Chlebek daktylowy z miodem – Aromatyczny, pachnący chlebek ze sporą ilością daktyli, miodem i sezamem. Słodziutki od suszonych owoców i pożywny. Ciasto jest gęste, delikatnie wilgotne, a skórka odrobinę twarda. Nie zawiera jajek ani tłuszczu. Smaczny i łatwy w przygotowaniu, tylko sporo czasu zabiera wyrastanie ciasta. Świetny na śniadanie, dobrze smakuje posmarowany masłem lub z serkiem śmietankowym, idealny do kawy. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z książeczki „120 wypieków z kuchennej półeczki” Emma Patmore).
Chlebek daktylowy z miodem
Składniki:
280g mąki pszennej
80g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie suszonych drożdży
200ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
90g posiekanych, suszonych daktyli
2 łyżki ziaren sezamu
1. Wymieszać oba rodzaje mąki i sól, wsypać cukier waniliowy oraz drożdże.
2. Wlać wodę, olej, dodać miód i zagnieść ciasto. Wyrabiać około 8 minut, aż będzie gładkie. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
3. Do ciasta dodać daktyle i sezam, wgnieść je w ciasto. Następnie przełożyć je do foremki wysmarowanej masłem o wymiarach 25x12cm i odstawić na około 35-45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-55 minut. Jak ciasto zacznie się za bardzo przepiekać, z wierzchu przykryć je folią aluminiową.
5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyciągnąć je z foremki i odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry, można podawać z masłem i serkiem śmietankowym.
Udanych wypieków:)
Cudowny przepis, cudowny chlebek! Chyba następnym razem upuekę 2 bochenki, bo jeden to zdecydowanie za mało :-)
myślę, że tak pozdrawiam
hej a mogę użyć mąki razowej w całości? :P
witam. przymierzam się do wykonania tego ciasta jednakże chciałabym użyć drożdży świeżych w związku z tym proszę o podpowiedź jak zmodyfikować przepis. pozdawiam
ogromnie się cieszę i gratuluję, może Pani podesłać do mnie zdjęcie to umieszczę w galerii czytelników,
pozdrawiam ciepło
Czy jest film do tego przepisu? :-)
nie, nie ma, pozdrawiam
Upiekłam! Nie miałam razowej tylko pszenną i zytnia zamiast razowej, zamiast daktyli dodałam śliwki suszone. Wyszła jak bułka, miękka lekko chrupiąca. Mąż twierdzi że słabo wyrobione ciasto, ręcznie wyrabiałam, ale zakalca nie ma.
Jeszcze nigdy nie upieklam ciasta drozdzowego ani chleba, az do wczoraj! Zawsze obawialam sie, ze nie potrafilabym wyrobic dobrze ciasta…ale UDALO SIE. Skorzystalam z tego przepisu, chlebek wyszedl nie dosc, ze pyszny na sniadanko, to i prezentujacy sie przepieknie :) Az zrobilam zdjecie ;) Pozdrawiam i dziekuje!
świetny! już zapisuję ;)
Wspaniały chleb :) uwielbiam daktyle, miód, a takie świeże pieczywo prosto z piekarnika musiało być przepyszne
dzięki za odwiedziny,
pozdrawiam :)
NA PEWNO WYPRÓBUJE. Przepis genialny !
Sliczny chlebek. Juz wyobrazam soie jak musi cudownie smakowac :)) Przepis zapisany, do wykorzystania wkrotce :))
Pozdrawiam.
przyjemnie zaczynac dzień smarując taki chlebek kremowym twarożkiem i zjadac z uśmiechem.