Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

213 komentarzy do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    dobrze że wyciągnęła Pani wcześniej ciasto, piekarniki mają różną moc, u mnie to 60 minut było akurat,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Pysznościowe, nawet kot się zajadał;) Kolejny smakołyk z tej strony!
    Tylko z czasem pieczenia wyszło u mnie inaczej, niż w przepisie: ciasto było gotowe do wyjęcia już po 30 minutach – a ustawiłam wszystko wedle wskazówek. Przy zachowaniu przepisowych 60 minut wyjęłabym chyba tylko węgielek…

    Odpowiedz
  3. Ja również wrzuciłam pomarańczę do blendera, bo wyciskanie coś mi nie szło i dodałam poszatkowaną gorzką czekoladę do ciasta.
    Wyszło przepyszne: pięknie pachnące, wilgotne, trochę ciemniejsze w kolorze niż tu a fotkach (swoją drogą piękne zdjęcia, wszystkich ciast!).
    Uwielbiam Twoją stronę, Małą Cukierenko, i Twoje przepisy! Dzięki Tobie wszyscy mówią, że dobrze piekę :)

    Odpowiedz
  4. Zaraz startuję z pomarańczowym. Uda się z całą pewnością jak wszystkie smakołyki z Pani strony:-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepyszne przepisy!

    Odpowiedz
  5. Oj było smaczne! W domu stwierdzili, że takie ciasto mogłabym robić codziennie! :) dziękuję ze ekstra przepisy, na pieczeniu mało się znam i tak jak pisałam dopiero się uczę, ale dzięki Pani przepisom czuję się pewniej! Są dokładne, sprawdzone, pyszne i co najważniejsze opisane dokładnie jak przygotowywać, do końca mego życia będę korzystała z tej stronki! Nawet nie wiem jakich słów urzyć, by wyrazić, to jak bardzo jestem Pani wdzięczna! Mam nadzieję, że szczere DZIĘKUJĘ choć trochę wyrazi moją wdzięczność!
    Pozdrowiam gorąco! :)

    Odpowiedz
    • B. – Bardzo dziękuję za Pani komentarz, sprawił mi wiele radości, cieszę się że komuś przydają się przepisy i jest zadowolony,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  6. Bardzo się cieszę i dziękuję za polecanie strony,
    przy cieście cynamonowym wierzch wychodzi chrupiący,
    życzę smacznego i pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  7. dziękuję ;) właśnie się piecze i juz pachnie ;) a wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe z rodzynkami, zapomniałam je przepołowic nożem i troszkę mniej cukru dałam no i góa mi wyszła taka churpiąca. taka miała wyjść?:P Te wszystkie ciasta do herbaty są przepyszne, gdy są dobrze ostudzone !!! Rewelacyjna jest ta Pani stronka i przepisy, poleciłam już ją paru koleżankom ;)

    Pozdrowionka ;)

    Odpowiedz
  8. można użyć zwykłego oleju i proszę go dodać w tej samej ilości co oliwy czyli 1/2 szklanki
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  9. Upiekłam wczoraj ciasto jogurtowe z czekoladą, rewelka! Jutro wyprobuję ten przepis. :) Tylko chciałabym wiedzieć, czy zamiast oliwy z oliwek mogę dać zwykły olej i jeśli tak to w jakiej ilości?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. Ciacho wyszło przepyszne chociaż nie ma tego czarującego żółciutkiego kolorku jak te na zdjęciu. Upiekłam drugie w kształcie serducha jako prezent walentynkowy dla chłopaka..:D dziś poznam werdykt czy mu będzie smakowało;) Dziękuję za świetny i prosty przepis:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz