Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

213 komentarzy do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. oczywiście że tak, tylko przy dużej blaszce będzie niskie, chyba że zwiększy Pani ilość składników,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Właśnie kolejny raz robię to ciasto. Twoja strona jest dla mnie inspiracją, przepisy są dokładne a ciasta zawsze wychodzą

    Odpowiedz
  3. Kolejne ciasto z Pani strony i jestem zachwycona!!! Co do wypieku to miałam wrażenie, że już po pół godziny pieczenia jest gotowe jednak przetrzymałam je w piekarniku 60 min, wg. pani przepisu i wyszło pięknie rumiane z lekko chrupką górą – rozkosz dla podniebienia! Teraz już wiem z jakiej strony korzystać szukając przepisu na „coś słodkiego”. Gratuluję Pani talentu i na pewno będę polecać przepisy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz