Zapraszam dzisiaj na pyszną, pożywną, śniadaniową przekąskę. Na pełne bakalii batoniki z granoli. Z wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami i miodem. Smakują rewelacyjnie i stanowią świetną, zdrową przekąskę. W przygotowaniu są proste, tylko proszę uważać na czas prażenia i obserwować, żeby składników nie przypalić. Wiórki kokosowe prażą się szybko. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Once Upon A Chef).
Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka poszatkowanych orzechów (ja użyłam włoskich i laskowych)
1/2 szklanki poszatkowanych migdałów
2/3 szklanki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki naturalnego miodu
3 łyżki jasnego brązowego cukru
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka preparowanego ryżu
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wsypać na nią płatki owsiane, orzechy i migdały. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i prażyć orzechy z płatkami przez około 7 minut.
3. Następnie wysunąć blachę z piekarnika, dosypać wiórki kokosowe i znów prażyć przez około 6-8 minut, aż wiórki się przyrumienią (proszę uważać, żeby wiórków nie przypalić, szybko się pieką). Odstawić do ostygnięcia.
4. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160°C.
5. Do rondelka przełożyć miód, masło, cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać aromat wymieszać.
6. Do dużej miski przelać roztopiony miód z cukrem, wsypać uprażone składniki, dodać ryż i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec przez około 20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ja robiłam już kilka razy.. Wychodzą super.. Zamiast ryżu daje 3-4 wafle ryżowe pokruszone, bakalie to co akurat mam..również tez siemie lniane dodaję.. 😊
Fantastyczny przepis. Bardzo podobają mi się w nim kolorowe kawałki
Przepis super, szczególnie pomysł z prażeniem płatków. Ale ludzie pomyślcie trochę, to jest kuchnia! Jak nie macie czegoś, to używacie czegoś innego,, to proste. Jaka różnica czy cukier brązowy czy biały, jak poczujecie, że za mało słodkie to dosładzacie, jak za dużo to trudno.
Jak nie macie ryżu, to nie dawajcie, dajcie coś innego, eksperymentujcie. Kuchnia to nie jest odtwarzanie przepisu 1 do 1, no chyba, że wasze umiejętności ograniczają się do podążania przepisu z thermomixa.
Na zdjęciach ten baton owsiany wygląda bardzo smacznie. Dzięki za ten oryginalny przepis. Na pewno spróbuję.
To moje 4 podejście do batonow tego typu. Pani Przepis rządzi. Najlepsze :*
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Wyglądają przepysznie :) W ogole- swietny blog! Bardzo lubię tu wracac.
Wyglądają bardzo apetycznie, tylko chciałabym zapytać – czy można pominąć cukier? Pozdrawiam serdecznie!