Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam bez startej skórki (pestycydy), na mące krupczatce (taka była w domu), z 2 jajkami (bo taniej), z sokiem z pomarańczy oraz cytryny, do tego lukier na soku z cytryny i wyszło MEGA! Jak z cukierni, coś niesamowitego! Nawet po takich modyfikacjach przepis nadal świetny.
przepyszne ciasto
Czy można z tego przepisu wykonać babeczki? Jeśli tak, to ile je piec?
tak można, około 20-22 minuty, pozdrawiam
Ciasto jest mega pyszne, zamiast posypywać cukrem pudrem, zrobiłam masę z serka mascarpone, cukru pudru i soku z cytryny. Pasuje idealnie, a smakuje rewelacyjnie.
Czy dużo zależy od rozmiaru keksowki?
Bardzo smaczny przepis :)
ja robiłam z sokiem cytrynowym i wyszło przepyszne :) lekkie, puszyste i tanie :)
Wciąż wracam do tego przepisu – moje ulubione ciasto! Dziękuję :)
Czy zamiast jogurtu można dodać mleko?
raczej nie, radzę jogurt, pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanie: z opisu wynika że wszystkie składniki miesza się łyżką, czy tak , nie używać miksera, będę robić z 6 porcji ?. A jaka temperatura w piecu konwekcyjno-parowym .Będę wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam
nie mam takiego pieca więc nie doradzę, ja mieszałam łyżką, może Pani spróbować mikserem, ale proszę mieszać jak najkrócej, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za przepis.
Czy powinno sie przechowywac ciasto w tem. pokojowej czy lepiej w lodowce.?
w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam. Jak przygotować skórkę z pomarańczy przed starciem na tarce, żeby była „bezpieczna” do ciasta.Czy może lepsza będzie kandyzowana ze sklepu?
można ją sparzyć gorąca woda, dobrze umyć, pozdrawiam
Ciasto w piecu – ah ten aromat pomarańczy niecierpliwie czekam na efekt
Mniam, właśnie zajadam.
Zrobione :) To co lubię najbardziej – łatwe i pyszne ciasto :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, proste i bardzo szybkie. Zachowałam mały kawałek i po 3 dniach dalej mięciutkie i pyszotka:)
Bardzo dziękuję za super przepis i pomysl dzis zaskocze moja gromadke pysznoscia jak wrócą ze szkoły
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne dzieki za wspanialy przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam czy forma mierzona u gory czy od spodu ? Pozdrawiam.
od góry, pozdrawiam
Witam, czy oliwa nie jest wyczuwalna w smaku ? Pozdrawiam.
tak odrobinę, pozdrawiam
Cud, miód. Pyszne, wilgotne. Tylko mi z blaszki trochę uciekło.
Po prostu pychotka, pierwszy przepis z ktorego naprawde cos wyszlo
DOBRE POMARAŃCZOWE
myślę, że tak, pozdrawiam .
Czy można użyć domu z kartonu?
jeśli będzie Pan piekł ciasto z nawiewem (termoobieg) to proszę zmniejszyć temperaturę do 160oC,
pozdrawiam serdecznie
Piec ciasto z nawiewem?
Minia: tak całe jajka,
Ania: bardzo mi miło:) cieszę się,
pozdrawiam ciepło
Przepyszne. Przepis jest niezawodny ! Piekę już ktoryś raz z kolei i ciasto zawsze wychodzi wspaniałe.
Czy jajka wbija się całe?
można spróbować, pozdrawiam
Czy zamiast sody można dodać więcej proszku do pieczenia?
Powinno być dobrze w tortownicy 22cm, pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast piec w keksówce mogę wykorzystać tortownicę? Mam o średnicy 22cm lub 23,5cm, czy jeśli użyję tej pierwszej to muszę zwiększać ilość składników? Pozdrawiam!
Jogurt naturalny mozna zastapic creme fraiche??
Pozdrawiam !!;)
myślę, że tak, pozdrawiam
myślę, że tak :) pozdrawiam
A można dodać do środka jeszcze kawałki czekolady? :)
ja też mam właśnie takie od świąt :) pozdrawiam serdecznie
Na stole w kuchni męczą się od świąt dwie pomarańcze – chyba upiekę to ciacho, przynajmniej się nie zmarnują :)
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło
Ciesze sie bardzo, ze odkrylam Pani strone :)
Zrobilam to ciasto na Wgilie i jest pyszne! Dodam, ze po dwoch dniach, na sniadanie w sw.Szczepana,stalo sie jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotne.
Jutro zrobie je na prosbe kolegi z Peru.
Pozdrawiam i dziękuję za wiele przepisow dla zabieganych kobiet!
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast oliwy można dodać oleju?
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Jeden z moich ulubionych przepisów- niezawodny!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
super super super ! :) kolejny przepis – kolejny sukces. dziękuję i pozdrawiam :)
tak można, pozdrawiam,
Czy zamiast oliwy mozna dodać pół szklanki roztopionego masła?
najlepiej maślanki, pozdrawiam
a co moge dodac zamiaiast jogurtu naturalnego??
Ja z kolei zamiast startej skórki z pomarańczy dodałam kandyzowanej (miałam w szufladzie) i polałam upieczone ciasto polewą czekoladową – również wyszło bardzo dobre :)
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam cieplutko :)
myślę, że można użyć formy do babki, nie wiem jak duża forma, mniejsza forma się nada,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi boskie :) Chciałabym je upiec na święta w formie do babki. Myśli Pani, że się uda? Czy zachować takie same proporcje? Z góry dziękuję za podpowiedź :) Uwielbiam Pani stronę, wypróbowałam już mnóstwo przepisów i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby jakieś ciasto się nie udało :) Pozdrawiam przed świątecznie :) Asia
Pychotka
szklanka to u mnie 250ml wody, pozdrawiam
mam takie pytanko, szklanka w Pani przepisach to ile gram? :)
sok użyłam świeży, wyciskałam z pomarańczy pozdrawiam
Czy sok z pomarańczy Pani wyciskała świeży czy z kartonu tzw. kupny?
Bardzo się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne, wszystkim smakuje :) dziękuję za przepis:))
Sprawdziło się :D
Ogromnie się cieszę:) dziękuję! życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Za każdym razem, kiedy robię to ciasto mój Mąż pyta, dlaczego kupowałam babkę, skoro sama umiem taką upiec :) Ostatnio też ktoś zażartował, że to nasze, mając pewność, że kupione, no i się zdziwił :)
Przepis fantastyczny, robię od razu z podwójnej porcji :)
wydaje mi się, że około 100g pozdrawiam
jesli uzyje masla do przepisu to ile gram rozpuscic?
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Mieszkam za granica i chetnie znajomym wypiekam czasami cos smacznego. Juz po raz kolejny pieke szarlotke z kruszonka karmelowo -orzechowa :)))) cos wspanialego! Wszyscy zachwycaja sie ! Dziekuje bardzo .
sprubuje w mojej maszynie do pieczenia chleba (breadmaker) ;)
bardzo dziękuję i się cieszę, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Przepis faktycznie rewelacyjny. Użyłam pełnoziarnistej mąki żytniej i ciasto wyszło doskonałe. Może następnym razem spróbuję użyć słodzika zamiast cukru. Dziękuję za inspiracje! Strona prześliczna:) Pozdrawiam!
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
A czy z tego ciasta można zrobić babeczki?
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuje,
pozdrawiam serdecznie
Po raz kolejny pieke to ciasta z mala zamiana na cytryne ktorej to smak uwielbiam. Jest protste i pyszne! Dziekuje;) za inspiracje.
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam ciepło
Zrobiłam masę, teraz czekam, aż się upiecze :) Naprawdę łatwy i szybki sposób przygotowania!
Aromat pomarańczy – nieziemski ;3
Upiekłam :) pierwszego dnia zniknęło pół ciasta i to zjadłam je sama :) bardzo dobre, wilgotne, aromat pomarańczy zachwycający. Upiekłam je w okrągłej formie z kominem i u mnie się piekło 45min. Bardzo, bardzo polecam!
życzę smacznego! pozdrawiam
Ciasto w piekarniku a zapach w domu bajeczny :)
tak można, pozdrawiam
Witam
A czy zamiast oliwy/oleju można dodać roztopioną margarynę bądź masło?
Pozdrawiam
wspaniale:) ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ja również uwielbiam Pani stronę:) każde ciasto jak na razie mi wychodzi i jest przepyszne, znika z talerza migusiem :) czekam na więcej przepisów:)
tak, wydaje mi się, że powinno się udać, pozdrawiam
Witam, czy zamiast sody mogę dać więcej proszku do pieczenia? Sody niestety nie mam:-(
cieszę się, że smakowało, polewa czekoladowa świetnie będzie uzupełniała to ciasto, dobry pomysł,
pozdrawiam serdecznie
Łatwe w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne :-) Polecam wszystkim miłośnikom pomarańczy (idealnym dodatkiem byłaby czekolada -może w formie polewy? Spróbuję następnym razem).
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam :-)
Ciasto piekłam już 4 razy i za każdym razem nie można było poprzestać na jednym kawałku :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ale wspaniały przepis:). Biegnę piec:).
250ml, tak używam takiej do innych przepisów również,
pozdrawiam
Ile ml ma szklanka użyta jako miarka w tym przepisie i czy to jest wyznacznik miary również w innych przepisach?
Pozdrawiam
bardzo mi przykro, że się nie udało, jakby masa się zwarzyła,
pozdrawiam ciepło
Nigdy mi sie nie zdarzylo zeby jakies ciasto nie wyszlo z Twoich przepisow…no i stalo sie. Opadlo i jest strasznie tluste w srodku – proporcje na pewno dalam dobre- mysle ze moze to kwestia oleju? Niby dalam extra virgin oil tak jak w przepisie. Nie wiem co sie stalo. Cos musialam zle zrobic :/ Pieklam 70 minut. Ogolnie staram sie nie piec ciast do ktorych trzeba dodac olej ale pomyslalam ze moze sie udac. Jednak nie :))) Pozdrawiam.
bardzo mi miło, dziękuję za komentarze,
pozdrawiam ciepło
Jednak zamiast muffinek upiekłam ciasto bananowe z bakaliami. Zostało po nim już tylko słodkie wspomnienie. Oczywiście wyszło wyśmienite :-) za dobre te przepisy Mała Cukierenko, za szybko wszystko znika :-)
Zrobiłam babeczkę pomarańczową we wtorkowy wieczór. Pachniało w całym domu! Wyszło wyśmienicie, mega pomarańczowe, wilgotne, po prostu przepyszne! To już kolejny przepis, którym jestem urzeczona :) Dziękuję za to i za prześliczną stronę, samo wejście na nią jest przyjemnością, nie mówiąc o wypiekach! Właśnie zabieram się za muffinki z bananami i czekoladą :) Pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, że się udało:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ponownie- tym razem wyszło! Oczywiście pychota:)
Odnoszę wrażenie, że za pierwszym razem dodałam za dużo soku z pomarańczy i oleju.
mnie się wydaje że było nie dopieczone, dlatego opadło, proszę o 5 minut przedłużyć pieczenie,
pozdrawiam ciepło
Wczoraj robiłam ciasto cytrynowe- wyszło bosko.
Dziś robiłam pomarańczowe- pięknie wyrosło, ale niestety po wyjęciu z piekarnika opadło i zrobiło się jakby zakalcowate? Czyżby zbyt długie miksowanie mogło mieć taki wpływ na wypiek.
Jutro jeszcze raz powtórze- gdyż zapach w domu obłędnie piękny!!!
myślę że skórka z 2 cytryn, a sok chyba z 3
pozdrawiam ciepło
Czy można zrobić w ten sposób ciasto cytrynowe? Z ilu cytryn należałoby wtedy zetrzeć skórkę? No i ile soku z cytryny?
mam nadzieję, że będzie smakowało:)
pozdrawiam
Dziekuje za szybka odpowiedz;)
Dzis wieczorem degustacja.
tak można użyć innych cytrusów i oleju słonecznikowego,
pozdrawiam
Witam.
Czy ja moge pomarancze cytryna lub limonka zastapic
a olive zwyklym olejem slonecznikowym??
Z gory dziekuje:))
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz:)
pozdrawiam serdecznie
Witam. Upieklam twoje ciasto i powiem szczerze nie wierzylam ze wyjdzie bez uzycia miksera, ale sie udało. Ciastko super wyroslo i ten wspanialy zapach. Na objedzie u rodziny zrobilo furorę, kazdy sie zajadal i nim wypilismy herbatke po objednia po ciastku zostaly tylko okruszki. Dziękuję
bardzo się cieszę, że się udało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
upieklam wyszlo super oczywiscie skladnikow zrobilam podwujna porcje dziekuje
oczywiście że tak, tylko przy dużej blaszce będzie niskie, chyba że zwiększy Pani ilość składników,
pozdrawiam
czy to ciasto moge upiec w formie z kominkiem lub na duzej blaszce
bardzo smaczne naprawde polecam
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie kolejny raz robię to ciasto. Twoja strona jest dla mnie inspiracją, przepisy są dokładne a ciasta zawsze wychodzą
Bardzo mi miło:)
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
no kochani ciasto super, nawet laik taki jak ja go zrobił, polecam z czystym a może z pomarańczowym sumieniem :)
Bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Kolejne ciasto z Pani strony i jestem zachwycona!!! Co do wypieku to miałam wrażenie, że już po pół godziny pieczenia jest gotowe jednak przetrzymałam je w piekarniku 60 min, wg. pani przepisu i wyszło pięknie rumiane z lekko chrupką górą – rozkosz dla podniebienia! Teraz już wiem z jakiej strony korzystać szukając przepisu na „coś słodkiego”. Gratuluję Pani talentu i na pewno będę polecać przepisy!
myślę, że tak, powinno się udać,
pozdrawiam
Chciałam zapytać,czy ciasto uda się,jeśli piekarnik grzeje tylko od spodu?
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Aromatyczne pyszne ciasto. Upiekłam dla swoich uczniów w klasie. Smakowało wszystkim. Polecam.
bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Robię ciasto już drugi raz! Jest przepyszne i po prostu je uwielbiamy:) Świetna strona i przepisy!
A czy mozna dac zamiast cukru plynny miod ?
i jesli tak to ile ?:P
pozdrawiam
powodzenia i smacznego! dziękuję za miłe słowa
pozdrawiam ciepło:)
Świetna strona. Wszystko ładnie opisane, szata graficzna zachęcająca i ciekawe przepisy. A największy plus za „bez miksera”. Na studiach – zbawienie. Zachwycamy się z koleżankami, a ja zaraz zabieram się właśnie za to pomarańczowe! :)
Ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie:)
Mega pomarańczowe i jak zwykle udany wypiek!
Bardzo dobre!!… dzisiaj upiekłam pyszne i proste w przygotowaniu…Pozdrawiam serdecznie:))
można użyć miksera, ale proszę mieszać bardzo krótko,
pozdrawiam
chciałam zapytać czy jak użyje miksera to coś stanie się z ciastem?
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Pychota! Ja też musiałam krócej piec bo już po 40 minutach spód mi się przypalał. Zamiast sody (nie miałam akurat w domu) dodałam dodatkową łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło bardzo ładne. I kolor jaki śliczny.
Robiłam to ciasto już z 10 razy , jest pyszne i wszystkim smakuje :) .
:) ogromnie się cieszę, powodzenia i przyjemnego pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie upiekłam, jest przepyszne. To dopiero moje początki z pieczeniem, ale czuję, że z tą stroną stanę się perfekcyjną panią domu ;)
Pozdrawiam.
