Świąteczne piernikowe ciasto z piankowym kremem pomarańczowym – Zapraszam na nowe, przepyszne ciasto z piankowym, delikatnym kremem, pomarańczowym. Wierzch jest z dodatkiem białej czekolady, a spód jest piernikowy, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, ciasto jest bardzo smaczne! W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości, słynny Majonez Kielecki i ciasto udało się wyśmienicie. Jest wilgotne i puszyste. Ciasto pięknie się prezentuje i będzie idealne na Święta, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Świąteczne piernikowe ciasto z piankowym kremem pomarańczowym
Składniki:
Ciasto:
- 4 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 120g Majonezu Kieleckiego
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 20g kakao bez cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 70ml likieru pomarańczowego (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
- 30ml wody
Krem pomarańczowy:
- 120g masła
- skórka otarta z 3 cytryn
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100ml świeżego soku z pomarańczy
- 150ml soku z cytryny
- 180g cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym + 200ml gorącej wody
Wierzch:
- 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 200g białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki fixu do śmietany
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
- czekoladowe, zbożowe kuleczki do posypania (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM.
4. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, nie należy zbyt długo mieszać.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem pomarańczowy:
6. Do rondelka wlać oba soki i dodać obie skórki, dodać masło, wyspać cukier i postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut.
7. Do miski wbić dwa jajka, dodać cztery żółtka i ubić na jasny krem. Następnie przez sitko wlać gorącą masę cytrynowo – pomarańczową. Krótko wymieszać mikserem i masę wlać z powrotem do rondelka. Postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Masy nie gotować!! Ja trzymałam ją na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 13 minut.
8. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzoną wstawić do lodówki na około 5 – 6 godziny, aby masa dobrze się schłodziła.

Wierzch – przygotujemy ganache z białej czekolady:
9. Do rondelka wlać 350ml śmietanki i zagotować.
10. Do miski przełożyć połamaną białą czekoladę i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostudzenia.
11. Ostudzoną masę z białą czekoladą wstawić do lodówki na około 5 – 6 godzin, aby dobrze się schłodziła.
Zaczniemy składać ciasto:
12. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce. Posmarować dżemem malinowym.
Skończymy krem:
13. Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową, ale ważne, żeby jeszcze nie zaczęła tężeć.
14. Schłodzoną śmietankę 250ml ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolity krem. Dodać cały, schłodzony krem pomarańczowy, wymieszać. Następnie w 4 partiach dodać galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
15. Gotowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby krem stężał.
Skończymy wierzch:
16. Do śmietanki 250ml dodać fix, cukier puder, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ganache z białej czekolady i wymieszać na gładki, gęsty krem, patrz FILM.
17. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką 1E, patrz FILM i na cieście zrobić ozdobne rozetki. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
18. Ciasto przed podaniem można posypać czekoladową, zbożową posypką.
Udanych wypieków :)

Ciasto jest pracochłonne,ale warte zachodu. Wyszło pyszne. Ciasto te czekoladowe jest fajna „baza” do stworzenia innych ciast.
Polecam to ciasto serdecznie. Jest trochę pracochłonne ale ten smak zniewala. Na święta poszła mi cała blacha w jeden dzień. Polecam
Pracochłonne, ale pyszne. Delikatne, rozpływa się w ustach. Nie za słodkie, lekko kwaskowate 😋
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robiłam to ciasto. Było przy nim trochę pracy ale zdecydowanie warto! Niebo w gębie! Rewelacja!
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Chciałem się zapytać gdzie można kupić nóż do ciasta ( lub przez internet) jaki Pani ma na filmikach?. Pozdrawiam.
Kupiłam go a Tkmaxx pozdrawiam serdecznie
Czy w cieście jest wyczuwalny majonez?
Ciekawe połączenie smaków 🤩
Nie jest wyczuwalny, ciasto jest pyszne, pozdrawiam