Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
a co moge dodac zamiaiast jogurtu naturalnego??
najlepiej maślanki, pozdrawiam
Czy zamiast oliwy mozna dodać pół szklanki roztopionego masła?
tak można, pozdrawiam,
super super super ! :) kolejny przepis – kolejny sukces. dziękuję i pozdrawiam :)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Jeden z moich ulubionych przepisów- niezawodny!
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast oliwy można dodać oleju?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciesze sie bardzo, ze odkrylam Pani strone :)
Zrobilam to ciasto na Wgilie i jest pyszne! Dodam, ze po dwoch dniach, na sniadanie w sw.Szczepana,stalo sie jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotne.
Jutro zrobie je na prosbe kolegi z Peru.
Pozdrawiam i dziękuję za wiele przepisow dla zabieganych kobiet!
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło
Na stole w kuchni męczą się od świąt dwie pomarańcze – chyba upiekę to ciacho, przynajmniej się nie zmarnują :)
ja też mam właśnie takie od świąt :) pozdrawiam serdecznie
A można dodać do środka jeszcze kawałki czekolady? :)
myślę, że tak :) pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast piec w keksówce mogę wykorzystać tortownicę? Mam o średnicy 22cm lub 23,5cm, czy jeśli użyję tej pierwszej to muszę zwiększać ilość składników? Pozdrawiam!
Jogurt naturalny mozna zastapic creme fraiche??
Pozdrawiam !!;)
myślę, że tak, pozdrawiam
Powinno być dobrze w tortownicy 22cm, pozdrawiam
Czy zamiast sody można dodać więcej proszku do pieczenia?
można spróbować, pozdrawiam
Czy jajka wbija się całe?
Przepyszne. Przepis jest niezawodny ! Piekę już ktoryś raz z kolei i ciasto zawsze wychodzi wspaniałe.
Minia: tak całe jajka,
Ania: bardzo mi miło:) cieszę się,
pozdrawiam ciepło
Piec ciasto z nawiewem?
jeśli będzie Pan piekł ciasto z nawiewem (termoobieg) to proszę zmniejszyć temperaturę do 160oC,
pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć domu z kartonu?
myślę, że tak, pozdrawiam .
DOBRE POMARAŃCZOWE
Po prostu pychotka, pierwszy przepis z ktorego naprawde cos wyszlo
Cud, miód. Pyszne, wilgotne. Tylko mi z blaszki trochę uciekło.
Witam, czy oliwa nie jest wyczuwalna w smaku ? Pozdrawiam.
tak odrobinę, pozdrawiam
Witam czy forma mierzona u gory czy od spodu ? Pozdrawiam.
od góry, pozdrawiam
Przepyszne dzieki za wspanialy przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za super przepis i pomysl dzis zaskocze moja gromadke pysznoscia jak wrócą ze szkoły
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, proste i bardzo szybkie. Zachowałam mały kawałek i po 3 dniach dalej mięciutkie i pyszotka:)
Zrobione :) To co lubię najbardziej – łatwe i pyszne ciasto :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mniam, właśnie zajadam.
Ciasto w piecu – ah ten aromat pomarańczy niecierpliwie czekam na efekt
Witam. Jak przygotować skórkę z pomarańczy przed starciem na tarce, żeby była „bezpieczna” do ciasta.Czy może lepsza będzie kandyzowana ze sklepu?
można ją sparzyć gorąca woda, dobrze umyć, pozdrawiam
Dziekuje za przepis.
Czy powinno sie przechowywac ciasto w tem. pokojowej czy lepiej w lodowce.?
w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanie: z opisu wynika że wszystkie składniki miesza się łyżką, czy tak , nie używać miksera, będę robić z 6 porcji ?. A jaka temperatura w piecu konwekcyjno-parowym .Będę wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam
nie mam takiego pieca więc nie doradzę, ja mieszałam łyżką, może Pani spróbować mikserem, ale proszę mieszać jak najkrócej, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast jogurtu można dodać mleko?
raczej nie, radzę jogurt, pozdrawiam
Wciąż wracam do tego przepisu – moje ulubione ciasto! Dziękuję :)
Bardzo smaczny przepis :)
ja robiłam z sokiem cytrynowym i wyszło przepyszne :) lekkie, puszyste i tanie :)