Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
dobrze że wyciągnęła Pani wcześniej ciasto, piekarniki mają różną moc, u mnie to 60 minut było akurat,
pozdrawiam ciepło
Pysznościowe, nawet kot się zajadał;) Kolejny smakołyk z tej strony!
Tylko z czasem pieczenia wyszło u mnie inaczej, niż w przepisie: ciasto było gotowe do wyjęcia już po 30 minutach – a ustawiłam wszystko wedle wskazówek. Przy zachowaniu przepisowych 60 minut wyjęłabym chyba tylko węgielek…
Ja również wrzuciłam pomarańczę do blendera, bo wyciskanie coś mi nie szło i dodałam poszatkowaną gorzką czekoladę do ciasta.
Wyszło przepyszne: pięknie pachnące, wilgotne, trochę ciemniejsze w kolorze niż tu a fotkach (swoją drogą piękne zdjęcia, wszystkich ciast!).
Uwielbiam Twoją stronę, Małą Cukierenko, i Twoje przepisy! Dzięki Tobie wszyscy mówią, że dobrze piekę :)
pysznie wygląda chyba spróbuję go zrobić w domu:)
Zaraz startuję z pomarańczowym. Uda się z całą pewnością jak wszystkie smakołyki z Pani strony:-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepyszne przepisy!
Świetny przepis, ciasto wyszło mi dokładnie takie jak na zdjęciu. Serdecznie polecam ;)
Dziękuję za przepis.
właśnie upiekłam, bardzo smaczny przepis :) pierwszy, którego używałam z tej stronki, ale na pewno nie ostatni :)
Oj było smaczne! W domu stwierdzili, że takie ciasto mogłabym robić codziennie! :) dziękuję ze ekstra przepisy, na pieczeniu mało się znam i tak jak pisałam dopiero się uczę, ale dzięki Pani przepisom czuję się pewniej! Są dokładne, sprawdzone, pyszne i co najważniejsze opisane dokładnie jak przygotowywać, do końca mego życia będę korzystała z tej stronki! Nawet nie wiem jakich słów urzyć, by wyrazić, to jak bardzo jestem Pani wdzięczna! Mam nadzieję, że szczere DZIĘKUJĘ choć trochę wyrazi moją wdzięczność!
Pozdrowiam gorąco! :)
B. – Bardzo dziękuję za Pani komentarz, sprawił mi wiele radości, cieszę się że komuś przydają się przepisy i jest zadowolony,
pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę i dziękuję za polecanie strony,
przy cieście cynamonowym wierzch wychodzi chrupiący,
życzę smacznego i pozdrawiam ciepło
dziękuję ;) właśnie się piecze i juz pachnie ;) a wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe z rodzynkami, zapomniałam je przepołowic nożem i troszkę mniej cukru dałam no i góa mi wyszła taka churpiąca. taka miała wyjść?:P Te wszystkie ciasta do herbaty są przepyszne, gdy są dobrze ostudzone !!! Rewelacyjna jest ta Pani stronka i przepisy, poleciłam już ją paru koleżankom ;)
Pozdrowionka ;)
można użyć zwykłego oleju i proszę go dodać w tej samej ilości co oliwy czyli 1/2 szklanki
pozdrawiam ciepło
Upiekłam wczoraj ciasto jogurtowe z czekoladą, rewelka! Jutro wyprobuję ten przepis. :) Tylko chciałabym wiedzieć, czy zamiast oliwy z oliwek mogę dać zwykły olej i jeśli tak to w jakiej ilości?
Pozdrawiam.
bardzo miło mi to słyszeć:),
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciacho wyszło przepyszne chociaż nie ma tego czarującego żółciutkiego kolorku jak te na zdjęciu. Upiekłam drugie w kształcie serducha jako prezent walentynkowy dla chłopaka..:D dziś poznam werdykt czy mu będzie smakowało;) Dziękuję za świetny i prosty przepis:)
życzę smacznego,
pozdrawiam:)