Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest sycący i zawiera dużo odżywczych składników. Tak, wiem składniki na ten deser są drogie, ale raz na jakiś czas myślę, że można zaszaleć. Jagody miałam jeszcze własne, zamroziłam je latem. Bardzo polecam…. (inspiracja z gazety Squires Kitchen bake school).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik wegański z jagodami, bez glutenu

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
280g orzechów (użyłam włoskich)
180g suszonych daktyli
szczypta soli
Środek:
500g orzechów nerkowca
180ml świeżego soku pomarańczowego
120ml syropu z agawy lub syropu klonowego
150ml roztopionego oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
Wierzch:
150g jagód świeżych lub mrożonych

sernik-z-jagodami3

Spód:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy (patrz FILM). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy.

Środek:
3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko (patrz FILM). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.

4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.

Wierzch:
5. Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika (ciasto przed podaniem trzeba będzie rozmrozić).
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie

sernik-z-jagodami4

sernik-z-jagodami5

14 thoughts on “Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

  1. Witam
    Bardzo interesujący sernik (bez sera), czy bazą tego środka są orzechy? Na zdjęciu jest dosyć wysoki. A ten sok na jakiej zasadzie zasięgnięciu.? Mam chęć zrobić ale chcę się upewnić, że takiemu laikowi jak ja wyjdzie. Dziękuję.

  2. tak środek to orzechy nerkowca, sok świeżo wyciśnięty i sernik musi być bardzo dobrze schłodzony,
    pozdrawiam serdecznie

  3. Może to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam pieczenie ciast. W różnych przepisach podaje Pani różne rozmiary tortownic. Ja mam tylko jedną o średnicy 26 cm, czy na taką tortownicę konieczne jest zwiększenie ilości składników, czy mogę użyć podanej w przepisie ilości i piec w większej? Pozdrawiam

  4. ja w tym przepisie użyłam tortownicy 20cm i to jest mała blaszka, 26cm to naprawdę duża trzeba więc zwiększać ilość składników, bo inaczej ciasto będzie cieniuteńkie, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.