Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Robię ciasto już drugi raz! Jest przepyszne i po prostu je uwielbiamy:) Świetna strona i przepisy!
A czy mozna dac zamiast cukru plynny miod ?
i jesli tak to ile ?:P
pozdrawiam
powodzenia i smacznego! dziękuję za miłe słowa
pozdrawiam ciepło:)
Świetna strona. Wszystko ładnie opisane, szata graficzna zachęcająca i ciekawe przepisy. A największy plus za „bez miksera”. Na studiach – zbawienie. Zachwycamy się z koleżankami, a ja zaraz zabieram się właśnie za to pomarańczowe! :)
Ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie:)
Mega pomarańczowe i jak zwykle udany wypiek!
Bardzo dobre!!… dzisiaj upiekłam pyszne i proste w przygotowaniu…Pozdrawiam serdecznie:))
można użyć miksera, ale proszę mieszać bardzo krótko,
pozdrawiam
chciałam zapytać czy jak użyje miksera to coś stanie się z ciastem?
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Pychota! Ja też musiałam krócej piec bo już po 40 minutach spód mi się przypalał. Zamiast sody (nie miałam akurat w domu) dodałam dodatkową łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło bardzo ładne. I kolor jaki śliczny.
Robiłam to ciasto już z 10 razy , jest pyszne i wszystkim smakuje :) .
:) ogromnie się cieszę, powodzenia i przyjemnego pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie upiekłam, jest przepyszne. To dopiero moje początki z pieczeniem, ale czuję, że z tą stroną stanę się perfekcyjną panią domu ;)
Pozdrawiam.