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
dobrze że wyciągnęła Pani wcześniej ciasto, piekarniki mają różną moc, u mnie to 60 minut było akurat,
pozdrawiam ciepło
Pysznościowe, nawet kot się zajadał;) Kolejny smakołyk z tej strony!
Tylko z czasem pieczenia wyszło u mnie inaczej, niż w przepisie: ciasto było gotowe do wyjęcia już po 30 minutach – a ustawiłam wszystko wedle wskazówek. Przy zachowaniu przepisowych 60 minut wyjęłabym chyba tylko węgielek…
Ja również wrzuciłam pomarańczę do blendera, bo wyciskanie coś mi nie szło i dodałam poszatkowaną gorzką czekoladę do ciasta.
Wyszło przepyszne: pięknie pachnące, wilgotne, trochę ciemniejsze w kolorze niż tu a fotkach (swoją drogą piękne zdjęcia, wszystkich ciast!).
Uwielbiam Twoją stronę, Małą Cukierenko, i Twoje przepisy! Dzięki Tobie wszyscy mówią, że dobrze piekę :)
pysznie wygląda chyba spróbuję go zrobić w domu:)
Zaraz startuję z pomarańczowym. Uda się z całą pewnością jak wszystkie smakołyki z Pani strony:-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepyszne przepisy!
Świetny przepis, ciasto wyszło mi dokładnie takie jak na zdjęciu. Serdecznie polecam ;)
Dziękuję za przepis.
właśnie upiekłam, bardzo smaczny przepis :) pierwszy, którego używałam z tej stronki, ale na pewno nie ostatni :)
Oj było smaczne! W domu stwierdzili, że takie ciasto mogłabym robić codziennie! :) dziękuję ze ekstra przepisy, na pieczeniu mało się znam i tak jak pisałam dopiero się uczę, ale dzięki Pani przepisom czuję się pewniej! Są dokładne, sprawdzone, pyszne i co najważniejsze opisane dokładnie jak przygotowywać, do końca mego życia będę korzystała z tej stronki! Nawet nie wiem jakich słów urzyć, by wyrazić, to jak bardzo jestem Pani wdzięczna! Mam nadzieję, że szczere DZIĘKUJĘ choć trochę wyrazi moją wdzięczność!
Pozdrowiam gorąco! :)
B. – Bardzo dziękuję za Pani komentarz, sprawił mi wiele radości, cieszę się że komuś przydają się przepisy i jest zadowolony,
pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę i dziękuję za polecanie strony,
przy cieście cynamonowym wierzch wychodzi chrupiący,
życzę smacznego i pozdrawiam ciepło
dziękuję ;) właśnie się piecze i juz pachnie ;) a wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe z rodzynkami, zapomniałam je przepołowic nożem i troszkę mniej cukru dałam no i góa mi wyszła taka churpiąca. taka miała wyjść?:P Te wszystkie ciasta do herbaty są przepyszne, gdy są dobrze ostudzone !!! Rewelacyjna jest ta Pani stronka i przepisy, poleciłam już ją paru koleżankom ;)
Pozdrowionka ;)
można użyć zwykłego oleju i proszę go dodać w tej samej ilości co oliwy czyli 1/2 szklanki
pozdrawiam ciepło
Upiekłam wczoraj ciasto jogurtowe z czekoladą, rewelka! Jutro wyprobuję ten przepis. :) Tylko chciałabym wiedzieć, czy zamiast oliwy z oliwek mogę dać zwykły olej i jeśli tak to w jakiej ilości?
Pozdrawiam.
bardzo miło mi to słyszeć:),
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciacho wyszło przepyszne chociaż nie ma tego czarującego żółciutkiego kolorku jak te na zdjęciu. Upiekłam drugie w kształcie serducha jako prezent walentynkowy dla chłopaka..:D dziś poznam werdykt czy mu będzie smakowało;) Dziękuję za świetny i prosty przepis:)
życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Ciacho w piekarniku :) zobaczymy jak wyjdzie:)
można użyć, ale proszę mieszać bardzo krótko,
pozdrawiam
a czy można jednak użyć mikser do połączenia składników? czy przez to ciasto może nie wyjść?
cieszę się, że ciasto ładnie się upiekło i smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto zrobione dokładnie według przepisu wyszło pyszne. Bardzo dziękuję za świetny przepis i takie dokładne opisanie całego procesu mieszania składników:) Po upieczeniu posypałem jeszcze ciepłe ciasto startą gorzką czekoladą. Jestem pewien że aromat pomarańczy i czekolady zrobi wrażenie na mojej lubej:). Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję.
Edi i NomiMalone – Bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało:)
życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego tłustego czwartku:)
pozdrawiam ciepło
Dzis zrobiłam , dodam , że jestem antytalenciem w pieczeniu ciast, między innymi dzięki temu , że mam piec zwykły gazowy , bez jakichś termoobiegów i ustawień , nawet termometru nie ma. O dziwo ciasto mi się nie spaliło a nawet nie przypaliło. W smaku super pomarańczowe, ja polałam jeszcze gorzką czekoladą . Jedynie środek jest innego koloru niz na zdjęciu. Tutaj jest żółty a mnie wyszedł brązowawy. Natomiast smak pomarańczy jest a spalenizny nie ma . Nie wiem czemu inny kolor wyszedł. Ważne , że to moje PIERWSZE ciasto, które się „udało” jest zjadliwe i faktycznie proste :)
Dziękuję :)
Za kilka dni zrobię cytrynowe ;)
Jastem po pierwszym kesie i musze przyznac bardzo smaczne. Ciasto jest dokladnie takie jak na zdjeciu: zolciutjie, wilgotne, pachnace i przede wszystkim „nieprzeslodzone”. Osobiscie jestem pozytywnie zaskoczona bo to moj pierwszy wypiek w zyciu – pierwsze koty z ploty ;)
mmmmyyyyy pyszny mmmyyyy wlasnie wcinam. chrupiaca skurka mieciutki w srodku mmmm. bedzie pyszny do kawy
na pewno będzie smaczne,
pozdrawiam ciepło
Witam!Na zdjeciu ciasto wyglada pieknie i apetycznie.Ja zrobilam wszystko tak jak w przepisie,natomiast nie dodalam skorki z pomaranczy,zamiast tego (nie wiem czy slusznie)
aromat pomaranczowy,hm…zobaczymy jakie wyjdzie.Pozdrawiam:-) i dziekuje za przepis:-)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam na święta, ciasto jest rewelacyjne, ja dodałam jeszcze suszonych owoców (morele, ananas itp.) byłam w szoku jak pięknie wyrosło, a do tego pachniało w całym domu pomarańczą. Cudowne.
tak można ale wydaje mi się, że będzie mniej smaczne,
pozdrawiam
czy zamiast soku moge uzyc pomaranczowego tymbarka ?
Myślę, że najlepiej śmietaną, ale można też spróbować maślankę, kefirem,
pozdrawiam
Czy jogurt naturalny moge czyms zastapić ?
Pyyycha :-) Rewelacyjnie pachnie i smakuje :-) i to sama natura, bez dodatków smakowych. Smakowało nawet osobom, które mało ciast jedzą.
:) ja też, oczywiście zaliczam się do Słodkożerców,
pozdrawiam ciepło
Kolejny wypróbowany przepis z Małej Cukierenki i kolejne fantastyczne efekty – pyszne, mega-aromatyczne, wilgotne ciacho :) My, Słodkożercy, bardzo takie lubimy :)
Ostatnio stało się moim ulubionym ciastem, szybkie i pyszne :)
Ciasto rewelacja, zresztą jak wiele innych, które już wypróbowałam z tej stronki!
super:) brzmi pysznie orange gingerbread,
bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
zrobiłam! i już się świątecznie zajadamy! :) cisato wyszło mięciutkie i bardzo ładnie wyrosło, przepięknie pachnie pomarańczami! dziękuję za przepis- sposób łączenia składników jak najbardziej trafiony!
