Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami – Zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać:). Z podanego przepisu uzyskamy 8 ciastek. W przygotowaniu są proste i szybkie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony naschware.de) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 300g)
Masa wiśniowa:
350g mrożonych wiśni (lub świeżych)
3 łyżki cukru
120ml wody
25g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)
Masa serowa:
250g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko
troszkę płatków migdałowych do posypania
cukier puder do posypania
Masa wiśniowa:
1. Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni, patrz FILM. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.
Masa serowa:
2. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Składanie ciastek:
3. Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca, patrz FILM.
4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta, patrz FILM. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.
5. W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.
6. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C na funkcji gór – dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220°C na funkcji gór – dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Wycięte serduszka piec również w 220°C na funkcji gór – dół przez około 15 minut.
7. Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Czy można dać wydrylowane wiśnie z kompotu?
myślę, że tak, tylko może trzeba będzie dodać ciut więcej wody lub kompotu pozdrawiam
Przepis znakomity …. czy można użyć serka mascarpone lub philadelfia???
myślę, że tak, bo dodajemy mąkę ziemniaczaną, pozdrawiam serdecznie
Piękne ciasteczka francuskie z wiśniami <3!