Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny sernik wegański z jagodami, pomarańczowy, na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Smakuje wspaniale, jest sycący i zawiera dużo odżywczych składników. Tak, wiem składniki na ten deser są drogie, ale raz na jakiś czas myślę, że można zaszaleć. Jagody miałam jeszcze własne, zamroziłam je latem. Bardzo polecam…. (inspiracja z gazety Squires Kitchen bake school).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik wegański z jagodami, bez glutenu

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
280g orzechów (użyłam włoskich)
180g suszonych daktyli
szczypta soli
Środek:
500g orzechów nerkowca
180ml świeżego soku pomarańczowego
120ml syropu z agawy lub syropu klonowego
150ml roztopionego oleju kokosowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
Wierzch:
150g jagód świeżych lub mrożonych

sernik-z-jagodami3

Spód:
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy (patrz FILM). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy.

Środek:
3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko (patrz FILM). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.

4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy. Sernik wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.

Wierzch:
5. Odłożone dwie łyżki masy przekładamy do blendera, dodajemy jagody i miksujemy. Masę jagodową wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub, jeśli użyliśmy świeżych jagód, możemy włożyć nawet do zamrażalnika (ciasto przed podaniem trzeba będzie rozmrozić).
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie

sernik-z-jagodami4

sernik-z-jagodami5

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą

20 komentarzy do “Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru”

  1. Dzień dobry, czy nerkowce powinny być namoczone wcześniej? Czy dam radę zrobić to ciasto z użyciem blendera ręcznego? Czy sok pomarańczowy może być świeżo wyciśnięty z pomarańczy (czy niepasteryzowany nie zepsuje szybciej ciasta a skórka pomarańczowa czy kupię gotowa czy powinnam sama obrobić wtedy jak?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz