Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne ciasto kruche z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, takie owocowe, idealne ciasto na lato, bardzo polecam…

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wody
Nadzienie:
400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wierzch:
50g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
50g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha dodajemy 1 łyżkę wody.

2. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę.

Wierzch:
3. W rondelku roztopić 50g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.

4. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.

5. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut.
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestygnięte pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

44 myśli na temat „Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

  1. PRZEPYSZNE!!!! zrobiłam dziś podczas przygotowywania obiadu i już zjedliśmy po kawałeczku- naprawdę szybkie w wykonaniu i pyszniutkie , niby zwykłe kruche , ale ten kokos z wanilią i porzeczkami powala !!! ciekawe jak smakowałoby z aronią ? miłego dnia i dzięki za kolejny cudny przepis …

  2. Fantastyczne ciasto. Zrobiłam go w zeszłym tygodniu na małą imprezę – ciasto uzyskało wiele pochwal i zniknęło w ekspresowym tempie :). Dzisiaj również będzie królowało na moim stole :).

  3. Ja zamieniłam porzeczki na truskawki i wyszło przepysznie, tylko mała sugestia, jeśli dodajemy owoce słodsze od porzeczki to lepiej dodać mniej cukru do kruszonki kokosowej.

  4. Po raz kolejny upiekłam to ciasto – tym razem z malinami i brzoskwiniami. Wyszło nieziemsko pyszne :).
    Do kokosowej kruszonki dodałam 3 łyżki cukru. Dziękuję za fantastyczny przepis.

  5. witam, jestem facetem i mam zamiar nauczyć się pieczenia ciast, a chce zacząć od tego cuda :) poradźcie proszę jakimi owocami mogę zastąpić pożeczki – jest już po sezonie a nie wiem co będzie dobre.
    pozdrowienia

  6. Kolejny świetny przepis. Na Pani stronę natrafiłam kilka miesięcy temu przypadkowo i od tej pory słodkie inspiracje czerpię tylko z niej. Ja w tym przepisie wymieszałam czerwoną porzeczkę z malinami. Pozdrawiam:)

  7. Przepyszne!! Piekłam w sezonie oraz z mrożonymi porzeczkami. Za każdym razem udane. A jak skończyły mi się porzeczki upiekłam z brzoskwiniami z puszki i również domownikom bardzo smakowało :-) I co ważne jest łatwe w wykonaniu.

  8. Brak słów po prostu…. Rewelacyjne ciasto!! Teściowie zachwyceni!!
    Polecam, bo robi się błyskawicznie… szkoda, że tak szybko znika;)

  9. Właśnie upiekłam to fantastyczne ciasto,
    zamiast czerwonej porzeczki użyłam czarną porzeczkę z malinami.
    Wyszło nieziemsko pyszne !
    To już kolejne ciacho z Pani przepisów i kolejny raz wyszło fantastyczne.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.