Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Tydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia, rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Dla smaku możemy dodać skórki pomarańczowej i uprażyć sezam lub dodać odrobinę aromatu. Jeśli nie mamy syropu, możemy dodać miodu. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony good to know)

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie
Składniki:
120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki będą smaczniejsze)
120g orzechów
120g daktyli
3 łyżki kakao bez cukru
5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia

1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut.

2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować w rękach kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki.

Smacznego :)

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Chlebek daktylowy z miodem

22 komentarze do “Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie”

  1. Zrobiłam je już co najmniej z 6-7 razy i od grudnia się zabieram za to, by napisać jakie są genialne! Smakują każdemu, nawet zjadaczom konwencjonalnych, sklepowych słodkości ;)

    U mnie już przepis zaczął żyć własnym życiem, więc jakby komuś to pomogło to napiszę, że wychodzą super z każdymi orzechami, solo czy miksem, zmielonymi na pył i tak trochę grubiej, by było co gryźć. Z sezamem są mocno sezamowe, więc jak ktoś nie przepada to pominąć i dać więcej orzechów. Wychodzą super z kakao, jak i z karobem. Sok pomarańczowy zamienić można czymkolwiek. Ostatnio nawet pominęłam całkiem, bo miałam dość mokre daktyle. No i miód, zawsze robię z miodem, oczywiście płynnym. Polecam do nich bio daktyle rossmannowe – nie, to nie reklama, po prostu są miękkie i mięsiste, a nie takie „drewniaki” jak często można trafić ;)

    Na Święta robiłam jeszcze jedne kulki z innego przepisu, bratowa też już serwowała jedne z dodatkiem moreli chyba, no i przyznam, że tych póki co żadne nie pobiły ;)

    Odpowiedz
    • można je zastąpić suszonymi owocami jak figi czy morele tylko proszę je poszatkować przed wsypaniem do blendera, dodać sezamu lub wiórek kokosowych, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję na pewno!
    Nareszcie znalazłam pomysł na zużycie wiórków kokosowych po wcześniejszym zrobieniu z nich mleka!

    Odpowiedz
  3. Pyszne, nie dodałam kakao bo zapomniałam ale i tak są idealne, smakują jak sezamki tylko w innej formie :)
    Co środę będę wypatrywać przepisów, super pomysł

    Odpowiedz
  4. Wyglądają naprawdę nieźle, a jako, że mnie zdecydowanie ciągnie w wegańską stronę (od wielu lat jestem wegetarianką, ale za nabiałem i tak nie przepadam i przyjmuję nieczęsto w ilościach śladowych) to chyba zacznę sobie takie pyszności przygotowywać. Dzięki za podpowiedź i inspirację.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz