Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

212 komentarzy do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. Zrobiłam bez startej skórki (pestycydy), na mące krupczatce (taka była w domu), z 2 jajkami (bo taniej), z sokiem z pomarańczy oraz cytryny, do tego lukier na soku z cytryny i wyszło MEGA! Jak z cukierni, coś niesamowitego! Nawet po takich modyfikacjach przepis nadal świetny.

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest mega pyszne, zamiast posypywać cukrem pudrem, zrobiłam masę z serka mascarpone, cukru pudru i soku z cytryny. Pasuje idealnie, a smakuje rewelacyjnie.

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie mam pytanie: z opisu wynika że wszystkie składniki miesza się łyżką, czy tak , nie używać miksera, będę robić z 6 porcji ?. A jaka temperatura w piecu konwekcyjno-parowym .Będę wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • nie mam takiego pieca więc nie doradzę, ja mieszałam łyżką, może Pani spróbować mikserem, ale proszę mieszać jak najkrócej, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Witam. Jak przygotować skórkę z pomarańczy przed starciem na tarce, żeby była „bezpieczna” do ciasta.Czy może lepsza będzie kandyzowana ze sklepu?

    Odpowiedz
  5. jeśli będzie Pan piekł ciasto z nawiewem (termoobieg) to proszę zmniejszyć temperaturę do 160oC,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Dzień dobry, czy zamiast piec w keksówce mogę wykorzystać tortownicę? Mam o średnicy 22cm lub 23,5cm, czy jeśli użyję tej pierwszej to muszę zwiększać ilość składników? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Ciesze sie bardzo, ze odkrylam Pani strone :)
    Zrobilam to ciasto na Wgilie i jest pyszne! Dodam, ze po dwoch dniach, na sniadanie w sw.Szczepana,stalo sie jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotne.
    Jutro zrobie je na prosbe kolegi z Peru.
    Pozdrawiam i dziękuję za wiele przepisow dla zabieganych kobiet!

    Odpowiedz
  8. Ja z kolei zamiast startej skórki z pomarańczy dodałam kandyzowanej (miałam w szufladzie) i polałam upieczone ciasto polewą czekoladową – również wyszło bardzo dobre :)

    Odpowiedz
  9. Piekłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi boskie :) Chciałabym je upiec na święta w formie do babki. Myśli Pani, że się uda? Czy zachować takie same proporcje? Z góry dziękuję za podpowiedź :) Uwielbiam Pani stronę, wypróbowałam już mnóstwo przepisów i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby jakieś ciasto się nie udało :) Pozdrawiam przed świątecznie :) Asia

    Odpowiedz
  10. Za każdym razem, kiedy robię to ciasto mój Mąż pyta, dlaczego kupowałam babkę, skoro sama umiem taką upiec :) Ostatnio też ktoś zażartował, że to nasze, mając pewność, że kupione, no i się zdziwił :)
    Przepis fantastyczny, robię od razu z podwójnej porcji :)

    Odpowiedz
  11. Mieszkam za granica i chetnie znajomym wypiekam czasami cos smacznego. Juz po raz kolejny pieke szarlotke z kruszonka karmelowo -orzechowa :)))) cos wspanialego! Wszyscy zachwycaja sie ! Dziekuje bardzo .

    Odpowiedz
  12. Przepis faktycznie rewelacyjny. Użyłam pełnoziarnistej mąki żytniej i ciasto wyszło doskonałe. Może następnym razem spróbuję użyć słodzika zamiast cukru. Dziękuję za inspiracje! Strona prześliczna:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  13. Po raz kolejny pieke to ciasta z mala zamiana na cytryne ktorej to smak uwielbiam. Jest protste i pyszne! Dziekuje;) za inspiracje.

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam masę, teraz czekam, aż się upiecze :) Naprawdę łatwy i szybki sposób przygotowania!
    Aromat pomarańczy – nieziemski ;3

    Odpowiedz
  15. Upiekłam :) pierwszego dnia zniknęło pół ciasta i to zjadłam je sama :) bardzo dobre, wilgotne, aromat pomarańczy zachwycający. Upiekłam je w okrągłej formie z kominem i u mnie się piekło 45min. Bardzo, bardzo polecam!

    Odpowiedz
  16. Ja również uwielbiam Pani stronę:) każde ciasto jak na razie mi wychodzi i jest przepyszne, znika z talerza migusiem :) czekam na więcej przepisów:)

    Odpowiedz
  17. cieszę się, że smakowało, polewa czekoladowa świetnie będzie uzupełniała to ciasto, dobry pomysł,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne :-) Polecam wszystkim miłośnikom pomarańczy (idealnym dodatkiem byłaby czekolada -może w formie polewy? Spróbuję następnym razem).

    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  19. Nigdy mi sie nie zdarzylo zeby jakies ciasto nie wyszlo z Twoich przepisow…no i stalo sie. Opadlo i jest strasznie tluste w srodku – proporcje na pewno dalam dobre- mysle ze moze to kwestia oleju? Niby dalam extra virgin oil tak jak w przepisie. Nie wiem co sie stalo. Cos musialam zle zrobic :/ Pieklam 70 minut. Ogolnie staram sie nie piec ciast do ktorych trzeba dodac olej ale pomyslalam ze moze sie udac. Jednak nie :))) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  20. Jednak zamiast muffinek upiekłam ciasto bananowe z bakaliami. Zostało po nim już tylko słodkie wspomnienie. Oczywiście wyszło wyśmienite :-) za dobre te przepisy Mała Cukierenko, za szybko wszystko znika :-)

    Odpowiedz
  21. Zrobiłam babeczkę pomarańczową we wtorkowy wieczór. Pachniało w całym domu! Wyszło wyśmienicie, mega pomarańczowe, wilgotne, po prostu przepyszne! To już kolejny przepis, którym jestem urzeczona :) Dziękuję za to i za prześliczną stronę, samo wejście na nią jest przyjemnością, nie mówiąc o wypiekach! Właśnie zabieram się za muffinki z bananami i czekoladą :) Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. Wczoraj robiłam ciasto cytrynowe- wyszło bosko.
    Dziś robiłam pomarańczowe- pięknie wyrosło, ale niestety po wyjęciu z piekarnika opadło i zrobiło się jakby zakalcowate? Czyżby zbyt długie miksowanie mogło mieć taki wpływ na wypiek.
    Jutro jeszcze raz powtórze- gdyż zapach w domu obłędnie piękny!!!

    Odpowiedz
  23. Witam. Upieklam twoje ciasto i powiem szczerze nie wierzylam ze wyjdzie bez uzycia miksera, ale sie udało. Ciastko super wyroslo i ten wspanialy zapach. Na objedzie u rodziny zrobilo furorę, kazdy sie zajadal i nim wypilismy herbatke po objednia po ciastku zostaly tylko okruszki. Dziękuję

    Odpowiedz
  24. oczywiście że tak, tylko przy dużej blaszce będzie niskie, chyba że zwiększy Pani ilość składników,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Właśnie kolejny raz robię to ciasto. Twoja strona jest dla mnie inspiracją, przepisy są dokładne a ciasta zawsze wychodzą

    Odpowiedz
  26. Kolejne ciasto z Pani strony i jestem zachwycona!!! Co do wypieku to miałam wrażenie, że już po pół godziny pieczenia jest gotowe jednak przetrzymałam je w piekarniku 60 min, wg. pani przepisu i wyszło pięknie rumiane z lekko chrupką górą – rozkosz dla podniebienia! Teraz już wiem z jakiej strony korzystać szukając przepisu na „coś słodkiego”. Gratuluję Pani talentu i na pewno będę polecać przepisy!

    Odpowiedz
  27. Świetna strona. Wszystko ładnie opisane, szata graficzna zachęcająca i ciekawe przepisy. A największy plus za „bez miksera”. Na studiach – zbawienie. Zachwycamy się z koleżankami, a ja zaraz zabieram się właśnie za to pomarańczowe! :)

    Odpowiedz
  28. Pychota! Ja też musiałam krócej piec bo już po 40 minutach spód mi się przypalał. Zamiast sody (nie miałam akurat w domu) dodałam dodatkową łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło bardzo ładne. I kolor jaki śliczny.

    Odpowiedz
  29. Właśnie upiekłam, jest przepyszne. To dopiero moje początki z pieczeniem, ale czuję, że z tą stroną stanę się perfekcyjną panią domu ;)

    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  30. bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    dobrze że wyciągnęła Pani wcześniej ciasto, piekarniki mają różną moc, u mnie to 60 minut było akurat,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  31. Pysznościowe, nawet kot się zajadał;) Kolejny smakołyk z tej strony!
    Tylko z czasem pieczenia wyszło u mnie inaczej, niż w przepisie: ciasto było gotowe do wyjęcia już po 30 minutach – a ustawiłam wszystko wedle wskazówek. Przy zachowaniu przepisowych 60 minut wyjęłabym chyba tylko węgielek…

    Odpowiedz
  32. Ja również wrzuciłam pomarańczę do blendera, bo wyciskanie coś mi nie szło i dodałam poszatkowaną gorzką czekoladę do ciasta.
    Wyszło przepyszne: pięknie pachnące, wilgotne, trochę ciemniejsze w kolorze niż tu a fotkach (swoją drogą piękne zdjęcia, wszystkich ciast!).
    Uwielbiam Twoją stronę, Małą Cukierenko, i Twoje przepisy! Dzięki Tobie wszyscy mówią, że dobrze piekę :)

    Odpowiedz
  33. Zaraz startuję z pomarańczowym. Uda się z całą pewnością jak wszystkie smakołyki z Pani strony:-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepyszne przepisy!

    Odpowiedz
  34. Oj było smaczne! W domu stwierdzili, że takie ciasto mogłabym robić codziennie! :) dziękuję ze ekstra przepisy, na pieczeniu mało się znam i tak jak pisałam dopiero się uczę, ale dzięki Pani przepisom czuję się pewniej! Są dokładne, sprawdzone, pyszne i co najważniejsze opisane dokładnie jak przygotowywać, do końca mego życia będę korzystała z tej stronki! Nawet nie wiem jakich słów urzyć, by wyrazić, to jak bardzo jestem Pani wdzięczna! Mam nadzieję, że szczere DZIĘKUJĘ choć trochę wyrazi moją wdzięczność!
    Pozdrowiam gorąco! :)

    Odpowiedz
    • B. – Bardzo dziękuję za Pani komentarz, sprawił mi wiele radości, cieszę się że komuś przydają się przepisy i jest zadowolony,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  35. Bardzo się cieszę i dziękuję za polecanie strony,
    przy cieście cynamonowym wierzch wychodzi chrupiący,
    życzę smacznego i pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  36. dziękuję ;) właśnie się piecze i juz pachnie ;) a wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe z rodzynkami, zapomniałam je przepołowic nożem i troszkę mniej cukru dałam no i góa mi wyszła taka churpiąca. taka miała wyjść?:P Te wszystkie ciasta do herbaty są przepyszne, gdy są dobrze ostudzone !!! Rewelacyjna jest ta Pani stronka i przepisy, poleciłam już ją paru koleżankom ;)

    Pozdrowionka ;)

    Odpowiedz
  37. można użyć zwykłego oleju i proszę go dodać w tej samej ilości co oliwy czyli 1/2 szklanki
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  38. Upiekłam wczoraj ciasto jogurtowe z czekoladą, rewelka! Jutro wyprobuję ten przepis. :) Tylko chciałabym wiedzieć, czy zamiast oliwy z oliwek mogę dać zwykły olej i jeśli tak to w jakiej ilości?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  39. Ciacho wyszło przepyszne chociaż nie ma tego czarującego żółciutkiego kolorku jak te na zdjęciu. Upiekłam drugie w kształcie serducha jako prezent walentynkowy dla chłopaka..:D dziś poznam werdykt czy mu będzie smakowało;) Dziękuję za świetny i prosty przepis:)

    Odpowiedz
  40. Ciasto zrobione dokładnie według przepisu wyszło pyszne. Bardzo dziękuję za świetny przepis i takie dokładne opisanie całego procesu mieszania składników:) Po upieczeniu posypałem jeszcze ciepłe ciasto startą gorzką czekoladą. Jestem pewien że aromat pomarańczy i czekolady zrobi wrażenie na mojej lubej:). Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję.

    Odpowiedz
  41. Edi i NomiMalone – Bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało:)
    życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego tłustego czwartku:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  42. Dzis zrobiłam , dodam , że jestem antytalenciem w pieczeniu ciast, między innymi dzięki temu , że mam piec zwykły gazowy , bez jakichś termoobiegów i ustawień , nawet termometru nie ma. O dziwo ciasto mi się nie spaliło a nawet nie przypaliło. W smaku super pomarańczowe, ja polałam jeszcze gorzką czekoladą . Jedynie środek jest innego koloru niz na zdjęciu. Tutaj jest żółty a mnie wyszedł brązowawy. Natomiast smak pomarańczy jest a spalenizny nie ma . Nie wiem czemu inny kolor wyszedł. Ważne , że to moje PIERWSZE ciasto, które się „udało” jest zjadliwe i faktycznie proste :)
    Dziękuję :)

    Za kilka dni zrobię cytrynowe ;)

    Odpowiedz
  43. Jastem po pierwszym kesie i musze przyznac bardzo smaczne. Ciasto jest dokladnie takie jak na zdjeciu: zolciutjie, wilgotne, pachnace i przede wszystkim „nieprzeslodzone”. Osobiscie jestem pozytywnie zaskoczona bo to moj pierwszy wypiek w zyciu – pierwsze koty z ploty ;)

    Odpowiedz
  44. Witam!Na zdjeciu ciasto wyglada pieknie i apetycznie.Ja zrobilam wszystko tak jak w przepisie,natomiast nie dodalam skorki z pomaranczy,zamiast tego (nie wiem czy slusznie)
    aromat pomaranczowy,hm…zobaczymy jakie wyjdzie.Pozdrawiam:-) i dziekuje za przepis:-)

    Odpowiedz
  45. Piekłam na święta, ciasto jest rewelacyjne, ja dodałam jeszcze suszonych owoców (morele, ananas itp.) byłam w szoku jak pięknie wyrosło, a do tego pachniało w całym domu pomarańczą. Cudowne.

    Odpowiedz
  46. Pyyycha :-) Rewelacyjnie pachnie i smakuje :-) i to sama natura, bez dodatków smakowych. Smakowało nawet osobom, które mało ciast jedzą.

    Odpowiedz
  47. Kolejny wypróbowany przepis z Małej Cukierenki i kolejne fantastyczne efekty – pyszne, mega-aromatyczne, wilgotne ciacho :) My, Słodkożercy, bardzo takie lubimy :)

    Odpowiedz
  48. zrobiłam! i już się świątecznie zajadamy! :) cisato wyszło mięciutkie i bardzo ładnie wyrosło, przepięknie pachnie pomarańczami! dziękuję za przepis- sposób łączenia składników jak najbardziej trafiony!
    P.S Z moimi modyfikacjami (połowa ilość mąki to mąka razowa, cukier ciemny muscovado) ciasto wyszło jak orange gingerbread ;)

    Odpowiedz
  49. witam,
    można dodać połowę mąki pełnoziarnistej i cukier brązowy,
    zamiast jogurtu prędzej dałabym śmietanę, jeśli zrobi Pani wersję cytrynową to można dodać maku tylko nie za dużo bo ciasto nie wyrośnie i nie odejmowałabym już suchych składników,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  50. co Pani sądzi o takich modyfikacjach?
    połowę mąki zastąpić maką pełnoziarnistą, cukier brązowy zamiast zwykłego, no i co zamiast jogurtu? mleko? czy te 'ciemne’ składniki kłócą sie z pomarańczą?
    ewentualnie zamieniając ciasto na cytrynowe-mogę sypnąć maku? i czy odjać wtedy ilość składników suchych?
    Przepraszam za ilość pytań..Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  51. właśnie kosztujemy-takie jeszcze cieplutkie – PRZEPYSZNE – a zapach w czesie pieczenia cudowny – już wstawiłam do piekarnika drugie – dla teściwej…. pyszne ciacho a pracy przy nim tyle co nic – kolejny super przepis- DZIĘKI – pozdrawiam

    Odpowiedz
  52. Witam
    Przed chwilą robiłam to ciasto, zamiast pomarańczy dałam cytryny i olej Oliwier zamiast oliwy z oliwek, niestety ciasto mi siadło, całkowicie, usiadło 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu w środku ma przez całą długość dziurę i jest tłuste. Zupełnie inaczej niż na zdjęciu :). Proszę o odpowiedź czy może wie Pani czym to mogło być spowodowane?

    Odpowiedz
  53. bardzo się cieszę, że smakowało i się udało, dobre modyfikacje:)
    bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  54. Witam :) Upiekłam to ciasto i wyszło świetnie.
    Nie miałam oleju, więc dałam w zamian rozpuszczone masło. Zamiast soku z pomarańczy, zmiksowałam blenderem całą pomarańczę ;) Dodałam 4 jajka i opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, zmieniłam kolejność mieszania składników (czyli najpierw żółtko z cukrem, mąka i tłuszcz na koniec ubita piana z białek itd.) , a ciasto upiekłam w tortownicy, bo nie miałam innej blachy. Ciasto polałam lukrem. Wyszło mi takie żółte w środku jak na obrazku :) Ja dopiero się uczę piec, a ciasta z tych przepisów zawsze wychodzą. Dzięki za wielkie!

    Odpowiedz
  55. Z tego bloga sprawdziłam już wiele przepisów i wszystkie wyszły obłędnie smakowite, ten na ciasto pomarańczowe zapisuję na listę do szybkiego wykonania :) Dziękuję :)

    Odpowiedz
  56. Wczraj upiekłam to ciasto w cytrynowej wersji.Musze przyznac, ze bedzie jednym z moich ulubionyc ze wzgledu na wilgotnosc i puszystosc oraz mocno cytrynowy aromat:)

    Odpowiedz
  57. Pewnie cudownie pachnie podczas pieczenia.
    Śliczny ten bochenek, na pewno byłby uroczym upominkiem świątecznym, gdyby go ładnie zawinąć w papier i przewiązać sznurkiem :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz