Ciasteczka toffi – Rewelacyjne, przepyszne, kruche ciasteczka z krówkami i suszonymi morelami. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. U mnie ciasteczka zniknęły błyskawicznie. Bardzo polecam… Pamiętajmy tylko, żeby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami i drobno pokroić krówki zanim dodamy je do ciasta (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood). Zapraszam na film.
Ciasteczka toffi
Składniki:
180g miękkiego masła
140g jasnego brązowego cukru
2 żółtka
50g zmielonych migdałów
90g miękkich krówek
100g suszonych moreli
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Krówki i morele drobno pokroić.
3. Mąkę wymieszać z sodą i zmielonymi migdałami.
4. Do maślanej masy dodać mąkę, morele, krówki i krótko wymieszać łyżką. Następnie wyjąć łyżkę i ciasto wymieszać rękoma.
5. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut.
Udanych wypieków:)
mam pytanie czy krówki mają być typu ciągutki, czy krucho miękkie
dawałam krucho miękkie, pozdrawiam
można zastąpić innymi suszonymi owocami lub orzechami, pozdrawiam
mama pytanie czy morele można czymś zastąpić? I czym najlepiej?
ciesze sie ze smakowaly, dziekuje za komentarz i zdjecia:) pozdrawiam serdecznie a dobrze ze Pani kombinuje, tak powstaja najlepsze przepisy
Mała Cukierenko :D właśnie upiekłam ciasteczka :) mam nadzieję, że będą dobre, ale… postanowiłam powiększyć ilość więc do każdego składnika dodałam 70 g + dałam 3 jajka (tzn dałam 2 żółtka i jedno całe jajko) tak… nie zbyt dobra ze mnie kucharka :( ciasteczka się lepiły i nie mogłam ich uformować w ładne kuleczki… po prostu chyba masa była za mokra… ale efekt jest zabawy, chciałabym Ci wysłać zdjęcie :D pewnie padniesz ze śmiechu :) ale ja sama się uśmiałam :) nie są takie seliczne jak Twoje. Ale mam nadzieję, że smak zrekompensuje wygląd :P Pozdrawiam! Robiłam tez inne ciacha z Twojego bloga i wychodziły o wiele lepiej (Bo nie kombinowałam z przepisem ;) ). Pozdrowienia gorące! :) Emilia.
tak, piekłam je parę razy i zawsze trochę się rozlały, tak jak na zdjęciach i filmie,
pozdrawiam ciepło
A czy te krówki potem się tak rozleją pysznie?
czekam na te ciacha!
tak są genialne,
pozdrawiam serdecznie
Genialne!
Pieką się…..pachnie w całym domu :)
dziękuję i życzę smacznego,
Wesołych Świąt
pozdrawiam serdecznie
Zaglądam tutaj od niedawna ale już wiem ze to będzie moja ulubiona stronka z pysznościami. Przepisy są świetne . Pozdrawiam serdecznie i Zyczę wszystkim Wesołych i pachnących Świąt!!
wychodzi około 25 sztuk,
pozdrawiam ciepło