Bardzo smaczne ciasto, pełne owoców z cudownym aromatem orzechów laskowych. Wychodzi mokre, ale przy krojeniu nie rozlewa się sok z owoców, tak akurat soczyste (chyba, że moje śliwki nie są za bardzo soczyste :P) Uważam, że ciasto przepyszne i łatwe w przygotowaniu (na ciepło zjadłam 2 kawałki :) ). Polecam … (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 4 z 2009r.)
Składniki:
180g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100g zmielonych orzechów laskowych
1 kg śliwek (może być 900-800g) opłukanych, przepołowionych i bez pestek
100ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego
do posypania posiekane migdały, pestki słonecznika, płatki migdałowe (według własnego uznania)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, sól i 3 łyżki zmielonych orzechów, szybko zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Tortownice wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia (średnica tortownicy 26cm, ja piekłam na 25cm). Wyłożyć blaszkę rozwałkowanym ciastem, ugniatając krawędź 2cm. Na cieście ułożyć ciasno śliwki.

Śmietanę wymieszać z brązowym cukrem lub syropem klonowym i resztą zmielonych orzechów laskowych. Równomiernie polać owoce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180°C, piec około 40 minut.
Gotowe ciasto można posypać posiekanymi migdałami lub orzechami, pestkami słonecznika.
Udanych wypieków :)
Nigdy nie sądziłam, że śliwki z orzechami tak dobrze będą smakować. Ciasto rewelacja. Najlepiej jeść ciepłe. Proste w wykonaniu, proste składniki, niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czym moge zastapic smietane?
super połączenie śliwek i orzechów, mniam :)
śmietanka tortowa, pozdrawiam
Śmietana kwaśna czy może być śmietanka tortowa ?
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
piekłam ją na jesieni. jest po prostu przepyszna. a na ciepło mhm mniam mniam
dobrze, że odnalazłam w necie ten przepis, od razu go drukuję :)
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Upieklam, dla gosci – rewelacja.
Soczysty, pyszny, pomieszanie smaku sliwki i orzechow – niesamowicie pasujacy do siebie.
Dla mnie fajny – ze taki niewielki – akurat na wieczor dla 4 osob.
Upieke jeszcze !!!