Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne ciasto kruche z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, takie owocowe, idealne ciasto na lato, bardzo polecam…
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wody
Nadzienie:
400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wierzch:
50g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
50g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha dodajemy 1 łyżkę wody.
2. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę.
Wierzch:
3. W rondelku roztopić 50g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.
4. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.
5. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut.
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestygnięte pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Mam dwie lewe ręce do pieczenia a to ciasto wyszło mi przepyszne. Świetny przepis 😊
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie