Moje pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku. Bardzo smaczne, kruche, z wiśniową bezą i smakowitą kruszonką. W środku wilgotne i kwaskowate od wiśni, a w kęsach przyjemnie trafiają się kawałeczki czekolady. Wygląda smakowicie i jest łatwe w przygotowaniu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od czytelniczki Pani Anny Uzun, za który dziękuję i serdecznie pozdrawiam:) Ciasto jak najbardziej polecam.
Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą pod wiśniową pierzynką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie i piana:
700-800 g wydrylowanych wiśni
50-70 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
2 łyżki bułki tartej
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać masło i składniki posiekać nożem.
2. Dodać żółtka, aromat i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a mniejszą do zamrażalnika.
3. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki (większym). Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez około 15 minut.
Nadzienie i piana:
4. W tym czasie ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
6. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół. Przed końcem pieczenia około 10-15 minut, można wierzch przykryć folią, aby za bardzo się nie spiekł. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Prze podaniem kruche ciasto z wiśniami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto „klapnęło” po wyłączeniu piekarnika. Piany wyszło dużo, całe ciasto sięgało szczytu foremki. Natomiast po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i rozkrojeniu go, z około 3cm pianki zrobiły się 2 mm…. Poza tym bardzo dobre :)
myślę, że jak najbardziej i nawet bym ich nie rozmrażała, szczególnie jeśli to są wiśnie z własnych zbiorów, pozdrawiam ciepło
Witam, czy myśli Pani, że można zrobic to ciasto z mrożonych wiśni?nigdy nie używałam mrożonych owoców do ciasta…
Rewelacja. Pyszne ciasto. Polecam przepis.
ciasto po prostu cudowne po raz pierwszy wyszło mi takie fajne kruche ciasto!! na pewno będę próbowała przepis z innymi owocami, ja tylko nie dodałam kisielu, ale mąki ziemniaczanej do białek aby była sztywniejsza i też było pycha
Nie miałam mlecznej czekolady, zrobiłam z białą. Wyszło wspaniale :)
swierszczyk – myślę że można z malinami,
Ola: – wyjdzie ciekawe połączenie, powinno być pyszne,
pozdrawiam serdecznie
upiekłam to ciasto, z początku się obawiałam, że ciasto na spodzie za mocno nasiąknie przez wiśnie, a całość opadnie, ale nie jest przepiękne !!! Kruche ciasto z wierzchu jeszcze nigdy nie wyszła mi tak ładnie ! ;) połączenie czekolady gorzkiej z wiśniami … strzał w 10 i ta pianka! polecam każdemu ;)
Mam pytanie, czy ciasto te można zrobić także ze śliwkami a do białek dodać kisiel cytrynowy ?? ;)
a mozna to ciasto zrobic z malinami??
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ja własnie przed chwilą skonczyłam piec i oczywiscie nie jestem w stanie powstrzymac się i nie spróbować choć kawałeczka, to nic, że gorace , łasuch, to łasuch :)
Smakuje tak jak wygląda, wyśmienicie :)
życzę smacznego, pozdrawiam
Robiłam zgodnie z wyżej podanym przepisem. Za pięć minut będę wyciągała z pieca . Okaże się, czy też będzie smaczne jak ładne.
dobre ale wole płatki z mlekiem
wyszło mi z zakalcem