Smaczny deser o pięknym kolorze. Gęsty, kremowy z dodatkiem cynamonu i czekolady. Sama przyjemność :) (przepis z gazety „Tina” nr 14 z 30 czerwca 2010r.)
Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
250g serka mascarpone lub serka śmietankowego mało solonego
200g jagód
¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
biszkopty do dekoracji
jagody do dekoracji
Śmietanę podgrzać, gdy będzie gorąca dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i włożyć na parę godzin do lodówki.
Umyte i osączone jagody zmiksować na mus. Połączyć je z serkiem i cynamonem. Masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, dodać jagodowy krem, wymieszać. Przełożyć do pucharków, przechowywać w lodówce, przed podaniem udekorować jagodami i biszkoptami.
Smacznego :)
Czy tym kremem można przełożyć tort
a mi się śmietana ładnie ubiła. Krem bardzo dobry.
Pozdrowienia :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zaczelam wlasnie robic ten krem ale zwazyl mi sie podczas ubijania schlodzonej smietany z biala czekolada… Poradzcie co zrobilam nie tak…?
jeżeli chcesz żeby czekolada się ubiła, musisz wziać czekoladę i kremówkę w proporcji 2:1 np. 200 g na 100 ml ;) powinno się ubić po schłodzeniu, a kreówka nie powinna się zagotować, jeśli zostaną grudki czekolady, mo.żesz podgrzać ją na parze ;) smacznego
zrobiłam,lecz nie ubiła mi się śmietana z czekoladą tak czy owak jest pyszny, następnym razem najpierw ubiję śmietanę a później dodam rozpuszczoną czekoladę
przepis jest na 4 porcje lub 3 duże jak na zdjęciu
pozdrawiam
Ile porcji wychodzi z podanych ilości składników?
:)
cudny kolor.. rzeczywiście.