Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami – Zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z dużą ilością wiśni i masą serową. Ciastka są bardzo smaczne, waniliowe, chrupiące, aromatyczne. Na jednym nie można poprzestać:). Z podanego przepisu uzyskamy 8 ciastek. W przygotowaniu są proste i szybkie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony naschware.de) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 300g)
Masa wiśniowa:
350g mrożonych wiśni (lub świeżych)
3 łyżki cukru
120ml wody
25g mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)
Masa serowa:
250g sera jak na sernik (użyłam z wiaderka)
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko
troszkę płatków migdałowych do posypania
cukier puder do posypania

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Masa wiśniowa:
1. Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać cukier i wlać około 50ml wody. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotujących się wiśni, patrz FILM. Ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i odstawić.

Masa serowa:
2. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Składanie ciastek:
3. Każdy kawałek ciasta francuskiego podzielić na 8 prostokątów. W połowie prostokątów wyciąć serca, patrz FILM.

4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej całe kawałki ciasta, patrz FILM. Jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta z wyciętym serem.

5. W serce nakładać po łyżce masy serowej i znów brzegi ciastek posmarować jajkiem.

6. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C na funkcji gór – dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika i na masę serową wyłożyć po dwie łyżki masy wiśniowej, patrz FILM. Ciastka posypać troszkę płatkami migdałowymi i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec je dalej w 220°C na funkcji gór – dół przez około 4-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Wycięte serduszka piec również w 220°C na funkcji gór – dół przez około 15 minut.

7. Ciastka po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami”

Dodaj komentarz