Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „Zdrową Środę” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Choć jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką, piknik. Polecam…
Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie
Składniki:
Warstwa kakaowa:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
100g suszonych daktyli
1/2 szklanki kakao bez cukru
1 szklanka mąki kokosowej
3 nieduże, dojrzałe banany
Warstwa kokosowa:
100g wiórków kokosowych
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
Warstwa kakaowa:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut.
2. Do blendera przełożyć pestki słonecznika i dyni, zmiksować. Przesypać je do miski i dodać mąkę kokosową, kakao. Do blendera przełożyć banany, namoczone daktyle i zmiksować, masę przełożyć do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać (powstanie wilgotna, gęsta masa).
3. Do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć kakaową masę i wyrównać.
Warstwa kokosowa:
4. Wymieszać razem wszystkie składniki na warstwę kokosową i przełożyć ją do blaszki na warstwę kakaową, wyrównać i dość mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto podawać schłodzone, przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
„można zabrać na pinki”? a w przepisie „przechowywać w lodówce”. Jak to rozumieć?
Nie jestem weganka, ale ciasto mnie zaciekawilo ze wzgledu na nasiona. Jest pyszne I bardzo latwe do przygotowania. I nawet dzieciakom smakowalo. Pozdrawiam serdecznie
Robię te ciasto już drugi raz i jest obłędne :) Dodawałam raz miód, a teraz syrop z agawy :) Z syropem daktylowym wiórki barwiły się na różowo :)))
Nie jestem weganką. Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć masła?
Do zrobienia !!! Fantastyczny przepis , wyglądają te ciacha jak milion dolarów
Hehe raczej choć a nie chodź :)
A przepis fajny, pozdrawiam.
:)
Jaką mąkę można użyć zamiast mąki kokosowej?
czy zamiast syropu klonowego można dodać miód? :)
myślę, że tak, pozdrawiam