Smaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu
Składniki na 24 ciasteczka:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
3-4 czubate łyżki naturalnego miodu
4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe.
3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto).
4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (możemy wtedy piec dwie blaszki na raz) przez około 9-10 minut (na funkcji góra-dół 180oC).
Udanych wypieków:)
Sezam i masło orzechowe <3 Toż to wspaniałe połączenie! :P
Wyglądają tak cudnie domowo :)
Czy może być mąka orkuszowa i zwykłe masło?
zwykłe masło myślę, że nie, ponieważ powstanie zbyt płynna masa, pozdrawiam
Wyglądają świetnie!A co najważniejsze są bez glutenu :) pozdrawiam
Czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć zwykłej mąki tortowej?
powinno też się udać, pozdrawiam
A czy uważasz, że mąka kokosowa będzie odpowiednia albo zwykła pszenna?
najlepiej proszę pomieszać obie, kokosowa bardzo chłonie wodę, pozdrawiam
Niestety miód nie jest wegański :(
Jakiej marki mogę użyć zamiast migdałowej? Ryżowa? Pszenna? Gryczana?
myślę, że każda się nada z wymienionych, którą Pani woli, pozdrawiam