Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z jabłkami. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Jest to taki jabłkowy pleśniak. Malinowej nutki dodaje nam konfitura malinowa i kisiel malinowy dodany do pianki. Ciasto wygląda wspaniale i szybko znika. Polecam! Zmodyfikowany przepis z książki MasterChef Junior, szósta edycja.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką 2

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Składniki:

Ciasto:

  • 370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 7 jabłek – waga około 1,4kg
  • 4-5 łyżek konfitury malinowej lub dżemu malinowego

Malinowa pianka:

  • 5 białek
  • 150g cukru
  • 1 kisiel malinowy bez cukru
Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką 3

Ciasto:

1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Ciemne ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Jasne ciasto również zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Jasne, schłodzone ciasto wyjąć z folii i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM.

Nadzienie:

4. Ciasto w blaszce posmarować konfiturą malinową.

5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dobrze osączyć je w dłoniach, patrz FILM i poukładać na cieście w blaszce.

6. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Starte ciasto równomiernie rozłożyć na cieście. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Malinowa pianka:

7. Tak około 8 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać piankę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać kisiel, krótko wymieszać do połączenia składników.

8. Na podpieczone ciasto (wyjęte przed chwilą z piekarnika) wyłożyć malinową piankę i wyrównać. Następnie piankę ponaciągać łyżką, aby była bardziej apetyczna, patrz FILM.

9. Ciasto wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia (pianka trochę opadnie).

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

Dodaj komentarz