Wielkanocna babka maślana z kisielem – Nowa, pyszna babka w Małej Cukierence. Wygląda bardzo ładnie, wiosennie. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna, troszkę kwaskowata od cytrynowego lukru. Polecam! Inspiracja z gazetki – książeczka kulinarna tina.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Wielkanocna babka maślana z kisielem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 125ml oleju
- 280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 czerwony kisiel w proszku bez cukru (użyłam kisiel o smaku truskawkowym)
- 1 łyżka octu (użyłam octu jabłkowego)
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kropla różowego barwnika spożywczego (niekoniecznie), patrz FILM
- 1 kropla czerwonego barwnika spożywczego (niekoniecznie) ), patrz FILM
Lukier:
- 200g cukru pudru
- 5-7 łyżek soku z cytryny
- 1-2 krople różowego barwnika spożywczego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
- kolorowa posypka cukrowa
- bułka tarta do posypania blaszki
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę do babki z kominem, o średnicy 24cm, posmarować masłem i posypać bułką tartą.
2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać 1 żółtko, krótko wymieszać i następnie dodawać po dwa żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać w dwóch partiach olej. Po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem, powstanie jasna, kremowa masa, patrz FILM. Dodać ocet i krótko wymieszać.
4. Do czystej suchej miski przełożyć białka i ubić.
5. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na maślaną masę. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
6. Do ciasta w trzech partiach dodać ubite białka, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
7. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta dodać kisiel i jeśli chcemy barwniki spożywcze (dodałam 1 kroplę różowego barwnika i 1 kroplę czerwonego, patrz FILM).
8. Do blaszki z kominem nakładać na przemian oba ciasta, wyrównać i przeciąć je jeszcze widelcem lub nożem, patrz FILM. Znów wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do ostudzenia na około 90 minut. Po tym czasie można wyjąć ją z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia, patrz FILM.
Lukier:
10. Sok z cytryny zagotować. Do miski przełożyć cukier puder, wlać najpierw 5 łyżek soku i wymieszać. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze soku z cytryny. Dodać barwnik spożywczy, wymieszać (radzę najpierw dać 1 kroplę barwnika i jeśli kolor będzie za blady dodać jeszcze drugą kroplę).
11. Gotowym lukrem udekorować babkę. Można najpierw wylać pierwszą warstwę lukru, odczekać około 3-5 minut i wylać drugą warstwę lukru. Uwaga: Lukier szybko tężeje. Na koniec babkę można posypać kolorową posypką cukrową.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
U mnie 60 minut i 180 stopni było za dużo. Delikatnie się spiekła.
Super wygląda!☺ Czy jak zrobię ją w keksowce silikonowej to powinnam zrobić z pół porcji? 😉 Czy lepiej jednak foremki z kominem? Pozdrawiam!
lepiej foremka z kominem, pozdrawiam
Czy babkę można upiec też w keksówce?
myślę, że tak, pozdrawiam