Krem jagodowy z białą czekoladą

Smaczny deser o pięknym kolorze. Gęsty, kremowy z dodatkiem cynamonu i czekolady. Sama przyjemność :)  (przepis z gazety „Tina” nr 14 z 30 czerwca 2010r.)

Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
250g serka mascarpone lub serka śmietankowego mało solonego
200g jagód
¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
biszkopty do dekoracji
jagody do dekoracji

Śmietanę podgrzać, gdy będzie gorąca dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i włożyć na parę godzin do lodówki.

Umyte i osączone jagody zmiksować na mus. Połączyć je z serkiem i cynamonem. Masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, dodać jagodowy krem, wymieszać. Przełożyć do pucharków, przechowywać w lodówce, przed podaniem udekorować jagodami i biszkoptami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Krem jagodowy z białą czekoladą”

  1. zrobiłam,lecz nie ubiła mi się śmietana z czekoladą tak czy owak jest pyszny, następnym razem najpierw ubiję śmietanę a później dodam rozpuszczoną czekoladę

  2. jeżeli chcesz żeby czekolada się ubiła, musisz wziać czekoladę i kremówkę w proporcji 2:1 np. 200 g na 100 ml ;) powinno się ubić po schłodzeniu, a kreówka nie powinna się zagotować, jeśli zostaną grudki czekolady, mo.żesz podgrzać ją na parze ;) smacznego

  3. Zaczelam wlasnie robic ten krem ale zwazyl mi sie podczas ubijania schlodzonej smietany z biala czekolada… Poradzcie co zrobilam nie tak…?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.