Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne ciasto kruche z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, takie owocowe, idealne ciasto na lato, bardzo polecam…
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wody
Nadzienie:
400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wierzch:
50g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
50g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha dodajemy 1 łyżkę wody.
2. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę.
Wierzch:
3. W rondelku roztopić 50g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.
4. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.
5. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut.
Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestygnięte pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Mam dwie lewe ręce do pieczenia a to ciasto wyszło mi przepyszne. Świetny przepis 😊
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Proste, szybkie i tak smaczne, że zniknęło w mgnieniu oka :))))))
Pyszne ciasto moje tez wyszlo cudnie dodalam jeszcze jagodki
Właśnie upiekłam to fantastyczne ciasto,
zamiast czerwonej porzeczki użyłam czarną porzeczkę z malinami.
Wyszło nieziemsko pyszne !
To już kolejne ciacho z Pani przepisów i kolejny raz wyszło fantastyczne.
Pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis. Jest przepyszne.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Brak słów po prostu…. Rewelacyjne ciasto!! Teściowie zachwyceni!!
Polecam, bo robi się błyskawicznie… szkoda, że tak szybko znika;)
nic nie szkodzi, bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
przepraszam za podwójny wpis. coś zacięło mi się na komputerze
Przepyszne!! Piekłam w sezonie oraz z mrożonymi porzeczkami. Za każdym razem udane. A jak skończyły mi się porzeczki upiekłam z brzoskwiniami z puszki i również domownikom bardzo smakowało :-) I co ważne jest łatwe w wykonaniu.
też wyjdzie, ale zwiększyłabym składniki o połowę, pozdrawiam
A jak zrobię na blaszce okrągłej o średnicy 30 cm to też wyjdzie? ;)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam. Jest pyszne:) jak wszystkie które dotąd robiłam z Pani strony:)
pychota, uwielbiam maliny, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Kolejny świetny przepis. Na Pani stronę natrafiłam kilka miesięcy temu przypadkowo i od tej pory słodkie inspiracje czerpię tylko z niej. Ja w tym przepisie wymieszałam czerwoną porzeczkę z malinami. Pozdrawiam:)
myślę, że tak pozdrawiam
czy porzeczki mogą być mrożone ? ;)
Ja zrobiłam dzisiaj ze śliwkami – tylko obrałam je – PYCHA :) Super przepis – dziękuję :)
myślę, że teraz będą dobre maliny lub borówka amerykańska,
pozdrawiam ciepło
witam, jestem facetem i mam zamiar nauczyć się pieczenia ciast, a chce zacząć od tego cuda :) poradźcie proszę jakimi owocami mogę zastąpić pożeczki – jest już po sezonie a nie wiem co będzie dobre.
pozdrowienia
mmm… smakowite połączenie, pycha
pozdrawiam serdecznie
Po raz kolejny upiekłam to ciasto – tym razem z malinami i brzoskwiniami. Wyszło nieziemsko pyszne :).
Do kokosowej kruszonki dodałam 3 łyżki cukru. Dziękuję za fantastyczny przepis.
Ja zamieniłam porzeczki na truskawki i wyszło przepysznie, tylko mała sugestia, jeśli dodajemy owoce słodsze od porzeczki to lepiej dodać mniej cukru do kruszonki kokosowej.
Fantastyczne ciasto. Zrobiłam go w zeszłym tygodniu na małą imprezę – ciasto uzyskało wiele pochwal i zniknęło w ekspresowym tempie :). Dzisiaj również będzie królowało na moim stole :).
uważam, że tak
pozdrawiam
Czy porzeczki można zastąpić innymi owocami, np wiśniami?
życzę smacznego i proszę tak zajrzeć do ciasta już koło 40 minut,
pozdrawiam serdecznie
Wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem nie przypalę :)
pysznie wygląda:)
Mmmm… Wygląda pysznie! Muszę spróbować :)
Bardzo ładnie wygląda !!!
wspaniale, bardzo mi miło:) smacznego! myślę, że z aronią też będzie dobre,
pozdrawiam serdecznie
PRZEPYSZNE!!!! zrobiłam dziś podczas przygotowywania obiadu i już zjedliśmy po kawałeczku- naprawdę szybkie w wykonaniu i pyszniutkie , niby zwykłe kruche , ale ten kokos z wanilią i porzeczkami powala !!! ciekawe jak smakowałoby z aronią ? miłego dnia i dzięki za kolejny cudny przepis …
Je się oczami:)
O jaaa, kolejne przepysznie wygladajace ciacho! Do tego jak zawsze przepiekne zdjecia!
Takie ciasta są wspaniałe!:)
można użyć mąki pszennej,
pozdrawiam
Witam :) czym można zastąpić mąkę kukurydzianą?
cieszę się:) życzę smacznego, również pozdrawiam
Super ciacho! Idealne zdjęcia :) Dzięki za podsunięcie pomysłu na kokosową kruszonkę, na pewno wypróbuję :)
Pozdrawiam cieplutko
można zrobić z czarną porzeczką,
pozdrawiam ciepło
A można to ciasto zrobić z czarną porzeczką??
to kolejne połączenie kokosowo-porzeczkowe, które dziś widzę:)
wygląda przepysznie :)
Pychota, bardzo brakuje mi czerwonych porzeczek i wypiekow z nimi.Yumi!