Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami – Nowe, pyszne ciasto z bezą, orzechami i daktylami. Do tego masa krówkowa i śmietanowy krem. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Jest proste w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie, coś dla łasuchów, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przepiski.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 60ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 fix do śmietany
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 210g masy krówkowej z puszki (kajmak)
- 100g posiekanych daktyli
- 100g posiekanych orzechów włoskich
Beza:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, biszkopt też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
6. Śmietankę wlać do miski, dodać fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolity krem. Dodać masę krówkową i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Do kremu dodać daktyle, orzechy i krótko wymieszać szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Beza:
8. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt, kwadrat wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 25cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.
9. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier z wanilią i mieszać mikserem przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści.
10. Gotową bezę przełożyć na narysowany kwadrat, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.
11. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Polecam! Bardzo dobre ciasto Każdy brał dokładkę.
Ciasto rewelacyjne. Każdy brał dokładkę. Polecam
Ciasto MEGA. Jest przepyszne. Każdemu polecam aby zrobił :)