Moje pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku. Bardzo smaczne, kruche, z wiśniową bezą i smakowitą kruszonką. W środku wilgotne i kwaskowate od wiśni, a w kęsach przyjemnie trafiają się kawałeczki czekolady. Wygląda smakowicie i jest łatwe w przygotowaniu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od czytelniczki Pani Anny Uzun, za który dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Ciasto jak najbardziej polecam.
Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie i piana:
700-800 g wydrylowanych wiśni
50-70 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać masło i składniki posiekać nożem.
2. Dodać żółtka, aromat i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a mniejszą do zamrażalnika.
3. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki (większym). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez około 15 minut.
Nadzienie i piana:
4. W tym czasie ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
6. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół. Przed końcem pieczenia około 10-15 minut, można wierzch przykryć folią, aby za bardzo się nie spiekł. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Prze podaniem kruche ciasto z wiśniami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy wiśnie mogą być mrożone?
Czy konieczne jest odlozenie ciasta do lodowki na 1.5h?
nie jest konieczne, pozdrawiam
Witam. Czy może być tortownica o średnicy 25 cm, albo forma 24/24? Pozdrawiam
24/24 myślę, że będzie ok, pozdrawiam
Dziękuję za komentarz.ale nie poddam się i zrobię jeszcze raz…
Mam jeszcze pytanie. Czy można upiec to ciasto w rancie, wcześniej zabezpieczając papierem do pieczenia? Samych rantów mam chyba wszystkie rozmiary 😋
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam .wczoraj robilam te ciasto z mrożonych wiśni i trochę zawaliła bi dałam po upieczeniu do lodówki i zrobiło się bardzo mokre ciasto… było dobre.chyba ze dałam za dużo wiśni mrożonych?
może Pani dodałam za dużo, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, wczoraj zrobiłam i nie mogę wyjść z zachwytu, po prostu poezja smaku.Ciasto kruche zrobiłam z masłem klarowanym i zamiast białego cukru dodałam brązowy.Przełamanie smaku wiśni z gorzką czekoladą to mistrzostwo świata.Ludzie róbcie ten placek puki sezon na wiśnie trwa.OGROMNE dzięki za kolejny wspaniały placek od którego już jestem uzależniona.Cieplutko pozdrawiam.
Pani wielbicielka :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto super! Nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje :-) Przepis warty wypróbowania. Polecam!
ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upiekłam to ciasto ale z podwójnej porcji, bo na większą blaszkę. Wiśnie miałam mrożone po zrobionej wiśniówce. Po prostu rewelacja!!! Super przepis, a z przepisu ciasto! Pozdrawiam. Super blog, gratuluję!
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam. Upiekłam to ciasto i wyszło Rewelacyjne zarazem w smaku i wyglądzie, już kolejny raz piekę z Pani przepisów i są Genialne, zawsze wychodzą:)))Pozdrawiam!!!!
trochę bym zwiększyła proporcję, bo blaszka będzie większa, można użyć budyniu, pozdrawiam
Witam, czy na prostokatna blache (25×35) takie same beda proporcje i czy moge kisiel zastapic budyniem.
Pozdrawiam
bardzo mi miło:) dziękuję, udanego weekendu, pozdrawiam serdecznie
Dnia 06 lutego zadałam pytanie na które już nastepnego dnia dostałam odpowiedz.:)Chcialam Pani za to podziekowac!! Traktuje Pani powaznie swoich czytelnioków i milosnikow tej strony :-) W dzisiejszych trudnych czasach slowo :”szacunek ” i „odpowiedzialnosc” jest naprawde na wagę złota. Jeszcze raz dziekuję i serdecznie pozdrawiam.
myślę, że dodała Pani za dużo mąki ziemniaczanej, w kisielu są jeszcze inne dodatki jak np.: barwnik, zapachy itp. i jest w nim mniej mąki ziemniaczanej, opakowanie kisielu nie równa się takiej samej ilości mąki ziemniaczanej, pozdrawiam
Zrobilam to ciasto, ale zamiast kisielu dodalam do bialek maki ziemniacznej w takiej samej ilosci jak kisiel w paczce, ale pianka ta wyszla jak gabka lub guma do zucia.Czy ta zamiana mogla to zepsuc, czy byl jakis inny powod? Dziekuje za odpowioedz i za super strone-nawet jak nie pieke uwielbiam po prostu ja przegladac:)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam je ale z sliwkami i kisielem cytrynowym wyszlo dobre ale z wisniami jest chyba lepsze kiedys wyprobuje pozdrawiam
fantastyczne ciasto! najlepsze było trzeciego dnia, mięciutkie, rozpływające się w ustach, idealnie kwasne i słodkie zarazem. wychodzi wysokie i pulchne. trochę się bałam, że będzie się kruszyć, ale jednak nie :) ale ta pianka… mistrzostwo świata! robiłam to ciasto tydzień temu, ale jutro kolejny raz, bo nie sposób się oprzeć! cieszę się ogromnie, że znalazłam ten przepis :)
ale moja piana też nie jest jakaś wysoka, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto „klapnęło” po wyłączeniu piekarnika. Piany wyszło dużo, całe ciasto sięgało szczytu foremki. Natomiast po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i rozkrojeniu go, z około 3cm pianki zrobiły się 2 mm…. Poza tym bardzo dobre :)
myślę, że jak najbardziej i nawet bym ich nie rozmrażała, szczególnie jeśli to są wiśnie z własnych zbiorów, pozdrawiam ciepło
Witam, czy myśli Pani, że można zrobic to ciasto z mrożonych wiśni?nigdy nie używałam mrożonych owoców do ciasta…
Rewelacja. Pyszne ciasto. Polecam przepis.
ciasto po prostu cudowne po raz pierwszy wyszło mi takie fajne kruche ciasto!! na pewno będę próbowała przepis z innymi owocami, ja tylko nie dodałam kisielu, ale mąki ziemniaczanej do białek aby była sztywniejsza i też było pycha
Nie miałam mlecznej czekolady, zrobiłam z białą. Wyszło wspaniale :)
swierszczyk – myślę że można z malinami,
Ola: – wyjdzie ciekawe połączenie, powinno być pyszne,
pozdrawiam serdecznie
upiekłam to ciasto, z początku się obawiałam, że ciasto na spodzie za mocno nasiąknie przez wiśnie, a całość opadnie, ale nie jest przepiękne !!! Kruche ciasto z wierzchu jeszcze nigdy nie wyszła mi tak ładnie ! ;) połączenie czekolady gorzkiej z wiśniami … strzał w 10 i ta pianka! polecam każdemu ;)
Mam pytanie, czy ciasto te można zrobić także ze śliwkami a do białek dodać kisiel cytrynowy ?? ;)
a mozna to ciasto zrobic z malinami??
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ja własnie przed chwilą skonczyłam piec i oczywiscie nie jestem w stanie powstrzymac się i nie spróbować choć kawałeczka, to nic, że gorace , łasuch, to łasuch :)
Smakuje tak jak wygląda, wyśmienicie :)
życzę smacznego, pozdrawiam
Robiłam zgodnie z wyżej podanym przepisem. Za pięć minut będę wyciągała z pieca . Okaże się, czy też będzie smaczne jak ładne.
dobre ale wole płatki z mlekiem
wyszło mi z zakalcem
z okazji imienin postanowiłam upiec to ciasto, po wyjęciu z piekarnika wygląda przepięknie. Kosztuję jeszcze ciepłe – nie można się mu oprzeć !! Ciasto pychota :))
smacznego! również życzę udanego weekendu:)
pozdrawiam
Właśnie się piecze :) Miłego weekendu!
Upiekłam to ciasto wczoraj – po prostu REWELACJA!!! Wszyscy są zachwyceni.
To już kolejny przepis, który wypróbowałam z tej stronki i kolejny sukces :)
Jakie wysokie i pięknie zarumienione! :-)
nie miałam żadnego zakalca,
pozdrawiam
Spód wygląda trochę zakalcowato, trzeba uważać?
Przepysznie wygląda to ciasto!
testowałem… bardzo pyszne :)
Wygląda bosko! Lubię wypieki z wiśniami, bo w ogóle wiśnie to jedne z najpyszniejszych owoców na świecie :)
Bardzo smakowite zdjecia! Yumi! Oj zjadlo by sie taki przy kawce i ploteczkach. Trzeba wyprobowac!
Ależ to musi być pyszne:) Kruche ciasto i wiśnie to połączenie idealne:)
Aż chce się go schrupać :)
wygląda super apetycznie, aż żałuję że jadę na wakacje:)
oooo moje ciasto;-) ostatnio je piekłam z wiśniami ale bez czekolady…trzeba spróbować wersję z czekoladą:)