P.S Z moimi modyfikacjami (połowa ilość mąki to mąka razowa, cukier ciemny muscovado) ciasto wyszło jak orange gingerbread ;)
witam,
po 55-60 minutach
pozdrawiam ciepło
witam mam pytanie po jakim czasie w trakcie pieczenia można otworzyc piekarnik żeby sprawdzić ciasto?
witam,
można dodać połowę mąki pełnoziarnistej i cukier brązowy,
zamiast jogurtu prędzej dałabym śmietanę, jeśli zrobi Pani wersję cytrynową to można dodać maku tylko nie za dużo bo ciasto nie wyrośnie i nie odejmowałabym już suchych składników,
pozdrawiam ciepło
co Pani sądzi o takich modyfikacjach?
połowę mąki zastąpić maką pełnoziarnistą, cukier brązowy zamiast zwykłego, no i co zamiast jogurtu? mleko? czy te 'ciemne’ składniki kłócą sie z pomarańczą?
ewentualnie zamieniając ciasto na cytrynowe-mogę sypnąć maku? i czy odjać wtedy ilość składników suchych?
Przepraszam za ilość pytań..Pozdrawiam gorąco!
właśnie kosztujemy-takie jeszcze cieplutkie – PRZEPYSZNE – a zapach w czesie pieczenia cudowny – już wstawiłam do piekarnika drugie – dla teściwej…. pyszne ciacho a pracy przy nim tyle co nic – kolejny super przepis- DZIĘKI – pozdrawiam
przykro mi że ciasto nie wyszło,
nie wiem czemu siadło przed końcem pieczenia,
pozdrawiam
Pyszna babeczka. Lubię cytrusowe smaki :)
Witam
Przed chwilą robiłam to ciasto, zamiast pomarańczy dałam cytryny i olej Oliwier zamiast oliwy z oliwek, niestety ciasto mi siadło, całkowicie, usiadło 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu w środku ma przez całą długość dziurę i jest tłuste. Zupełnie inaczej niż na zdjęciu :). Proszę o odpowiedź czy może wie Pani czym to mogło być spowodowane?
Rzeczywiście proste :D I szybkie
bardzo się cieszę, że smakowało i się udało, dobre modyfikacje:)
bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ja też takie robię , slicznie ci wyszło łap moje :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/10/ciasto-pomaranczowe.html
Witam :) Upiekłam to ciasto i wyszło świetnie.
Nie miałam oleju, więc dałam w zamian rozpuszczone masło. Zamiast soku z pomarańczy, zmiksowałam blenderem całą pomarańczę ;) Dodałam 4 jajka i opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, zmieniłam kolejność mieszania składników (czyli najpierw żółtko z cukrem, mąka i tłuszcz na koniec ubita piana z białek itd.) , a ciasto upiekłam w tortownicy, bo nie miałam innej blachy. Ciasto polałam lukrem. Wyszło mi takie żółte w środku jak na obrazku :) Ja dopiero się uczę piec, a ciasta z tych przepisów zawsze wychodzą. Dzięki za wielkie!
Z tego bloga sprawdziłam już wiele przepisów i wszystkie wyszły obłędnie smakowite, ten na ciasto pomarańczowe zapisuję na listę do szybkiego wykonania :) Dziękuję :)
Wczraj upiekłam to ciasto w cytrynowej wersji.Musze przyznac, ze bedzie jednym z moich ulubionyc ze wzgledu na wilgotnosc i puszystosc oraz mocno cytrynowy aromat:)
proste, ale fantastyczne :)
Pewnie cudownie pachnie podczas pieczenia.
Śliczny ten bochenek, na pewno byłby uroczym upominkiem świątecznym, gdyby go ładnie zawinąć w papier i przewiązać sznurkiem :)
smaczna propozycja :)
i jeszcze gorzka czekolada na górę… pychota!
Wielkie dzieki za odp.,nie przepadam za oliwa z oliwek wiec dodam olej.Pozdrawiam!
myślę, że tak tylko raczej bym nie dodawała oliwy z oliwek tylko olej,
pozdrawiam
Mysli Pani, ze z cytryna tez wyjdzie dobre?