Rewelacyjne ciasto z aromatycznymi morelami, proste i szybkie w przygotowaniu. Choć wygląda niepozornie, w smaku jest po prostu fantastyczne, nie można się oderwać. Smak moreli, orzechów i maślanej kruszonki jest wspaniały. Muszę przyznać, że trochę zaniedbywałam te owoce, ale teraz jestem nimi oczarowana, po upieczeniu mają tak intensywny smak i wyjątkowy aromat. Kruszonka najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze trochę ciepła, można podawać z lodami, bardzo polecam…
Ciasto z morelami i kruszonką
Składniki:
200g masła
250g mąki
150g zmielonych orzechów (użyłam laskowych i migdałów)
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
190g cukru + 2 łyżki (można użyć brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
750g umytych moreli
1. Masło roztopić i przestudzić.
2. Do miski dodać mąkę, zmielone orzechy, szczyptę soli, 190g cukru, cukier wanilinowy, roztopione masło i składniki zagnieść na kruszonkę.
3. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Dno równomiernie wyłożyć 2/3 kruszonki i docisnąć dłonią. Następnie posypać dwoma łyżkami bułki tartej.
4. Morele przepołowić, wypestkować i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać resztą kruszonki i 2 łyżkami cukru.
5. Ciasto piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół (180°C na funkcji termoobieg) przez około 40-45 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać trochę ciepłe z lodami, poezja…
Udanych wypieków:)
Zrobiłam tylko dałam śliwki i maliny, ciasto rewelacja, najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam, napewno wrócę do tego przepisu i to nieraz ❤️🥰
Dalam orzechy wloskie i 200 g masla 83 %- tluszcz wyciekal z formy podczas pieczenia , ale upieklam, jest dobre. Nie wiem co moglam zrobic nie tak!
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je ! Dzięki za przepis. Ciasto było pyszne! :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłam. Dodałam mielone migdały, ale mniej niż w przepisie, bo więcej nie miałam. Za to po wyłożeniu wierzchniej warstwy kruszonki posypałam całość siekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pyszne, cała rodzina zajadała się jeszcze gorącym ciastem. A po ostygnięciu jest genialnie. A najważniejsze, ze banalnie proste do przygotowania. Polecam!!
cieszę się bardzo,
pozdrawiam serdecznie
moja córcia przygotowała. ciasto jest wyśmienite. polecam
Piękne!!!
nawet masz morelowe talerzyki! cudowne ciasto, pełne słońca :]
Mniam, musi być świetne! Uwielbiam morele, kruszonkę zresztą też, pycha:)
dzięki:)
wygląda pysznie:)
wygląda przepysznie!