Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

202 komentarze do wpisu „Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. Ciesze sie bardzo, ze odkrylam Pani strone :)
    Zrobilam to ciasto na Wgilie i jest pyszne! Dodam, ze po dwoch dniach, na sniadanie w sw.Szczepana,stalo sie jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotne.
    Jutro zrobie je na prosbe kolegi z Peru.
    Pozdrawiam i dziękuję za wiele przepisow dla zabieganych kobiet!

  2. Dzień dobry, czy zamiast piec w keksówce mogę wykorzystać tortownicę? Mam o średnicy 22cm lub 23,5cm, czy jeśli użyję tej pierwszej to muszę zwiększać ilość składników? Pozdrawiam!

  3. jeśli będzie Pan piekł ciasto z nawiewem (termoobieg) to proszę zmniejszyć temperaturę do 160oC,
    pozdrawiam serdecznie

  4. Witam. Jak przygotować skórkę z pomarańczy przed starciem na tarce, żeby była „bezpieczna” do ciasta.Czy może lepsza będzie kandyzowana ze sklepu?

  5. Witam serdecznie mam pytanie: z opisu wynika że wszystkie składniki miesza się łyżką, czy tak , nie używać miksera, będę robić z 6 porcji ?. A jaka temperatura w piecu konwekcyjno-parowym .Będę wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam

    • nie mam takiego pieca więc nie doradzę, ja mieszałam łyżką, może Pani spróbować mikserem, ale proszę mieszać jak najkrócej, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.