Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Moje pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku. Bardzo smaczne, kruche, z wiśniową bezą i smakowitą kruszonką. W środku wilgotne i kwaskowate od wiśni, a w kęsach przyjemnie trafiają się kawałeczki czekolady. Wygląda smakowicie i jest łatwe w przygotowaniu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od czytelniczki Pani Anny Uzun, za który dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Ciasto jak najbardziej polecam.

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie i piana:
700-800 g wydrylowanych wiśni
50-70 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać masło i składniki posiekać nożem.

2. Dodać żółtka, aromat i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a mniejszą do zamrażalnika.

3. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki (większym). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez około 15 minut.

Nadzienie i piana:
4. W tym czasie ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.

6. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół. Przed końcem pieczenia około 10-15 minut, można wierzch przykryć folią, aby za bardzo się nie spiekł. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Prze podaniem kruche ciasto z wiśniami można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Wielkanocna babka maślana z kisielem

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

58 komentarzy do “Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką”

  1. Ciasto super! Nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje :-) Przepis warty wypróbowania. Polecam!

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj upiekłam to ciasto ale z podwójnej porcji, bo na większą blaszkę. Wiśnie miałam mrożone po zrobionej wiśniówce. Po prostu rewelacja!!! Super przepis, a z przepisu ciasto! Pozdrawiam. Super blog, gratuluję!

    Odpowiedz
  3. Witam. Upiekłam to ciasto i wyszło Rewelacyjne zarazem w smaku i wyglądzie, już kolejny raz piekę z Pani przepisów i są Genialne, zawsze wychodzą:)))Pozdrawiam!!!!

    Odpowiedz
  4. Dnia 06 lutego zadałam pytanie na które już nastepnego dnia dostałam odpowiedz.:)Chcialam Pani za to podziekowac!! Traktuje Pani powaznie swoich czytelnioków i milosnikow tej strony :-) W dzisiejszych trudnych czasach slowo :”szacunek ” i „odpowiedzialnosc” jest naprawde na wagę złota. Jeszcze raz dziekuję i serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. myślę, że dodała Pani za dużo mąki ziemniaczanej, w kisielu są jeszcze inne dodatki jak np.: barwnik, zapachy itp. i jest w nim mniej mąki ziemniaczanej, opakowanie kisielu nie równa się takiej samej ilości mąki ziemniaczanej, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Zrobilam to ciasto, ale zamiast kisielu dodalam do bialek maki ziemniacznej w takiej samej ilosci jak kisiel w paczce, ale pianka ta wyszla jak gabka lub guma do zucia.Czy ta zamiana mogla to zepsuc, czy byl jakis inny powod? Dziekuje za odpowioedz i za super strone-nawet jak nie pieke uwielbiam po prostu ja przegladac:)

    Odpowiedz
  7. fantastyczne ciasto! najlepsze było trzeciego dnia, mięciutkie, rozpływające się w ustach, idealnie kwasne i słodkie zarazem. wychodzi wysokie i pulchne. trochę się bałam, że będzie się kruszyć, ale jednak nie :) ale ta pianka… mistrzostwo świata! robiłam to ciasto tydzień temu, ale jutro kolejny raz, bo nie sposób się oprzeć! cieszę się ogromnie, że znalazłam ten przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz