Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą – Nowe, pyszne ciasto z piękną bezą i wiśniami. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Jest kremowe, wilgotne, aromatyczne, waniliowe. Na jednym kawałku trudno poprzestać! W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki i ciasto udało się wyśmienicie. Biszkopt jest delikatny i mocno kakaowy. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 120g Majonezu Kieleckiego
- 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 40g kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 70ml wiśniówki (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
- 30ml wody
Krem:
- 250g białej czekolady
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
- 250g schłodzonego serka mascarpone
- 350g osączonych wiśni z kompotu lub syropu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Beza:
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- 250g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- trochę płatków migdałowych do posypania
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.
3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką. Następnie przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem – przygotujemy masę czekoladową do kremu:
5. Do rondelka wlać 200ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować.
6. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i wlać gorącą śmietankę, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Składanie ciasta:
7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto również włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce.
Skończymy krem:
8. Do miski wlać pozostałą śmietankę, czyli 200ml, dodać fix, cukier z wanilią i krótko ubić, tak żeby śmietanka była tylko odrobinę ubita, patrz FILM. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Dodać masę czekoladową, wymieszać mikserem na gładki krem.
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto wiśnie delikatnie wciskając je w krem. Na wiśnie wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Beza:
10. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 30cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.
11. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu, dodać cukier z wanilią i mieszać mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści.
12. Gotową bezę przełożyć na narysowany prostokąt, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem i na koniec posypać płatkami migdałowymi. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia (bezę można również zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia).
11. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).
Udanych wypieków :)
Witam
Czy majonez kielecki można zastąpić innym majonezem.Mam blaszkę 24×36 o ile muszę zwiększyć składniki.Pozdrawiam
tak można użyć innego, pozdrawiam
Ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą pycha! A czekoladowy spód wilgotny i smaczny. Zrobiłam na Wielkanoc.Zachwytom gości nie było końca. Po raz pierwszy robiłam bezę-wyszła super. Ciasto wygląda na skomplikowane ale jest proste .POLECAM!!!!!
Mam pytanie co do termoobiegu – pieczenie tylko termoobieg czy funkcja termoobieg i jednocześnie pieczenie góra dół?
przy bezie tylko termoobieg, pozdrawiam
Czy jako spodu do tego ciasta można użyć brownie z przepisu: https://malacukierenka.pl/proste-brownies-z-czekolada.html?
Ewentualnie jakiego innego? Nie toleruję majonezu, sam zapach źle na mnie wpływa, dlatego poszukuję zamiennika.
myślę, że chyba tak, powinno się udać lub tu: https://malacukierenka.pl/pyszne-kremowe-ciasto-z-biala-czekolada-i-likierem-przepis-mala-cukierenka.html
pozdrawiam
Witam, czy można użyć wiśni mrożonych?
myślę, że nie, one będą kwaśne, pozdrawiam serdecznie
Czym można zastąpić białą czekoladę w masie?
Na jakim robocie Pani pracuje ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
na robocie KitchenAid model 5KSM156, pozdrawiam
Ile dni wcześniej można upiec ciasto na święta wielkanocne
można nawet w piątek, ale bezę położyć na cieście przed samym podaniem, pozdrawiam
Apetycznie wygląda. Czy można użyć mrożonych wiśni?
myślę, że nie, bo będą kwaśne, pozdrawiam
Super przepis. Czym można zastąpić białą czekoladę w kremie?