Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem

Zapraszam dzisiaj na pyszną, pożywną, śniadaniową przekąskę. Na pełne bakalii batoniki z granoli. Z wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami i miodem. Smakują rewelacyjnie i stanowią świetną, zdrową przekąskę. W przygotowaniu są proste, tylko proszę uważać na czas prażenia i obserwować, żeby składników nie przypalić. Wiórki kokosowe prażą się szybko. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Once Upon A Chef).

batoniki z granoli

Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka poszatkowanych orzechów (ja użyłam włoskich i laskowych)
1/2 szklanki poszatkowanych migdałów
2/3 szklanki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki naturalnego miodu
3 łyżki jasnego brązowego cukru
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka preparowanego ryżu

batoniki z granoli

1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wsypać na nią płatki owsiane, orzechy i migdały. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i prażyć orzechy z płatkami przez około 7 minut.

3. Następnie wysunąć blachę z piekarnika, dosypać wiórki kokosowe i znów prażyć przez około 6-8 minut, aż wiórki się przyrumienią (proszę uważać, żeby wiórków nie przypalić, szybko się pieką). Odstawić do ostygnięcia.

4. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160oC.

5. Do rondelka przełożyć miód, masło, cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać aromat wymieszać.

6. Do dużej miski przelać roztopiony miód z cukrem, wsypać uprażone składniki, dodać ryż i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec przez około 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

batoniki z granoli

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Batoniki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi i miodem”

  1. Wyglądają przepysznie…właśnie zabieramy się za piecznie, ale nie mam brązowego cukru, czy białego mam użyć też 3 łyżki, czy mniej…? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Czy zamiast aromatu można dać ekstrakt z wanilii własnej roboty, zrobiony na rumie? Jeśli tak, to ile go wtedy dać i czy ma to duży wpływ na smak? Z góry dziękuję, bardzo ciekawie wyglądają te batoniki :)

    Odpowiedz
  3. można dać ekstrakt z wanilii własnej roboty, ale nie wiem jaką on ma „moc” że tak powiem, myślę że około 2/3 łyżeczki wystarczy,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Właśnie wypróbowałam przepis z drobnymi zmianami (nie dodałam preparowanego ryżu, za to wykorzystałam orzechy cashew oraz suszone banany i daktyle). Batoniki są wprost rewelacyjne, nie można się od nich oderwać! Dodaję do ulubionych przepisów i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. małe modyfikacje z mojej strony, poza składnikami, w których znalazł się prażony mix dynia, słonecznik, pinia dodałam masło orzechowe 3 łyżki. Niebo!

    Odpowiedz
  6. Przepis świetny. Zrobiłam, z braku ryżu dałam grykę, płatki żytnie, dołożyłam żurawinę, rodzynki, słonecznik. Myślę, że można dodać co się lubi. Wychodzą pyszne batoniki. Dziękuję. Ciekawe, czy można w ten sposob zrobić sezamki?

    Odpowiedz
  7. Zachęcona efektownym zdjęciem i pozytywnymi komentarzami – zrobiłam. Już przestygły, są pyszne. Ładnie się kroją. Będą na jutro do plecaka na wyprawę rowerową. :) Dziękuję.

    Odpowiedz
  8. Nie mam kwadratowej formy o podanych w przepisie wymiarach. W jakiej formie zamiast tego mogę zatem upiec batoniki? :) Jakiej wysokości powinna być masa przed włożeniem do piekarnika?

    Odpowiedz
  9. Jak długo powinny wytrzymać te batoniki? I czy lepiej je trzymać w jakimś suchym miejscu czy w lodówce żeby dłużej wytrzymały? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Zrobione, przepyszne ryz zastąpiłam pokruszonymi waflami ryżowymi, dodalam cynamon i ciut kardamonu, bo je lubie. Cud miód, plus szybkie i łatwe do wykonania, polecam wszystkim

    Odpowiedz
  11. Batoniki są przepyszne, mam tylko pytanie czy komuś również się tak mocno kleiły? Zaraz po wyjęciu z lodówki są ok, ale jak chwilę postoją to strasznie się kleją i trochę rozpadają i był problem żeby zjeść je wygodnie w plenerze. Czy jest na to jakaś rada? Przyznam że robiłam trochę „na oko” z tego co akurat miałam w domu, więc może dałam za dużo miodu? Albo za krótko piekłam? Foremkę miałam trochę mniejszą, więc pozmniejszałam składniki i czas pieczenia trochę też. Jak mocno powinna być oblepiona masa miodem?

    Odpowiedz
  12. Witam:) Troszke suchawe mi wyszły, czy mogłabym dodać zmiażdżonego banana żeby były trochę bardziej wilgotne? Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  13. Przepis super, szczególnie pomysł z prażeniem płatków. Ale ludzie pomyślcie trochę, to jest kuchnia! Jak nie macie czegoś, to używacie czegoś innego,, to proste. Jaka różnica czy cukier brązowy czy biały, jak poczujecie, że za mało słodkie to dosładzacie, jak za dużo to trudno.
    Jak nie macie ryżu, to nie dawajcie, dajcie coś innego, eksperymentujcie. Kuchnia to nie jest odtwarzanie przepisu 1 do 1, no chyba, że wasze umiejętności ograniczają się do podążania przepisu z thermomixa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz