Chlebek daktylowy z miodem

Chlebek daktylowy z miodem – Aromatyczny, pachnący chlebek ze sporą ilością daktyli, miodem i sezamem. Słodziutki od suszonych owoców i pożywny. Ciasto jest gęste, delikatnie wilgotne, a skórka odrobinę twarda. Nie zawiera jajek ani tłuszczu. Smaczny i łatwy w przygotowaniu, tylko sporo czasu zabiera wyrastanie ciasta. Świetny na śniadanie, dobrze smakuje posmarowany masłem lub z serkiem śmietankowym, idealny do kawy. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z książeczki „120 wypieków z kuchennej półeczki” Emma Patmore).

Chlebek daktylowy z miodem

Chlebek daktylowy z miodem
Składniki:
280g mąki pszennej
80g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie suszonych drożdży
200ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
90g posiekanych, suszonych daktyli
2 łyżki ziaren sezamu

1. Wymieszać oba rodzaje mąki i sól, wsypać cukier waniliowy oraz drożdże.

2. Wlać wodę, olej, dodać miód i zagnieść ciasto. Wyrabiać około 8 minut, aż będzie gładkie. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).

3. Do ciasta dodać daktyle i sezam, wgnieść je w ciasto. Następnie przełożyć je do foremki wysmarowanej masłem o wymiarach 25x12cm i odstawić na około 35-45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-55 minut. Jak ciasto zacznie się za bardzo przepiekać, z wierzchu przykryć je folią aluminiową.

5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyciągnąć je z foremki i odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry, można podawać z masłem i serkiem śmietankowym.

Udanych wypieków:)

Chlebek daktylowy z miodem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

15 komentarzy do “Chlebek daktylowy z miodem”

  1. witam. przymierzam się do wykonania tego ciasta jednakże chciałabym użyć drożdży świeżych w związku z tym proszę o podpowiedź jak zmodyfikować przepis. pozdawiam

    Odpowiedz
  2. ogromnie się cieszę i gratuluję, może Pani podesłać do mnie zdjęcie to umieszczę w galerii czytelników,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Jeszcze nigdy nie upieklam ciasta drozdzowego ani chleba, az do wczoraj! Zawsze obawialam sie, ze nie potrafilabym wyrobic dobrze ciasta…ale UDALO SIE. Skorzystalam z tego przepisu, chlebek wyszedl nie dosc, ze pyszny na sniadanko, to i prezentujacy sie przepieknie :) Az zrobilam zdjecie ;) Pozdrawiam i dziekuje!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz