Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest sycący i zawiera dużo odżywczych składników. Tak, wiem składniki na ten deser są drogie, ale raz na jakiś czas myślę, że można zaszaleć. Jagody miałam jeszcze własne, zamroziłam je latem. Bardzo polecam…. (inspiracja z gazety Squires Kitchen bake school).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
280g orzechów (użyłam włoskich)
180g suszonych daktyli
szczypta soli
Środek:
500g orzechów nerkowca
180ml świeżego soku pomarańczowego
120ml syropu z agawy lub syropu klonowego
150ml roztopionego oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
Wierzch:
150g jagód świeżych lub mrożonych
Spód:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy (patrz FILM). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy.
Środek:
3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko (patrz FILM). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.
4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
Wierzch:
5. Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika (ciasto przed podaniem trzeba będzie rozmrozić).
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie
Czy zrobione ciasto można wyciągnąć z zamrażarki dopiero dwóch, trzech dniach, czy nadal będzie smaczne?
Witam,czy zamiast skórki pomarańczowej mogę dać skórki cytryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry, czy nerkowce powinny być namoczone wcześniej? Czy dam radę zrobić to ciasto z użyciem blendera ręcznego? Czy sok pomarańczowy może być świeżo wyciśnięty z pomarańczy (czy niepasteryzowany nie zepsuje szybciej ciasta a skórka pomarańczowa czy kupię gotowa czy powinnam sama obrobić wtedy jak?