Babeczki piernikowe z nutellą

Babeczki piernikowe z nutellą – Bardzo smaczne, aromatyczne babeczki z dodatkiem nutelli. Łączą w sobie korzenne przyprawy, zapach waniliowy i smak czekolady. Ładnie wyrastają i świetnie smakują z ubitą śmietaną z dodatkiem imbiru i cynamonu. Najlepiej smakują w dniu przygotowania. Polecam…

Babeczki piernikowe z nutellą

Babeczki piernikowe z nutellą
Składniki:
Ciasto:
230g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
130g miękkiego masła
150g cukru (użyłam jasnego brązowego)
2 jajka
130ml naturalnej maślanki
12 łyżeczek nutelli
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 kropla aromatu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
cukrowe gwiazdki

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i maślankę, krótko wymieszać do połączenia składników.

4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nałożyć łyżkę ciasta (nie kopiastą) i wyrównać. Na wierzch nałożyć po łyżeczce nutelli i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 22-25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i przyprawami. Dodać aromat, wymieszać.
Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na wierzch babeczek, a następnie ozdobić je cukrowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Babeczki piernikowe z nutellą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Babeczki piernikowe z nutellą

  1. Te babeczki są najlepsze na świecie! Rodzina już mnie prosi o powtórkę, choć wczoraj upiekłam po raz pierwszy. Rozeszły się w kilka minut. Dziękuję za ten blog, dzięki niemu pokochałam pieczenie i dziś trudno mnie oderwać od kuchni :) To cudowny relaks i odskocznia od problemów. Pozdrawiam serdecznie!

  2. Jak piec, jeżeli mam stary piekarnik gazowy (bez termoobiegu czy innych funkcji ;-) )? Przepis zapowiada się fenomenalnie, ale nie wiem, jak nastawić piekarnik :(

  3. Witam,
    noszę się z zamiarem upieczenia tych babeczek i mam dwa pytania. Mianowicie, czy mogę do tego kremu dodać barwnika spożywczego w płynie i jaki jest rozmiar tych papilotek 50 mm? Bardzo proszę o odpowiedź ;)

  4. Witam, czy przyprawy (imbir, goździk, kardamon) mogę zastąpić przyprawą piernikową lub korzenną? Jeśli tak to ile łyżeczek dodać? :)
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.