Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).
Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.
2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.
3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.
7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.
Smacznego
Jej, jest cudowny, już zapisuje sobie do zeszytu, pycha :) U mnie dziś na stole zawita ciasto z twojej stronki „Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną” http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-rabarbarem-beza-i-bita-smietana.html :-) Już biszkopty zrobione ;d
Wow…. jakie fajne cudeńko !! :) Gratulujemy pomysłu
Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia… zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html
Wygląda bosko! :)
Fajna jest ta pianka. :-)
Nieziemsko pyszny lekki deser. A i wygląd powoduje że je sie tą lekkość oczami ;)
Ależ to apetycznie wygląda. Zamierzam wypróbować w przyszłości ;)
Pozdrawiam!
Zapisałam brakujace produkty na listę jutrzejszych szybkich zakupów i w niedzielę do kawki będzie!!!! A slinotok mam taki, że szok!!! Zdjęcie PYCHA!!!! A od 17:00 miałam już nie jeść!!!!!
Wygląda cudnie!
;)
prosty,efektowny i łatwy w przygotowaniu :)
ale fajny pomysł!!! pyszne smaki ;)
Ale się cudnie cynamonowo zrobiło !!!
Świetny przepis :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Z pewnością jest to przyjemność dla podniebienia. Muszę wypróbować :)
witam piekne zdjecia, super wyśmienite ciasta :) jakim aparatem robisz zdjecia i jakie obiektywy robią te cuda?
Wygląda cudownie! Nigdy nie widziałam takiego przepisu. Na pewno zaskoczy gości.
U nas tez dzisiaj szarlotkowo.. Pięknie wygląda i jabłka podane w innej ciekawej formie, musi być smakowita..pozd i najlepszego z okazji blogera)