Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

206 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. Zrobiłam babeczkę pomarańczową we wtorkowy wieczór. Pachniało w całym domu! Wyszło wyśmienicie, mega pomarańczowe, wilgotne, po prostu przepyszne! To już kolejny przepis, którym jestem urzeczona :) Dziękuję za to i za prześliczną stronę, samo wejście na nią jest przyjemnością, nie mówiąc o wypiekach! Właśnie zabieram się za muffinki z bananami i czekoladą :) Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Jednak zamiast muffinek upiekłam ciasto bananowe z bakaliami. Zostało po nim już tylko słodkie wspomnienie. Oczywiście wyszło wyśmienite :-) za dobre te przepisy Mała Cukierenko, za szybko wszystko znika :-)

    Odpowiedz
  3. Nigdy mi sie nie zdarzylo zeby jakies ciasto nie wyszlo z Twoich przepisow…no i stalo sie. Opadlo i jest strasznie tluste w srodku – proporcje na pewno dalam dobre- mysle ze moze to kwestia oleju? Niby dalam extra virgin oil tak jak w przepisie. Nie wiem co sie stalo. Cos musialam zle zrobic :/ Pieklam 70 minut. Ogolnie staram sie nie piec ciast do ktorych trzeba dodac olej ale pomyslalam ze moze sie udac. Jednak nie :))) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne :-) Polecam wszystkim miłośnikom pomarańczy (idealnym dodatkiem byłaby czekolada -może w formie polewy? Spróbuję następnym razem).

    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  5. cieszę się, że smakowało, polewa czekoladowa świetnie będzie uzupełniała to ciasto, dobry pomysł,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Ja również uwielbiam Pani stronę:) każde ciasto jak na razie mi wychodzi i jest przepyszne, znika z talerza migusiem :) czekam na więcej przepisów:)

    Odpowiedz
  7. Upiekłam :) pierwszego dnia zniknęło pół ciasta i to zjadłam je sama :) bardzo dobre, wilgotne, aromat pomarańczy zachwycający. Upiekłam je w okrągłej formie z kominem i u mnie się piekło 45min. Bardzo, bardzo polecam!

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam masę, teraz czekam, aż się upiecze :) Naprawdę łatwy i szybki sposób przygotowania!
    Aromat pomarańczy – nieziemski ;3

    Odpowiedz
  9. Po raz kolejny pieke to ciasta z mala zamiana na cytryne ktorej to smak uwielbiam. Jest protste i pyszne! Dziekuje;) za inspiracje.

    Odpowiedz
  10. Przepis faktycznie rewelacyjny. Użyłam pełnoziarnistej mąki żytniej i ciasto wyszło doskonałe. Może następnym razem spróbuję użyć słodzika zamiast cukru. Dziękuję za inspiracje! Strona prześliczna:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  11. Mieszkam za granica i chetnie znajomym wypiekam czasami cos smacznego. Juz po raz kolejny pieke szarlotke z kruszonka karmelowo -orzechowa :)))) cos wspanialego! Wszyscy zachwycaja sie ! Dziekuje bardzo .

    Odpowiedz
  12. Za każdym razem, kiedy robię to ciasto mój Mąż pyta, dlaczego kupowałam babkę, skoro sama umiem taką upiec :) Ostatnio też ktoś zażartował, że to nasze, mając pewność, że kupione, no i się zdziwił :)
    Przepis fantastyczny, robię od razu z podwójnej porcji :)

    Odpowiedz
  13. Piekłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi boskie :) Chciałabym je upiec na święta w formie do babki. Myśli Pani, że się uda? Czy zachować takie same proporcje? Z góry dziękuję za podpowiedź :) Uwielbiam Pani stronę, wypróbowałam już mnóstwo przepisów i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby jakieś ciasto się nie udało :) Pozdrawiam przed świątecznie :) Asia

    Odpowiedz
  14. Ja z kolei zamiast startej skórki z pomarańczy dodałam kandyzowanej (miałam w szufladzie) i polałam upieczone ciasto polewą czekoladową – również wyszło bardzo dobre :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz