7. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wierzch posypać kruszonką. Babeczki piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 25-30 minut.
Udanych wypieków:)
Uwazam, że powinnaś podac podane składniki w gramach i mililitrach( maka, mleko itp…) ciasto wyszło z podanych proporcji strasznie gęste. Praktycznie nie mogłam go wymieszać lyzka. Dolewałam co chwilae mleko bo szkoda mi było wyrzucić ta mase. Teraz jest w piekarniku wiec jestem ciekawa jak to wyjdzie…
Ale pycha:) Nawet mnie się udały z mrożonymi malinami prosto z zamrażalki. Ze świeżymi pewnie są obłedne. Dziękuję za świetny przepis :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
przykro mi, piekłam je parę razy i wiem że są pyszne, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam dzis babeczki tak jak w przepisie, ale cos mi nie wyszlo :( To znaczy, sa troche gumowe i spod przykleil sie do papilotow. Mialam wrazenie, ze maki bylo zbyt duzo (uzylam maki tortowej). Moze to kwestia tego, ze szklanka szklance nie rowna? Same w sobie sa smaczne. Mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjda takie jak Twoje :) Pozdrawiam serdecznie
miło mi:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Slicznie wyglądają a jeszcze lepiej smakuja
Dzień dobry, też mi się to czasami zdarza prawie zawsze przy foremkach papierowych firmy Wilton – dlatego staram się ich unikać, przykro mi że się przykleiły i moim zdaniem to tylko zależy od foremek,
pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie uwielbiam Pani stronę i dzieki niej zaczelam piec. Zrobiłam już wiele ciast i babek i zawsze wszystko pyszne: ) mam jednak pytanie kiedy zrobiłam te babczki dokładnie tak jak Pani to niestety całe się przykleily do papierowej formy co niestety później podczas jedzenia było problemem czy Pani również ma taki problem podczas robienia w foremkach papierowych? Lecz smak jak zawsze był przepyszny: ) z góry dziękuję za odpowiedź: )
cieszy mnie to bardzo, dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Babeczki są po prostu boskie! Najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam. Zawsze wychodzą ( z mrozonymi, czy świeżymi owocami). A co najważniejsze smakują wszystkim i znikają z talerza w mgnieniu oka:) Pozdrawiam
bardzo się cieszę:) smacznego!
pozdrawiam ciepło
absolutnie WYJĄTKOWE!!
właśnie zajadam, jeszcze gorące. zrobiłam ze świeżymi truskawkami. teraz czekam do lata na maliny. mmmmmm :)
tak, można proszę je tylko wcześniej rozmrozić, chociaż do połowy,
pozdrawiam
czy można świeże maliny zastąpić mrożonymi ?
Ja wlewam prawie do pełna, aż zużyję całe ciasto na 12 babeczek,
tak 3/4 wysokości,
pozdrawiam
Ja mam takie pytanie. Ile należy wlac ciasta to foremek ( na jaką wysokość)?
Ogromnie się cieszę, ale zrobiło mi się przyjemnie, bardzo dziękuję za tak sympatyczny komentarz,
życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Zobaczyłam, zapragnęłam, zrobiłam, zakochałam się! Zresztą nie tylko ja. Moje dzieci też! Muffinki wyszły przepysznie delikatne mimo dodania mąki pszennej razową zamiast zwykłej. Ponieważ mam dwie lewe ręce do wypieków (a może miałam…) a przepisy z Małej Cukierenki mi się udaję to już nigdzie indziej nie zaglądam. No bo po co. Dzieci szczęśliwe, mąż szczęśliwy, JA szczęśliwa. Pozdrawiam i dziękuję.
Ale fajny filmik, poproszę więcej mniam mniam, muszę zrobić takie muffinki :)
Super się oglądało, nabrałam ochoty na te muffinki:)
genialne! widze że wchodzisz w erę filmów super.
Na pewno wyjdą super, cieszę się, że zagląda Pani na stronę, będą miała większą motywację do dodawania nowych przepisów,
pozdrawiam serdecznie:)
dzisiaj postaram się je zrobić i mam nadzieję, że wyjdą tak jak Tobie :) swoją drogą uzależniłam się od tej strony :) przychodzę do pracy, robię kawkę i wchodzę na stronkę chociaż na minutkę by sprawdzić czy jest coś nowego :) dobrze że szef tego nie widzi haha :) pozdrawiam
wydaje mi się, że się uda ale trzeba piec dłużej, gdzieś około 45-55 minut,
pozdrawiam
kochanieńka a jak włożę ciacho na blachę nie w foremki aby upiec je jako ciasto to się uda??czy trzeba dłużej piec??
Śliczne te muffinki :)
Chciałabym Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana to The Versatile Blogger Award. Po więcej informacji zapraszam tutaj: http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/09/ja-tez-ja-tez-d.html
Pozdrawiam!
dobrze będzie jakieś z kremem,
pozdrawiam serdecznie
Super !!!:) Swietna stronka – dziekuje za nia, a czy daloby sie zrobic ciasto jakies z kremem?:(
wyglądają wyśmienicie…filmik bardzo fajny i przydatny, pozdrawiam
Muffinki są przepyszne!! Polecam :)
aranżacja na stole bardzo efektowna
Super wideo!I swietny pomysl z ta kruszonka.Napewno wyprobuje.Pozdrawiam
Filmik super! Sama ostatnio stworzyłam swój pierwszy i na nim nie zamierzam przestać.. ;)
a i babeczki bardzo apetyczne :)
Śliczne i pyszne muffinki w pięknych sukienkach!:0)
to tak jakbys byla ze mna w kuchni…dzieki za towarzystwo wpadnij jeszcze… xxx