Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…
Przepis z filmem.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Przepis z filmem.
Witam , małe pytanko czym można zastąpić jogurt (śmietana)? nie mam, nikt w domu nie lubi a do sklepu nie po drodze=) oraz czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? pozdrawiam
bardzo mi miło:) cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
…dzisiaj z Pani przepisów zrobiłam dwa ciasta. A mianowicie szybkie ciasto z jagodami i ciasto z bananami. Obydwa ciasta są rewelacyjne, pyszne. A jak się pieką to zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Od dzisiaj te ciasta zagoszczą u mniej częściej. I będę polecać Pani stronkę znajme, aby zaglądały tutaj i aby czerpały inspirację z Pani przepisów. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)
przykro mi, pozdrawiam
A mi nie wyszło dwukolorowe, nie wiem dlaczego :(
rewelacyjny przepis zreszta jak wiele innych na tej stronie!!!! podziwiam!!!!dziekuje za super przepisy,piekne zdjecia i swietne filmiki proszac o wiecej i wiecej :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Wyszło idealnie :)
ciesze sie, ze smakowalo, bez wiatraka powinno byc bardziej wilgotne, pozdrawiam serdecznie
Będzie stałe gościć na moim stole. Dziękuje, na pewno wypróbuję inne przepisy:)
Pyszne! Dałam pieczenie góra dół z wiatrakiem i wyjęłam po 45 minutach i troszkę suche wyszło, chyba lepiej bez wiatraka 60 min? Bardzo proste, polecam!!!
wspaniały przepis, zrobiłam na święta i od tego czasu to moje ulubione ciasto. pozdrawiam.
Zrobiłam to ciasto na Święta i wszystkim bardzo smakowało:) z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! :) dziękuje za świetne przepisy :*
Pyyyyyycha :) Oczarowałam męża tym ciastem :) Na razie najlepsze, jakie zrobiłam z tej strony. Ale sporo jeszcze przede mną, a i te, które zrobiłam do tej pory wszystkie były smaczne. Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie