Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Tydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia, rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Dla smaku możemy dodać skórki pomarańczowej i uprażyć sezam lub dodać odrobinę aromatu. Jeśli nie mamy syropu, możemy dodać miodu. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony good to know)

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie
Składniki:
120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki będą smaczniejsze)
120g orzechów
120g daktyli
3 łyżki kakao bez cukru
5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia

1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut.

2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować w rękach kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki.

Smacznego :)

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Print Friendly, PDF & Email

22 myśli na temat „Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

  1. Wyglądają naprawdę nieźle, a jako, że mnie zdecydowanie ciągnie w wegańską stronę (od wielu lat jestem wegetarianką, ale za nabiałem i tak nie przepadam i przyjmuję nieczęsto w ilościach śladowych) to chyba zacznę sobie takie pyszności przygotowywać. Dzięki za podpowiedź i inspirację.

  2. Pyszne, nie dodałam kakao bo zapomniałam ale i tak są idealne, smakują jak sezamki tylko w innej formie :)
    Co środę będę wypatrywać przepisów, super pomysł

  3. Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję na pewno!
    Nareszcie znalazłam pomysł na zużycie wiórków kokosowych po wcześniejszym zrobieniu z nich mleka!

    • można je zastąpić suszonymi owocami jak figi czy morele tylko proszę je poszatkować przed wsypaniem do blendera, dodać sezamu lub wiórek kokosowych, pozdrawiam serdecznie

  4. Zrobiłam je już co najmniej z 6-7 razy i od grudnia się zabieram za to, by napisać jakie są genialne! Smakują każdemu, nawet zjadaczom konwencjonalnych, sklepowych słodkości ;)

    U mnie już przepis zaczął żyć własnym życiem, więc jakby komuś to pomogło to napiszę, że wychodzą super z każdymi orzechami, solo czy miksem, zmielonymi na pył i tak trochę grubiej, by było co gryźć. Z sezamem są mocno sezamowe, więc jak ktoś nie przepada to pominąć i dać więcej orzechów. Wychodzą super z kakao, jak i z karobem. Sok pomarańczowy zamienić można czymkolwiek. Ostatnio nawet pominęłam całkiem, bo miałam dość mokre daktyle. No i miód, zawsze robię z miodem, oczywiście płynnym. Polecam do nich bio daktyle rossmannowe – nie, to nie reklama, po prostu są miękkie i mięsiste, a nie takie „drewniaki” jak często można trafić ;)

    Na Święta robiłam jeszcze jedne kulki z innego przepisu, bratowa też już serwowała jedne z dodatkiem moreli chyba, no i przyznam, że tych póki co żadne nie pobiły ;)

Dodaj komentarz

.