Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami 1
 
Ciasto rewelacyjne, przepyszne, bardzo aromatyczne, ale jest dosyć płaskie. Cudowne połączenie czekolady z soczystymi wiśniami. W trakcie krojenia ciasta z wiśni wypływa  gęsty, rubinowy sok, który pokrywa czekoladowy, pachnący biszkopt. Świetny przepis dla wielbicieli czekolady. Gorąco polecam :)    (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
 
Czekoladowe ciasto z wiśniami 2
 
Składniki:
140g masła
140g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
70g czekolady roztopionej i schłodzonej (użyłam gorzkiej)
70g mąki pszennej
1 kg wiśni lub moreli, bez pestek
trochę mąki ziemniaczanej do posypania owoców

 
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bardzo powoli ciągle ucierając dodawać żółtka lekko roztrzepane widelcem. Dodać roztopioną , przestudzoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm). Wiśnie osączyć, przełożyć do miski i delikatnie posypać mąką ziemniaczaną (tylko odrobinę), wymieszać. Na wierzchu ciasta gęsto poukładać wiśnie.

Piec w temperaturze 170-180°C przez 50 minut (przez 30 minut piekłam w 170°C, następnie zmieniłam temperaturę na 180°C i piekłam jeszcze przez 20 minut).

Smacznego :)
 
Zdjęcia czytelników:
Czekoladowe ciasto z wiśniami 3
 

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

50 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z wiśniami”

  1. Upiekłam! Jak dla mnie BOMBA, ponieważ sezon na wśnie już minął dałam drylowane ze słoika, i muszę się przyznać że dodałam trochę proszku do pieczenia . EFEKT ciasto co prawda nie urosło za duże ale w smaku pyszne właśnie takie jak lubie wilgotne i lekko klejące pewnie od tych wiśni bo uciekły w ciasto ale to szczegół.

    Odpowiedz
  2. Ja już piekę to ciasto czwarty raz w tym sezonie owocowym ,dzisiaj właśnie się piecze ze śliwkami, poprzednie ciasta były z wiśniami , wszystkie wyszły super smaczne. Także to ciasto dołączyło do mojej książki kucharskiej.Cieszę się że odkryłam tą stronę ciasta są przepyszne i zawsze wychodzą , polecam tą stronę swoim znajomym. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Bardzo się cieszę, że ciasto tak pięknie się udało, życzę smacznego i powodzenia z muffinkami,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Kilka dni temu wypróbowałam przepis, ale dodałam jednak 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, bo nie chciałam upiec kolejnego placka w tym samym tygodniu :) Wiśni miałam całe mnóstwo, ale i tak podczas pieczenia ciasto pouciekało na wierzch i zrobił się czekoladowy przekładaniec z warstwą wiśni w środku. Wszyscy byli zachwyceni, a wiśnie w środku były słodką niespodzianką :) Mimo wszystko wyszło pysznie :) A zaraz zabieram się za muffinki z jagodami i orzechami włoskimi :) Super, że odkryłam tę stronę!

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło super. Tylko mam kiepską drylownice i w co trzeciej wiśni była pestka;) Zrobiłam je w tartownicy i też wyszło ok. Znikło bardzo szybko więc dzisiaj biorę się za proste czekoladowe. Uwielbiam Twój blog. Przepisy są cudowne. Bardzo dużo już ich wypróbowałam. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. B. ciekawy przepis na to ciasto – większość „czekoladowych” jest z dodatkiem kakao, a tu… mniam mniam… Zastanawiam się tylko czy można dodać mieszankę owoców, mam w domu akurat wiśnie, czeresnie i borówkę amerykańską, jak myślisz?

    Odpowiedz
  7. Droga Lucjo, może po prostu nie miałaś dnia do pieczenia ciast, każdej z nas czasami nie wychodzi. Najważniejsze to nie tracić głowy w takiej sytuacji :)
    Ja ostatnio przekombinowałam i tez mi ciacho nie wyszło, urosło ale strasznie spadło zatem zalałam powstałą dziurę i cały wierzch pyszną polewą czekoladową i na środku poukładałam mnóstwo owoców i nikt nawet nie zauważył :)
    A to ciasto jest bombowe :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz