Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „Zdrową Środę” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Choć jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką, piknik. Polecam…

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie
Składniki:
Warstwa kakaowa:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
100g suszonych daktyli
1/2 szklanki kakao bez cukru
1 szklanka mąki kokosowej
3 nieduże, dojrzałe banany
Warstwa kokosowa:
100g wiórków kokosowych
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego

Warstwa kakaowa:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut.

2. Do blendera przełożyć pestki słonecznika i dyni, zmiksować. Przesypać je do miski i dodać mąkę kokosową, kakao. Do blendera przełożyć banany, namoczone daktyle i zmiksować, masę przełożyć do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać (powstanie wilgotna, gęsta masa).

3. Do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć kakaową masę i wyrównać.

Warstwa kokosowa:
4. Wymieszać razem wszystkie składniki na warstwę kokosową i przełożyć ją do blaszki na warstwę kakaową, wyrównać i dość mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto podawać schłodzone, przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

10 komentarzy do “Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie”

  1. Nie jestem weganka, ale ciasto mnie zaciekawilo ze wzgledu na nasiona. Jest pyszne I bardzo latwe do przygotowania. I nawet dzieciakom smakowalo. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Robię te ciasto już drugi raz i jest obłędne :) Dodawałam raz miód, a teraz syrop z agawy :) Z syropem daktylowym wiórki barwiły się na różowo :)))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz