Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Moje pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku. Bardzo smaczne, kruche, z wiśniową bezą i smakowitą kruszonką. W środku wilgotne i kwaskowate od wiśni, a w kęsach przyjemnie trafiają się kawałeczki czekolady. Wygląda smakowicie i jest łatwe w przygotowaniu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od czytelniczki Pani Anny Uzun, za który dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Ciasto jak najbardziej polecam.

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie i piana:
700-800 g wydrylowanych wiśni
50-70 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać masło i składniki posiekać nożem.

2. Dodać żółtka, aromat i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a mniejszą do zamrażalnika.

3. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki (większym). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC. Piec przez około 15 minut.

Nadzienie i piana:
4. W tym czasie ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.

6. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół. Przed końcem pieczenia około 10-15 minut, można wierzch przykryć folią, aby za bardzo się nie spiekł. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Prze podaniem kruche ciasto z wiśniami można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do wpisu „Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką

  1. Upiekłam to ciasto wczoraj – po prostu REWELACJA!!! Wszyscy są zachwyceni.
    To już kolejny przepis, który wypróbowałam z tej stronki i kolejny sukces :)

  2. z okazji imienin postanowiłam upiec to ciasto, po wyjęciu z piekarnika wygląda przepięknie. Kosztuję jeszcze ciepłe – nie można się mu oprzeć !! Ciasto pychota :))

  3. Robiłam zgodnie z wyżej podanym przepisem. Za pięć minut będę wyciągała z pieca . Okaże się, czy też będzie smaczne jak ładne.

  4. Ja własnie przed chwilą skonczyłam piec i oczywiscie nie jestem w stanie powstrzymac się i nie spróbować choć kawałeczka, to nic, że gorace , łasuch, to łasuch :)
    Smakuje tak jak wygląda, wyśmienicie :)

  5. upiekłam to ciasto, z początku się obawiałam, że ciasto na spodzie za mocno nasiąknie przez wiśnie, a całość opadnie, ale nie jest przepiękne !!! Kruche ciasto z wierzchu jeszcze nigdy nie wyszła mi tak ładnie ! ;) połączenie czekolady gorzkiej z wiśniami … strzał w 10 i ta pianka! polecam każdemu ;)
    Mam pytanie, czy ciasto te można zrobić także ze śliwkami a do białek dodać kisiel cytrynowy ?? ;)

  6. swierszczyk – myślę że można z malinami,

    Ola: – wyjdzie ciekawe połączenie, powinno być pyszne,

    pozdrawiam serdecznie

  7. ciasto po prostu cudowne po raz pierwszy wyszło mi takie fajne kruche ciasto!! na pewno będę próbowała przepis z innymi owocami, ja tylko nie dodałam kisielu, ale mąki ziemniaczanej do białek aby była sztywniejsza i też było pycha

  8. myślę, że jak najbardziej i nawet bym ich nie rozmrażała, szczególnie jeśli to są wiśnie z własnych zbiorów, pozdrawiam ciepło

  9. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto „klapnęło” po wyłączeniu piekarnika. Piany wyszło dużo, całe ciasto sięgało szczytu foremki. Natomiast po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i rozkrojeniu go, z około 3cm pianki zrobiły się 2 mm…. Poza tym bardzo dobre :)

  10. fantastyczne ciasto! najlepsze było trzeciego dnia, mięciutkie, rozpływające się w ustach, idealnie kwasne i słodkie zarazem. wychodzi wysokie i pulchne. trochę się bałam, że będzie się kruszyć, ale jednak nie :) ale ta pianka… mistrzostwo świata! robiłam to ciasto tydzień temu, ale jutro kolejny raz, bo nie sposób się oprzeć! cieszę się ogromnie, że znalazłam ten przepis :)

  11. Zrobilam to ciasto, ale zamiast kisielu dodalam do bialek maki ziemniacznej w takiej samej ilosci jak kisiel w paczce, ale pianka ta wyszla jak gabka lub guma do zucia.Czy ta zamiana mogla to zepsuc, czy byl jakis inny powod? Dziekuje za odpowioedz i za super strone-nawet jak nie pieke uwielbiam po prostu ja przegladac:)

  12. myślę, że dodała Pani za dużo mąki ziemniaczanej, w kisielu są jeszcze inne dodatki jak np.: barwnik, zapachy itp. i jest w nim mniej mąki ziemniaczanej, opakowanie kisielu nie równa się takiej samej ilości mąki ziemniaczanej, pozdrawiam

  13. Dnia 06 lutego zadałam pytanie na które już nastepnego dnia dostałam odpowiedz.:)Chcialam Pani za to podziekowac!! Traktuje Pani powaznie swoich czytelnioków i milosnikow tej strony :-) W dzisiejszych trudnych czasach slowo :”szacunek ” i „odpowiedzialnosc” jest naprawde na wagę złota. Jeszcze raz dziekuję i serdecznie pozdrawiam.

  14. Witam. Upiekłam to ciasto i wyszło Rewelacyjne zarazem w smaku i wyglądzie, już kolejny raz piekę z Pani przepisów i są Genialne, zawsze wychodzą:)))Pozdrawiam!!!!

  15. Dzisiaj upiekłam to ciasto ale z podwójnej porcji, bo na większą blaszkę. Wiśnie miałam mrożone po zrobionej wiśniówce. Po prostu rewelacja!!! Super przepis, a z przepisu ciasto! Pozdrawiam. Super blog, gratuluję!

  16. Ciasto super! Nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje :-) Przepis warty wypróbowania. Polecam!

  17. Witam, wczoraj zrobiłam i nie mogę wyjść z zachwytu, po prostu poezja smaku.Ciasto kruche zrobiłam z masłem klarowanym i zamiast białego cukru dodałam brązowy.Przełamanie smaku wiśni z gorzką czekoladą to mistrzostwo świata.Ludzie róbcie ten placek puki sezon na wiśnie trwa.OGROMNE dzięki za kolejny wspaniały placek od którego już jestem uzależniona.Cieplutko pozdrawiam.
    Pani wielbicielka :)

  18. Witam .wczoraj robilam te ciasto z mrożonych wiśni i trochę zawaliła bi dałam po upieczeniu do lodówki i zrobiło się bardzo mokre ciasto… było dobre.chyba ze dałam za dużo wiśni mrożonych?

Dodaj komentarz

.