Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami – Nowe, pyszne ciasto z bezą, orzechami i daktylami. Do tego masa krówkowa i śmietanowy krem. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Jest proste w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie, coś dla łasuchów, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przepiski.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami 2

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30g kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 60ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 250g schłodzonego serka mascarpone
  • 210g masy krówkowej z puszki (kajmak)
  • 100g posiekanych daktyli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 200g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami 3

Biszkopt:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

5.  Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, biszkopt też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:

6. Śmietankę wlać do miski, dodać fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać na jednolity krem. Dodać masę krówkową i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

7. Do kremu dodać daktyle, orzechy i krótko wymieszać szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Beza:

8. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt, kwadrat wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 25cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.

9. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier z wanilią i mieszać mikserem przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści. 

10. Gotową bezę przełożyć na narysowany kwadrat, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.

11. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).

Udanych wypieków :)

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne krówkowe ciasto frappuccino

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Pyszne ciasto MAGICZNA PIANKA idealne ciasto na Święta

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE

Puszysty, kremowy sernik zebra z krówką

4 komentarze do “Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami”

Dodaj komentarz