Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z chałwą i wiśniami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, troszkę kwaskowate od wiśni. Dodajemy do kremu sporo chałwy, więc to dobre ciasto dla fanów tego smakołyku. Ciasto wspaniale wygląda i będzie idealne na rodzinne spotkania. Polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony obzarciuch.pl).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami
Składniki:
Ciasto (biszkopt):
6 jajek L – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru (użyłam pół na pół zwykłe kakao z czarnym kakao, jeśli nie mamy czarnego używamy 30g zwykłego)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oleju
Do nasączenia:
60ml wody
120ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą)
Krem:
400g pokruszonej chałwy
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 500ml mleka)
850ml mleka
3 łyżki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
1 słoik wiśni drążonych (waga razem z kompotem około 680g)
kakao do posypania
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać trzy budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
4. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Ciasto (biszkopt):
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
7. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zaczniemy składać ciasto:
9. Wiśnie dobrze osączyć, można nawet na ręczniku papierowym.
10. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej:
11. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
12. Na biszkopt w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu i wyrównać. Na wierzchu poukładać wiśnie, patrz FILM. Na wiśnie wyłożyć 1/2 pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Na koniec ciasto posypać kakao i wystawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Super ciacho, przepyszne. Moja rodzina lubi nutkę kwaskowości w ciastach. Zrobiłam z mrożonymi malinami i wyszło wspaniałe. Dziękuję, Pani ciasta są najlepsze, dlatego jak już coś robię to tylko malacukierenka.pl
Dzień dobry, czy mogą być wiśnie drążone ze słoika ? Nie znalazłam w sklepie takich z kompotu. Jakie Pani poleca, używa Pani kupionych w sklepie czy swoich ?
tak mogą być takie, teraz używam kupionych, pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych wiśni zamiast tych z kompotu?
mogą być trochę za kwaśne, pozdrawiam
Czy można użyć tylko ciemnego kakao? Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam