Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami 1
 
Ciasto rewelacyjne, przepyszne, bardzo aromatyczne, ale jest dosyć płaskie. Cudowne połączenie czekolady z soczystymi wiśniami. W trakcie krojenia ciasta z wiśni wypływa  gęsty, rubinowy sok, który pokrywa czekoladowy, pachnący biszkopt. Świetny przepis dla wielbicieli czekolady. Gorąco polecam :)    (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
 
Czekoladowe ciasto z wiśniami 2
 
Składniki:
140g masła
140g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
70g czekolady roztopionej i schłodzonej (użyłam gorzkiej)
70g mąki pszennej
1 kg wiśni lub moreli, bez pestek
trochę mąki ziemniaczanej do posypania owoców

 
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bardzo powoli ciągle ucierając dodawać żółtka lekko roztrzepane widelcem. Dodać roztopioną , przestudzoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm). Wiśnie osączyć, przełożyć do miski i delikatnie posypać mąką ziemniaczaną (tylko odrobinę), wymieszać. Na wierzchu ciasta gęsto poukładać wiśnie.

Piec w temperaturze 170-180°C przez 50 minut (przez 30 minut piekłam w 170°C, następnie zmieniłam temperaturę na 180°C i piekłam jeszcze przez 20 minut).

Smacznego :)
 
Zdjęcia czytelników:
Czekoladowe ciasto z wiśniami 3
 

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

50 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z wiśniami”

  1. Zrobiłam z mrożonymi wiśniami i niestety z mrożonymi nie polecam, wiśnie tak przycisnęły ciasto, że nic nie wyrosło tylko nasiąkło i zrobiło sią takie nieudane brownie. Gdybym dała pół kilo to może a wsypałam cały kilogram.

    Odpowiedz
    • Tez uwazam ,ze jest za duzo wisni. Dokladnie takie samo mi wyszlo, nie udane brownie.A mowiac dobitniej zakalec i tyle. 3 sloiki wisni i kupa czasu drylowania poszly sie….. Przepis odpuszczam.

      Odpowiedz
  2. Przepyszne!!! Niestety mi nie wyrosło. Czy piekarnik źle piekł? Wszystko robione zgodnie z przepisem. Mimo to w smaku obłedne

    Odpowiedz
  3. Moja córka najpierw obserwowała piekarnik, później zażądała ciasta. Odkroiłam mały kawałek na próbę – pożarła na miejscu i powiedziała: No, to teraz ukrój naprawdę… Ciasto jest po prostu pyszne. Na pewno do powtórzenia.

    Odpowiedz
  4. Witam :)
    odnośnie rozmrażania wiśni… zdecydowanie nie rozmrażać do końca, tracą swój aromat i soczystość no i zapadają się w ciasto…. odrobina chili do ciasta jak najbardziej :)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Tak rozmrażałam, choć nie do końca się rozmroziły ( nie mogłam się doczekać) dziś rozmrożę je prawidłowo i delikatnie nasączę % :)
    Pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  6. bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało:),
    czy wiśnie Pani wcześniej rozmrażała?
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. placek wyszedł obłędny, z kuchni też wyszedł po godzinie tak wszystkim smakował…. czy wyrósł ? niekoniecznie ale to nieważne bo był pyszny. Na niedzielę upiekę ponownie ale tym razem do roztopionej czekolady dodam odrobinę chili. Placek robiłam z wiśni mrożonych przez co zajęło mi to trochę więcej czasu.
    Pozdrawiam pysznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz