Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą – Nowe, pyszne ciasto z piękną bezą i wiśniami. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Jest kremowe, wilgotne, aromatyczne, waniliowe. Na jednym kawałku trudno poprzestać! W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki i ciasto udało się wyśmienicie. Biszkopt jest delikatny i mocno kakaowy. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Ciasto będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą 2

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 120g Majonezu Kieleckiego
  • 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 40g kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 70ml wiśniówki (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
  • 30ml wody

Krem:

  • 250g białej czekolady
  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany
  • 250g schłodzonego serka mascarpone
  • 350g osączonych wiśni z kompotu lub syropu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Beza:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 250g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • trochę płatków migdałowych do posypania
Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą 3

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.

3. Do jajecznej masy dodać majonez i krótko wymieszać szpatułką. Następnie przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 

4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem – przygotujemy masę czekoladową do kremu:

5. Do rondelka wlać 200ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować.

6. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i wlać gorącą śmietankę, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Składanie ciasta:

7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto również włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć ciasto w blaszce.

Skończymy krem:

8. Do miski wlać pozostałą śmietankę, czyli 200ml, dodać fix, cukier z wanilią i krótko ubić, tak żeby śmietanka była tylko odrobinę ubita, patrz FILM. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem. Dodać masę czekoladową, wymieszać mikserem na gładki krem.

9. Na ciasto w blaszce wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto wiśnie delikatnie wciskając je w krem. Na wiśnie wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Beza:

10. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 25cm x 30cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia stroną, na której rysowaliśmy do dołu.

11. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu, dodać cukier z wanilią i mieszać mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści. 

12. Gotową bezę przełożyć na narysowany prostokąt, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem i na koniec posypać płatkami migdałowymi. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia (bezę można również zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia).

11. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).

Udanych wypieków :)

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą 4

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

16 komentarzy do “Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą”

  1. Witam
    Czy majonez kielecki można zastąpić innym majonezem.Mam blaszkę 24×36 o ile muszę zwiększyć składniki.Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz