Tydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia, rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Dla smaku możemy dodać skórki pomarańczowej i uprażyć sezam lub dodać odrobinę aromatu. Jeśli nie mamy syropu, możemy dodać miodu. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony good to know)
Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie
Składniki:
120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki będą smaczniejsze)
120g orzechów
120g daktyli
3 łyżki kakao bez cukru
5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut.
2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować w rękach kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki.
Smacznego :)
Ale to jest dobre… Połowę zrobiłam z dodatkiem przyprawy do piernika wyszło pysznie :D