Smaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu
Składniki na 24 ciasteczka:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
3-4 czubate łyżki naturalnego miodu
4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe.
3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto).
4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (możemy wtedy piec dwie blaszki na raz) przez około 9-10 minut (na funkcji góra-dół 180°C).
Udanych wypieków:)
czym zastąpić wiórki kokosowe? czy może po prostu pominąć i będzie ok?
myślę, że można pominąć, pozdrawiam
Czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć zmielonych orzechów włoskich?
myślę, że też powinny się udać, pozdrawiam
Jakiej marki mogę użyć zamiast migdałowej? Ryżowa? Pszenna? Gryczana?
myślę, że każda się nada z wymienionych, którą Pani woli, pozdrawiam
Niestety miód nie jest wegański :(
A czy uważasz, że mąka kokosowa będzie odpowiednia albo zwykła pszenna?
najlepiej proszę pomieszać obie, kokosowa bardzo chłonie wodę, pozdrawiam
powinno też się udać, pozdrawiam
Czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć zwykłej mąki tortowej?
Wyglądają świetnie!A co najważniejsze są bez glutenu :) pozdrawiam
zwykłe masło myślę, że nie, ponieważ powstanie zbyt płynna masa, pozdrawiam
Czy może być mąka orkuszowa i zwykłe masło?
Sezam i masło orzechowe <3 Toż to wspaniałe połączenie! :P
Wyglądają tak cudnie domowo :)