Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).
Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.
2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.
3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.
7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.
Smacznego
Wypróbowałam- lekkie pyszne ciasto.Jesli nie lubisz ciast z przeróżnymi masami to jest to ciasto dla ciebie. Wogóle nie idzie w boczki 😜
Witam dzisiaj zrobiłam nie wiem czy nie przesadziłem bo do mleka skondensowanego dałam Fix do śmietanki,zgestmialo strasznie… chyba się nie doklada
Właśnie chłodzi się w lodówce.
Już nie mogę doczekać się testowania :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam również. Poplątałam kolejność, warstwy mi się zlały, ale co tam. Wyszło pysznie.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Robiłam wczoraj REWELACJA szybkie , proste, pyszne .
Rodzinka zachwycona już czekają na następne Dzięki
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
to ciesze sie, ze pianka sie udala, mam nadzieje ze smakowalo, pozdrawiam serdecznie
Muszę powiedziec ze wyszlo
ha kupiłam mleko zagęszczone ale nie skondensowane nie wiem czy cos z tego wyjdzie dodałam troche żelatyny … czy tak moze byc
Nic nie szkodzi:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Oczywiscie mialam na mysli Mala Cukierenke! Przepraszam. Po prostu podziwialam smakolyki i nazwa wyleciala mi z glowy. Pozdrawiam
Dzisiaj odkrylam Mala Kawiarenke. Ciasto z jablkami juz sie studzi i pachnie cynamonem. Trudny wybor co upiec nastepnym razem. Wszystko wyglada bardzo apetycznie!
Pycha
to ogromnie mi miło:) cieszę się, że deser się udał, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wróciłam by dorzucić parę groszy… tym razem na plus! i to wielki! wyszło pięknie a co najważniejsze smakowało gościom, którzy nie wierzyli że to domowe! tak więc wielkie Dziękuję! drugim razem – a na pewno taki nastąpi – pójdzie mi szybciej. pozdrawiam również. aha. myślałam, ze po imprezie zostanie coś na później a tu pusty talerz :)
mleko w gramach bo to jest mleko skondensowane i kupuje się je nawet w opakowaniu na którym są gramy,
pozdrawiam
Ciasto chłodzi się na rano a ja na szczęście już ochłonęłam po tym jak prawie dostałam szału gdy przystąpiłam do realizowania przepisu. mleko na gramy? no cóż poradziłam sobie ale przed nałożeniem każdej kolejnej warstwy przygotowanych składników musiałam tę część już w foremce schładzać bo by mi te ciastka i jabłka dość ciężkie potopiły się w tym kremie płynnym! zaczęłam o 17.30 skończyłam o 22.15. mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo mimo wszystko wolę zrobić coś sama niż kupować gotowce.
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Moje nie wygląda tak ładnie, ale smak mu to rekompensuje :D
Zrobiłam śnieżkę z 200ml mleka i galaretkę zalałam 200ml wody.
W smaku dobre, ale niestety nie wyglądało tak ładnie jak na zdjęciu… ;(
oczywiście, że tak, dobry pomysł,
pozdrawiam
a czy zamiast pianki z mleka skondensowanego mogę zrobić pianę z śnieżki i dolać do niej galeretke?
chodzi o mleko skondensowane,
pozdrawiam
200g chłodnego, zagęszczonego – niesłodzonego mleka – ZAGĘSZCZONEGO czyli jakiego?
można zrobić w dużej brytfannie, tylko oczywiście trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników,
pozdrawiam
Czy te ciasto można zrobić w dużej brytfannie?
Ciasto beznadzieja! Naprawdę. Robiłam wczoraj z galaretki agrestowej i truskawkowej (innych nie miałam). Przed chwilą skosztowałam…. Wszystko robiłam wg przepisu. Naprawdę nieudane ciasto. Takie moje zdanie. Za to 3bit mi wyszedł rewelacyjnie (twój przepis). Mam nadzieję że pojawi się więcej przepisów podobnych do 3bit. Pozdrawiam :-) + brawa za ambitną stronę
Witam:)
bardzo sie ciesze, zycze smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Witaj :) Nie mogę oczu nacieszyć tyloma wspaniałymi przepisami :D właśnie odkryłam Małą Cukierenkę i już jestem jej wielką fanką, już szykuję listę ciast, które muszę koniecznie wypróbować ! :D
cieszę się, że smakowało, dziękuję za polecanie i komentarz,
pozdrawiam ciepło
Co prawda nie wyszło tak piękne jak u Pani, ale wszystkim bardzo smakuje :) – lekkie, nie za słodkie i orzeźwiające. Na pewno je jeszcze zrobię nieraz. Wszystkim polecam :)
wieczorem powinna być już dobra, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dzisiaj. Postępowałam wg Pani punktów i mam nadzieję, że będzie OK. Jest w lodówce od około 13.50. Nie wiem kiedy będzie odpowiednia pora, aby je wyjąć. Kilka godzin.. Hmm? Wieczorem już mogę czy raczej poczekać do rana? Pozdrawiam.
z puszki lub z kartonika inaczej skondensowane mleko, nie może być zwykłe mleko,
pozdrawiam
To mleko zageszczone to jake
z takim ananasem z puszki myślę, że tak
pozdrawiam
Jutro się zabieram za robotę :) tego cuda :) Jak Pani myśli udałby się z miksowanym lub drobno pokrojonym ananasem zamiast jabłek??
pozdrawiam
cieszę się, że smakowało i dziękuję za wypróbowanie przepisu,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam i pianka jest super, chociaż trochę jej za mało, a jabłka trochę takie dziwne w smaku i jeszcze została cała miseczka. 200 g mleka wydaje mi się za mało, w razie gdybym chciała robić znowu, to zdecydowanie cała szklanka mleka, a jabłek jedno mniej :) Chociaż myślę, że w ogóle dużo radości miałabym i z samej pianki.
brzmi super i ładnie będzie wyglądało:)
pozdrawiam
Mozna zrobic fajna wersje np malinowo jagodowa:) dwie wrastwy:)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
Bardzo smaczne ciastko, polecam :)
Super, cieszę się:) że pianka smakowała,
pozdrawiam serdecznie
Pycha, pycha, pycha! Zrobiłam i mimo, że z roztargnienia dałam dwa razy więcej mleka zagęszczonego, wyszło super! Oczywiście Twoja pianka prezentuje się o niebo lepiej :)
myślę, że tak, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Super przepis bo malo cukru! Zrobie jeszcze dzisiaj:) Czy herbatniki digestive beda tez pasowac? Pozdrawiam i dziekuje!
Ciasto jest przepyszne, ale polecam jeszcze ciasto z brzoskwiniami i bezami. Pyyyyychhhaa
Do Teresy- Dobrze że się śmiejesz -zamiast upiec trzeba było dać do lodówki
ciasto bardzo smaczne, pięknie się prezentuje na stole, wszystkim bardzo smakowała :)
Wlasnie upieklam to ciasto. Smiejemy sie bo smakuje jak chleb z jablkiem, kompletne nieporozumienie, chociaz troche mozna sie posmiac,
pozdrawiam
witam,
można je kupić w supermarketach, ja używam firmy Jutrzenka,
pozdrawiam serdecznie
ciasto wygląda zachęcająco…mam pytanie gdzie można kupić herbatniki kakaowe?i jakiej firmy najlepsze?dziękuje
bardzo się cieszę, serdecznie dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Własnie popełniłam dwie blaszki tego rarytasu , na raz. Wcześniej zrobione , po raz pierwszy , oczarowało nas smakiem i lekkością .Bardzo proste w wykonaniu , gorąco polecam nawet tym , którzy mają ” dwie lewe ręce do pieczenia”.
Jako kobieta niepiekaca i na diecie sprobuje zrobic dla znajomych i dam znac jak wyszlo ;)
myślę że tak z gruszkami na pewno,
pozdrawiam ciepło
a dało by rade to zrobic z gruszkami :) lub innymi owocami
Bardzo się cieszę, że deser smakował,
dziękuję za miłe słowa:)
pozdrawiam ciepło
Najcudowniejszy deser na świecie! Nie za słodki, wszystko w idealnych proporcjach. Moja rodzina Panią uwielbia za te przepisy. Pozdrawiam ;)
bardzo się cieszę, dziękuję:)
pozdrawiam ciepło
Bardzo szybko się robi, pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. :)
Pycha pycha pycha:)
Pianka wyszła świetna. Zero problemów z wykonaniem- smakuje wyśmienicie :)
Wstawię fotkę niebawem do siebie na bloga.
Będę zaglądać częściej rewelacyjne przepisy i cudne , soczyste zdjęcia :)
Pozdrawiam cieplutko.
cieszę się, że smakowała:)
pozdrawiam serdecznie
Jak zwykle Pani przepisy rewelacyjne. Pianka w sam raz do kawki do kawki, pewno na jutro juz nie będzie :)
Witam,
Bardzo dziękuję:) cieszę się, że strona przypadła Pani do gustu,
zapraszam i życzę udanych wypieków oraz deserów,
pozdrawiam serdecznie
Jejku… jak to wyglada!!!! Wchodze na Pani strone (a szczególnie na ten przepis) juz od kilku dobrych dni. Jabłecznik z pianka wyglada przepyszcznie – wylinkowałam wszystkim kolezankom! Pani strona jest poprostu wspaniała!!!! Super przepisy… nie trzeba zagladac do zadnej innej lektury po deserek;))) GRATULUJE!!!!!!
Kusilo mnie to zdiecie od kilku dni,niemoglam sie doczekac by zrobic ten deser…latwy,dosc szybki,lecz ta pianka…osobno naprawde pycha i taka pomaranczowa lecz w ciasteczku chyba troszeczke za delikatna jablka ja zagluszaja,nie zmienia faktu ze prezentuje sie bajecznie i jakby nie bylo wspanialy jablecznik na zimno w wersji „STAR TREK” (JAK DLA MNIE) xxx
Dzień dobry,
jak użyje Pani 400g to może Pani dodać dwie galaretki wtedy piany będzie bardzo dużo,
Bardzo się cieszę,że Pani zagląda na stronę,
życzę smacznego
pozdrawiam serdecznie
Jutro mam zamiar zabrać się za robienie tego cudeńka:) tylko mam takie pytanie…a mianowicie – zakupiłam mleko w puszce, którego jest 400 g i to jest taka mała puszeczka. Obawiam się że będzie mało tej cudaśnej pianki :/ czy jak dodam dwie galaretki to mogę zużyć całą zawartość puszki?? Chcę, żeby było idealnie :)
PS. Jestem maniaczką Pani strony :) potrafię pary razy na dzień tu zajrzeć i oczy nacieszyć.
Wow, I’m in awe! This looks so tasty and I love the different textures of the layers… Incredible. I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution as always). Thank you so much for keeping me inspired with such delicious creations…
Ja wciąż czuję się taka początkująca jeśli chodzi o wypieki, ale taki deser bez pieczenia to chyba by mi wyszedł. A wygląda cudnie i na pewno smakuje rewelacyjnie.
wsypujemy galaretkę w proszku,
pozdrawiam
Mam pytanie do kroku 3. – ta galaretkę to wsypujemy do jabłek taką w proszku czy już rozpuszczoną ??
Super deser, właśnie szukam jabłkowego deseru, ale piekarnik póki co nie chce się ze mną „dogadać” więc robię ostatnio cista na zimno :) To wygląda apetycznie muszę spróbować :)
Gonia – bardzo, bardzo mi miło, dziękuję niezmiernie za tak sympatyczny komentarz, życzę kolejnych słodkich sukcesów i smacznego:)
pozdrawiam serdecznie
Nie wiem co mam powiedzieć … Twoje wypieki wyglądają tak apetycznie, że niejednokrotnie nie jestem w stanie odejść od komputera by samemu je wypróbować :) Muszę przyznać, że wychodzą mi równie okazale jak Twoje. Nawet nie wiesz ile szczęścia dałaś mojemu mężowi ;) a to dlatego, iż przez dłuższy czas ,,nie miałam ręki” do wypieków – mimo, iż w kuchni radzę sobie bardzo dobrze – a teraz każdy z Twoich przepisów wychodzi doskonale. Dwa razy w tygodniu gości u mnie placek lub deser i z tego powodu mój mąż jest bardzo zadowolony :) Czekamy na więcej przepisów i pozdrawiamy :):)
Super:) ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam – pianka jest SUPER!!! Dla tych co mają problem z konystencją pianki mam radę – po pierwsze należy robić wszystko tak, jak radzi nasza idolka – autorka przepisu, wiec galaretka musi być zimna, u mnie nawet lekko stężała, a jak położyłam pierwszą warstwę, to na 4 min wraz z blaszką włożyłam do lodówki, i dopiero póżniej kładłam koleją warstwę. Wyszła piękna, idealna jak na zdjęciach:):):)
Aż ślinka cieknie… I te kolory… Kusisz :)
jak zawsze wielkie WOW!!!!
