Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z jabłkami. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Jest to taki jabłkowy pleśniak. Malinowej nutki dodaje nam konfitura malinowa i kisiel malinowy dodany do pianki. Ciasto wygląda wspaniale i szybko znika. Polecam! Zmodyfikowany przepis z książki MasterChef Junior, szósta edycja.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką
Składniki:
Ciasto:
- 370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 200g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka kakao bez cukru
Nadzienie:
- 7 jabłek – waga około 1,4kg
- 4-5 łyżek konfitury malinowej lub dżemu malinowego
Malinowa pianka:
- 5 białek
- 150g cukru
- 1 kisiel malinowy bez cukru

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Ciemne ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Jasne ciasto również zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Jasne, schłodzone ciasto wyjąć z folii i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM.
Nadzienie:
4. Ciasto w blaszce posmarować konfiturą malinową.
5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dobrze osączyć je w dłoniach, patrz FILM i poukładać na cieście w blaszce.
6. Ciemne ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Starte ciasto równomiernie rozłożyć na cieście. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Malinowa pianka:
7. Tak około 8 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać piankę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać kisiel, krótko wymieszać do połączenia składników.
8. Na podpieczone ciasto (wyjęte przed chwilą z piekarnika) wyłożyć malinową piankę i wyrównać. Następnie piankę ponaciągać łyżką, aby była bardziej apetyczna, patrz FILM.
9. Ciasto wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia (pianka trochę opadnie).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Witam, jeżeli nie mam kiślu czy mogę użyć 2 łyżki mąki ziemniaczanej…? Dziękuję za odpowiedź. Renata
myślę, że wystarczy 1 łyżka, pozdrawiam
Mega ciasto w „starym” stylu, kojarzy mi się z początkiem lat 90-tych, kiedy moja Mama robiła chatkę baby jagi, babeczki z foremek z rodzynką, kremem i kolorowymi galaretkami oraz wyczarowywała inne pyszności zaledwie z kilku prostych składników. Naprawdę pyszne, polecam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie!