Ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi – Rewelacyjne, przepyszne, kruche ciasteczka z krówkami i suszonymi morelami. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. U mnie ciasteczka zniknęły błyskawicznie. Bardzo polecam… Pamiętajmy tylko, żeby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami i drobno pokroić krówki zanim dodamy je do ciasta (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood). Zapraszam na film.

Ciasteczka toffi
Składniki:
180g miękkiego masła
140g jasnego brązowego cukru
2 żółtka
50g zmielonych migdałów
90g miękkich krówek
100g suszonych moreli
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody

1. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Krówki i morele drobno pokroić.

3. Mąkę wymieszać z sodą i zmielonymi migdałami.

4. Do maślanej masy dodać mąkę, morele, krówki i krótko wymieszać łyżką. Następnie wyjąć łyżkę i ciasto wymieszać rękoma.

5. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez około 17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka toffi

Print Friendly, PDF & Email

30 myśli na temat „Ciasteczka toffi

  1. piekłam kiedyś podobne. Wyszły cudowne, ale miałam problem z krówkami. Rozpływały mi się w trakcie pieczenia powodując przywieranie do blachy :/ może zbyt duże kawałki krówek dałam?

  2. – tak, krówki rozpływają się podczas pieczenia dlatego trzeba je drobno pokroić,

    – zamiast migdałów proszę dać mąkę,

    pozdrawiam ciepło

  3. witam uwielbiam twoje przepisy na ciasteczka….rozki kokosowe sa najlepsze na swiecie,ale dzis spròbuje tych….zakupy zrobione…do dziela pozdrawiam i milego dnia xxx

  4. Witaj Mała Cukierenko! Piękne te Twoje ciasteczka! :-)
    Mam takie pytanie, mam nadzieję, że nie zbyt natarczywy, jakiego aparatu używasz? Bo Twoje zdjęcia są genialne!

  5. Zaglądam tutaj od niedawna ale już wiem ze to będzie moja ulubiona stronka z pysznościami. Przepisy są świetne . Pozdrawiam serdecznie i Zyczę wszystkim Wesołych i pachnących Świąt!!

  6. tak, piekłam je parę razy i zawsze trochę się rozlały, tak jak na zdjęciach i filmie,
    pozdrawiam ciepło

  7. Mała Cukierenko :D właśnie upiekłam ciasteczka :) mam nadzieję, że będą dobre, ale… postanowiłam powiększyć ilość więc do każdego składnika dodałam 70 g + dałam 3 jajka (tzn dałam 2 żółtka i jedno całe jajko) tak… nie zbyt dobra ze mnie kucharka :( ciasteczka się lepiły i nie mogłam ich uformować w ładne kuleczki… po prostu chyba masa była za mokra… ale efekt jest zabawy, chciałabym Ci wysłać zdjęcie :D pewnie padniesz ze śmiechu :) ale ja sama się uśmiałam :) nie są takie seliczne jak Twoje. Ale mam nadzieję, że smak zrekompensuje wygląd :P Pozdrawiam! Robiłam tez inne ciacha z Twojego bloga i wychodziły o wiele lepiej (Bo nie kombinowałam z przepisem ;) ). Pozdrowienia gorące! :) Emilia.

  8. ciesze sie ze smakowaly, dziekuje za komentarz i zdjecia:) pozdrawiam serdecznie a dobrze ze Pani kombinuje, tak powstaja najlepsze przepisy

Dodaj komentarz

.