zdobyłaś nową wielką fankę swojej Małej Cukierenki. dzisiaj zrobiłam ten deser. użyłam tylko innych galaretek: morelowej do jabłuszek a do pianki gruszkowej. Rodzince smakuje baaardzo, pianka jest niezwykle lekka ale jednocześnie jędrna i trzyma swój kształt, nie dostałam czekoladowych herbatników, więc zmuszona byłam użyć zwykłych, ale i tak wyszło mega. nie za słodki idealny na upalne dni, a w chłodniejsze dni przypomina nam o ciepłym i słonecznym okresie. Orzeźwiający i dający pole do popisu deser!! Gratuluje
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za kolejny komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną jest znakomite. Bardzo pyszne :) Takie delikatne, dzięki rabarbarowi soczyste, beza jest chrupiąca, krem nie jest słodki, ale całe połączenie bardzo fajnie smakuje :D Jest pracochłonne, ale opłaca się zrobić. Jutro na stole poczęstuje się niem moja mama i tata ^^ Maż i dzieciaki zajadały :) Pychota ;P
Ja miałam ten sam problem z pianką ale zobaczymy później co z tego wyjdzie, dawałam zimne mleko i chłodną galaertkę.
mi pianka nie wyszła rzadka, jak dodałam ostygniętą galaretkę do zimnego mleka to od razu zrobiła się gęsta i sztywna, mam nadzieje że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie zrobiłam, siedzi w lodówce… niestety pianka wyszła rzadka na tyle, że utrzymała na wierzchu same herbatniki ale kiedy położyłam na to jabłka to herbatniki utonęły w piance… myślę, że lepiej było odczekać dłużej aż galaretka w piance zaczęłaby sztywnieć… trochę pomogło przy następnej warstwie kładzenie herbatników na zakładkę ale gdzieniegdzie pianka pouciekała w górę:)
oczywiście myślę, że to walorów smakowych nie zmieni jednakże nie będzie wyglądało tak cudownie jak u Pani:)
piekne !!!! a co to za aparacik?
Jej, jest cudowny, już zapisuje sobie do zeszytu, pycha :) U mnie dziś na stole zawita ciasto z twojej stronki „Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietaną” http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-rabarbarem-beza-i-bita-smietana.html :-) Już biszkopty zrobione ;d
Wow…. jakie fajne cudeńko !! :) Gratulujemy pomysłu
Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia… zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html
Wygląda bosko! :)
Fajna jest ta pianka. :-)
Nieziemsko pyszny lekki deser. A i wygląd powoduje że je sie tą lekkość oczami ;)
Ależ to apetycznie wygląda. Zamierzam wypróbować w przyszłości ;)
Pozdrawiam!
Zapisałam brakujace produkty na listę jutrzejszych szybkich zakupów i w niedzielę do kawki będzie!!!! A slinotok mam taki, że szok!!! Zdjęcie PYCHA!!!! A od 17:00 miałam już nie jeść!!!!!
Wygląda cudnie!
;)
prosty,efektowny i łatwy w przygotowaniu :)
ale fajny pomysł!!! pyszne smaki ;)
Ale się cudnie cynamonowo zrobiło !!!
Świetny przepis :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Z pewnością jest to przyjemność dla podniebienia. Muszę wypróbować :)
witam piekne zdjecia, super wyśmienite ciasta :) jakim aparatem robisz zdjecia i jakie obiektywy robią te cuda?
Wygląda cudownie! Nigdy nie widziałam takiego przepisu. Na pewno zaskoczy gości.
U nas tez dzisiaj szarlotkowo.. Pięknie wygląda i jabłka podane w innej ciekawej formie, musi być smakowita..pozd i najlepszego z okazji blogera)