Ciasto z morelami i kruszonką


 
Rewelacyjne ciasto z aromatycznymi morelami, proste i szybkie w przygotowaniu. Choć wygląda niepozornie, w smaku jest po prostu fantastyczne, nie można się oderwać. Smak moreli, orzechów i maślanej kruszonki jest wspaniały. Muszę przyznać, że trochę zaniedbywałam te owoce, ale teraz jestem nimi oczarowana, po upieczeniu mają tak intensywny smak i wyjątkowy aromat. Kruszonka najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze trochę ciepła, można podawać z lodami, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta domowe” 2/2010).
 
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z  kolekcji  Orchard Fruits.
 

 
Składniki:
200g masła
250g mąki
150g zmielonych orzechów (użyłam laskowych i migdałów)
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
190g cukru + 2 łyżki (można użyć brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
750g umytych moreli
 
1. Masło roztopić i przestudzić.

2. Do miski dodać mąkę, zmielone orzechy, szczyptę soli, 190g cukru, cukier wanilinowy, roztopione masło i składniki zagnieść na kruszonkę.

3. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Dno równomiernie wyłożyć 2/3 kruszonki i docisnąć dłonią. Następnie posypać dwoma łyżkami bułki tartej.

4. Morele przepołowić, wypestkować i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać resztą kruszonki i 2 łyżkami cukru.

5. Ciasto piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół (180oC na funkcji termoobieg) przez około 40-45 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać trochę ciepłe z lodami, poezja…

Udanych wypieków:)
 

12 przemyśleń nt. „Ciasto z morelami i kruszonką

  1. Dzisiaj zrobiłam. Dodałam mielone migdały, ale mniej niż w przepisie, bo więcej nie miałam. Za to po wyłożeniu wierzchniej warstwy kruszonki posypałam całość siekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pyszne, cała rodzina zajadała się jeszcze gorącym ciastem. A po ostygnięciu jest genialnie. A najważniejsze, ze banalnie proste do przygotowania. Polecam!!

Dodaj komentarz

.