Ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi – Rewelacyjne, przepyszne, kruche ciasteczka z krówkami i suszonymi morelami. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. U mnie ciasteczka zniknęły błyskawicznie. Bardzo polecam… Pamiętajmy tylko, żeby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami i drobno pokroić krówki zanim dodamy je do ciasta (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood). Zapraszam na film.

Ciasteczka toffi
Składniki:
180g miękkiego masła
140g jasnego brązowego cukru
2 żółtka
50g zmielonych migdałów
90g miękkich krówek
100g suszonych moreli
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody

1. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Krówki i morele drobno pokroić.

3. Mąkę wymieszać z sodą i zmielonymi migdałami.

4. Do maślanej masy dodać mąkę, morele, krówki i krótko wymieszać łyżką. Następnie wyjąć łyżkę i ciasto wymieszać rękoma.

5. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka toffi

Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do “Ciasteczka toffi”

  1. ciesze sie ze smakowaly, dziekuje za komentarz i zdjecia:) pozdrawiam serdecznie a dobrze ze Pani kombinuje, tak powstaja najlepsze przepisy

    Odpowiedz
  2. Mała Cukierenko :D właśnie upiekłam ciasteczka :) mam nadzieję, że będą dobre, ale… postanowiłam powiększyć ilość więc do każdego składnika dodałam 70 g + dałam 3 jajka (tzn dałam 2 żółtka i jedno całe jajko) tak… nie zbyt dobra ze mnie kucharka :( ciasteczka się lepiły i nie mogłam ich uformować w ładne kuleczki… po prostu chyba masa była za mokra… ale efekt jest zabawy, chciałabym Ci wysłać zdjęcie :D pewnie padniesz ze śmiechu :) ale ja sama się uśmiałam :) nie są takie seliczne jak Twoje. Ale mam nadzieję, że smak zrekompensuje wygląd :P Pozdrawiam! Robiłam tez inne ciacha z Twojego bloga i wychodziły o wiele lepiej (Bo nie kombinowałam z przepisem ;) ). Pozdrowienia gorące! :) Emilia.

    Odpowiedz
  3. tak, piekłam je parę razy i zawsze trochę się rozlały, tak jak na zdjęciach i filmie,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Zaglądam tutaj od niedawna ale już wiem ze to będzie moja ulubiona stronka z pysznościami. Przepisy są świetne . Pozdrawiam serdecznie i Zyczę wszystkim Wesołych i pachnących Świąt!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz