Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami – Nowe, pyszne ciasto z bezą, orzechami i daktylami. Do tego masa krówkowa i śmietanowy krem. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Jest proste w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie, coś dla łasuchów, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przepiski.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 60ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 fix do śmietany
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 210g masy krówkowej z puszki (kajmak)
- 100g posiekanych daktyli
- 100g posiekanych orzechów włoskich
Beza:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, biszkopt też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
6. Śmietankę wlać do miski, dodać fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolity krem. Dodać masę krówkową i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Do kremu dodać daktyle, orzechy i krótko wymieszać szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Beza:
8. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt, kwadrat wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 25cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.
9. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier z wanilią i mieszać mikserem przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści.
10. Gotową bezę przełożyć na narysowany kwadrat, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.
11. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Czy zamiast daktyli można dać wiśnie kandyzowane
myślę, że tak, ale będzie inny smak, pozdrawiam
Witam, czy można upiec wcześniej bezę i biszkopt i później złożyć?
tak można, pozdrawiam
Jak zwiększyć składniki na większą blachę ?
Bardzo dobre. Każdy chwalił. Myślę sobie że możnaby też zamiast bezy na górę dać biszkopt i polać czekoladą. Nie byłoby wtedy tak słodkie, tylko czy nadal byłoby takie spektakularne…
Bardzo dobre ciasto! Dziękuję za przepis.
Polecam! Bardzo dobre ciasto Każdy brał dokładkę.
Ciasto rewelacyjne. Każdy brał dokładkę. Polecam
Ciasto MEGA. Jest przepyszne. Każdemu polecam aby zrobił :)