Moje pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku. Bardzo smaczne, kruche, z wiśniową bezą i smakowitą kruszonką. W środku wilgotne i kwaskowate od wiśni, a w kęsach przyjemnie trafiają się kawałeczki czekolady. Wygląda smakowicie i jest łatwe w przygotowaniu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od czytelniczki Pani Anny Uzun, za który dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Ciasto jak najbardziej polecam.
Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie i piana:
700-800 g wydrylowanych wiśni
50-70 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać masło i składniki posiekać nożem.
2. Dodać żółtka, aromat i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a mniejszą do zamrażalnika.
3. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki (większym). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez około 15 minut.
Nadzienie i piana:
4. W tym czasie ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
6. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół. Przed końcem pieczenia około 10-15 minut, można wierzch przykryć folią, aby za bardzo się nie spiekł. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Prze podaniem kruche ciasto z wiśniami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy wiśnie mogą być mrożone?
Czy konieczne jest odlozenie ciasta do lodowki na 1.5h?
nie jest konieczne, pozdrawiam
Witam. Czy może być tortownica o średnicy 25 cm, albo forma 24/24? Pozdrawiam
24/24 myślę, że będzie ok, pozdrawiam
Dziękuję za komentarz.ale nie poddam się i zrobię jeszcze raz…
Mam jeszcze pytanie. Czy można upiec to ciasto w rancie, wcześniej zabezpieczając papierem do pieczenia? Samych rantów mam chyba wszystkie rozmiary 😋
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam .wczoraj robilam te ciasto z mrożonych wiśni i trochę zawaliła bi dałam po upieczeniu do lodówki i zrobiło się bardzo mokre ciasto… było dobre.chyba ze dałam za dużo wiśni mrożonych?
może Pani dodałam za dużo, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, wczoraj zrobiłam i nie mogę wyjść z zachwytu, po prostu poezja smaku.Ciasto kruche zrobiłam z masłem klarowanym i zamiast białego cukru dodałam brązowy.Przełamanie smaku wiśni z gorzką czekoladą to mistrzostwo świata.Ludzie róbcie ten placek puki sezon na wiśnie trwa.OGROMNE dzięki za kolejny wspaniały placek od którego już jestem uzależniona.Cieplutko pozdrawiam.
Pani wielbicielka :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie