Placek ze śliwkami i orzechami

Placek ze śliwkami i orzechami 1

Bardzo smaczne ciasto, pełne owoców z cudownym aromatem orzechów laskowych. Wychodzi mokre, ale przy krojeniu nie rozlewa się sok z owoców, tak akurat soczyste (chyba, że moje śliwki nie są za bardzo soczyste :P) Uważam, że ciasto przepyszne i łatwe w przygotowaniu (na ciepło zjadłam 2 kawałki :) ). Polecam …   (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 4 z 2009r.)


Placek ze śliwkami i orzechami 2

Składniki:
180g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100g zmielonych orzechów laskowych
1 kg śliwek (może być 900-800g) opłukanych, przepołowionych i bez pestek
100ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego
do posypania posiekane migdały, pestki słonecznika, płatki migdałowe (według własnego uznania)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, sól i 3 łyżki zmielonych orzechów, szybko zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Tortownice wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia (średnica tortownicy 26cm, ja piekłam na 25cm). Wyłożyć blaszkę rozwałkowanym ciastem, ugniatając krawędź 2cm. Na cieście ułożyć ciasno śliwki.

Placek ze śliwkami i orzechami 3
Przed pieczeniem

Śmietanę wymieszać z brązowym cukrem lub syropem klonowym i resztą zmielonych orzechów laskowych. Równomiernie polać owoce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180°C, piec około 40 minut.

Gotowe ciasto można posypać posiekanymi migdałami lub orzechami,  pestkami słonecznika.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

10 komentarzy do “Placek ze śliwkami i orzechami”

  1. Nigdy nie sądziłam, że śliwki z orzechami tak dobrze będą smakować. Ciasto rewelacja. Najlepiej jeść ciepłe. Proste w wykonaniu, proste składniki, niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
  2. piekłam ją na jesieni. jest po prostu przepyszna. a na ciepło mhm mniam mniam
    dobrze, że odnalazłam w necie ten przepis, od razu go drukuję :)

    Odpowiedz
  3. Upieklam, dla gosci – rewelacja.
    Soczysty, pyszny, pomieszanie smaku sliwki i orzechow – niesamowicie pasujacy do siebie.
    Dla mnie fajny – ze taki niewielki – akurat na wieczor dla 4 osob.
    Upieke jeszcze !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz