Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Ciasto wspaniałe dodałam garść orzechów włoskich, jest cudowne, pozdrawiam
Witam. Korzystam od dawna z Pani przepisów i zawsze wychodzą przepyszne wypieki. Dzisiaj zdecydowałam się na szybkie ciasto do herbaty lub kawy. Dodałam od siebie ulubioną kruszonkę, pokrojone drobno orzechy włoskie i większą porcję jabłek. Polecam przepis na jesienne wieczory!
Ogromnie się cieszę, dziękuję!!
Robilam i jest bardzo ale to bardzo smaczne. Ale chcialabym wyprobowac z maslem zamiast oleju wiec prosze o podpowiedz czy mozna i ile tego masla dac i czy go rozpuscic. Dziekuje za ten i inne przepisy.
Ciasto przepyszne robię to ciasto 2 razy w tygodniu składniki takie jak pani podaje smak obłędny Dziękuję za ten przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z podwójnej porcji, wyszło pyszne, trochę się zmartwiłam że gęste, ale uroslo.
Ciasto wyszło przepyszne i ja je zrobiłam, czyli beztalencie, dziękuję za przepis😁 Jest to moje drugie ciasto z Pani przepisów i dziś syn powiedział: Mamo robisz coraz lepsze ciasta, ptawie takie same jak babcia 😊 Pozdrawiam!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Jakiej pojemności szklankę Pani stosuje w tym przepisie?
250ml pozdrawiam
Przepyszne! Użyłam dokladnie tyle składników ile jest w przepisie i wyszło idealne. Wilgotne, aromatyczne, nie przesłodzone. A polewa jest od teraz moim numerem 1 :)
To dopiero trzecie ciasto, które piekę z Pani przepisów i każde wychodzi fantastyczne. Zostaję wierną fanką – bez żalu żegnam inne blogi. Pani przepisy są takie… inne, dopracowane, ciekawe, a ciasta wychodzą bardzo efektowne, również pod względem wizualnym.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Wspaniale ciacho! Super wilgotne, przepyszne.
Super -pyszne wilgotne ciasto a do tego proste i szybkie -robię już drugi raz -pychotka :)
Pozdrawiam.
Fantastyczne ciasto! Nie miałam czasu zrobić polewy, zaniosłam prosto z piekarnika do sąsiadów na deser po ich przepysznym obiedzie z grilla. Zrobiło furorę! I sąsiedzi, i ich inni goście byli zachwyceni. Obiad był w Nevadzie, a sąsiad jest z Hawajów. Jest świetnym kucharzem. A jeśli ten sąsiad prosi o powtórkę wypieku, to jest to prawdziwy komplement. Który Pani przekazuję :)
bardzo mi miło :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
w przepisie są złe proporcje – oleju wystarczy zdecydowanie pół szklanki lub 1/3, zamiast gałki muszkatołowej lepiej dodać kardamon, imbir, przyprawy korzenne. poza tym ciasto dobre, wilgotne, polewa cudownie uzupełnia smak :)
czy do blaszki 25x25cm powinienem zmienić proporcje i czas pieczenia? jeśli tak to o ile? proszę o odpowiedź
chyba składniki razy 2, czas pieczenia taki sam, pozdrawiam
Stało się moim ulubionym ciastem z jabłkami <3
SUPER CIASTO
Mi niestety nie urosl :( ale polewa pyszna!!!
Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.
super :) miło mi, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.
Czy polewa z gorzkiej czekolady też będzie pasować?
myślę, że tak, pozdrawiam
własnie robię :)
ps: proszę zrobi korekte w pieczeniu bo o jedno zero jest za dużo
to male zero to symbol stopni :-), czyli w temp 180 stopni C.
Dziękuje za świetny przepis. Napewno wypróbuje ten przepis na ciasto z jabłkami. Wyglada apetycznie. Kamila
ok widzę na samym początku :)
nigdzie nie podano na jaką temperaturę nastawić piekarnik :(
Ja panią podziwiam.Ja lubię gotować ale niestety rzeczy słodkie mi nie wychodzą…może dzięki pani…moja kuchnia się odczaruje…wzięłam się ostro do roboty i ciasto już siedzi w piekarniku…pozdrowienia z hiszpani….
mam nadzieję, że się udało, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
to ciasto mało rośnie, pozdrawiam
Witam zrobiłam kolejny raz tylko nie bardzo mi wyrosło no ale może da się zjeść .może za mało utrzepalam olej jaka …
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
balam sie troche tego smaku mlecznej z cynamonem i posypalam tylko cukrem pudrem i smakuje wysmienicie, jest pulchniutkie, przepyszne. Kolejny przepis do mojego zeszytu :) pozdrawiam i dziekuje w imieniu wszystkich lasuchow ;)
myślę, że mleczna będzie również dobra, pozdrawiam serdecznie
Czy mleczna czekolada bedzie dobrze smakowala z cynamonem? ciasto sie akurat piecze a nie mam bialej czekolady :(
Świetne szybkie ciasto przy małym dziecku nie mam czasu na siedzenie w kuchni a nie lubie kupować ciast. Dostałam dużą ilość jabłek i przekopalam internet w poszukiwaniu szybkiego i prostego a pysznego ciasta. Robię je codziennie
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Te ciasto zrobiøo furore w mojej rodzinie! Co chwile slysze kiedy zrobie te ciasto z biala czekolda… A jak juz zrobie zniko doslownie w 5 minut i dalej malo . pozdrawiam :)
Cieszę się, że smakuje! pozdrawiam serdecznie:)
Świetny przepis, w zeszłym tygodniu jabłkowe, a przed chwilą wyjąłem z piekarnika bananowe :)
W końcu znalazłem winnych mojej tuszy! Dziękuję. Uzależniłem się od tego ciasta.
bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!
Ciasto po prostu obłędne! W ostatnim czasie upiekłam je trzy razy, bo znika zanim zdążymy nacieszyć się jego smakiem :) Warto od razu robić z podwójnej porcji!
U mnie tradycyjnie proszek do pieczenia zamiast sody, zmniejszona ilość cukru, po przeczytaniu komentarzy prewencyjnie dałam też mniej oleju – uzyskałam wystarczającą wilgotność i nic nie ociekało, ponadto dodałam trochę mielonych migdałów ok. 1/4 szklanki – polecam! Ostatnim razem zabrakło mi cynamonu i podratowałam się łyżeczką przypraw korzennych i mogę polecić te rozwiązanie (pomijamy wtedy również gałkę muszkatołową), ciasto nie staje się piernikowe, tylko ma podkreślony swój wyjątkowy smak.
Koniecznie muszę spróbować z innymi owocami albo z dodatkiem orzechów :)
Znam szybsze przepisy z czasem ok 45 min , tutaj ciasto wychodzi zbyt geste .
Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek
dobrze, życzę smacznego! pozdrawiam
Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)
upieklam wczoraj wieczorem z podwójnej ilości składników. Pyyyycha!
przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie
niestety moje ciasto też pływało w oleju… jaka może być tego przyczyna? czy mogłam coś zrobić nie tak?
przykro mi że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
gdyby nie to, że ciasto pływa w oleju może i byłoby dobre. naprawde nie przesadzam-po prostu pływa w oleju, choć lubię wigotne ciasta to to jest po prostu olejowa masakra :/
Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.
Myślę, że można spróbować z mniejszą ilością oleju, powinno się udać z 0,5 szklanki, pozdrawiam serdecznie
Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
Będę wdzięczna za odpowiedź:)
Pozdrawiam!
też będzie pycha, cieszę się że smakowało:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciacho idealne! Wilgotne, aromatyczne – pyszne! Kusi mnie połączenie np. z gruszkami albo śliwkami :) Pozdrawiam!
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
czy w przypadku wiekszej blaszki wystarczy podwoic wszystkie skladniki?
ja ją kupiłam w Tchibo, pozdrawiam
Gdzie można zakupić tą miseczkę do roztapiania czekolady na parze? Albo jak to się fachowo nazywa :)
Ciasto wyszło przepyszne, pozdrawiam :)
myślę, że tak pozdrawiam
Czy można użyć zwykłej (prostokątnej ) blaszki do pieczenia ciasta??
tak wyjdzie:) życzę smacznego! pozdrawiam
czy bez gałki muszkatołowej i aromatu to ciasto wyjdzie ?? :D
właśnie włożyłam do piekarnika, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)
Faktycznie przepis rewelacyjnie prosty :) a ciasto cudowne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :) Jest Pani moją Inspiracją :)
To i ja się skuszę
brzmi pysznie w tylu wersjach, dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…
Pyszne ciasto! Dzis bede je robila juz kolejny raz.. Dziekuje i pozdrawiam!!
2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam
Witam,
Właśnie upiekłam to ciasto. Jestem pełna zaskoczenia: w komentarzach jest mowa że ciasto nie wyrasta zbytnio, a moje PRZEPIĘKNIE WYROSŁO, lecz mimo zachowania podanych w przepisie proporcji (ilości podwoiłam) niestety w smaku dominuje gorycz sody… czemu tak??? Czy masz M. Cukierenko pomysł, do jakiej bezpiecznej ilości sody powinnam się ograniczyć przy pieczeniu z podwójnej porcji?
OCENIAM CIASTO ZDECYDOWANIE POZYTYWNIE.
Pozdrawiam.
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam
Witam, zrobiłam to ciasto, jednak moje miało zupelnie inną konsystencję – suchą. :( Podwajałam ilość składników, właśnie się piecze, ciekawe co z tego wyjdzie.. Mam nadzieję, że wyjdzie :)
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie:)
Dziś upieczone,bardzo smaczne,proste i szybkie:) i upiekłam bez papieru do pieczenia,formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
dziękuję za ten przepis-to jest ciacho b.dobre ale i expresowe!pozrawiam
wow ide wlasnie przygotowywac do upieczenia napisze jak wyszlo -pozdrawiam
Problemem z ciastami z sodą, jest to, że tą sodę potem czuć i dominuje ona smak ciasta. Tu jest tak samo. Zaletą jednak tego ciasta jest to, że jest bardzo szybkie. Sama dodałam deserowe jabłka, bo takie miałam. Lepiej by wyszło z kwaśnymi.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarze, może Pani przysłać zdjęcie na adres
[email protected] pozdrawiam serdecznie
„W keksówce silikonowej” miało być w moim poprzednim poście, przepraszam za nieścisłość :)
Witam!
Wczoraj upiekłam dwa ciasta, w tym jedno w keksówce, bez smarowania i papieru, zimne wyciągnęłam i jest super. Ciacho dałam na Mikołaja jako prezent i chciałabym się podzielić fotką, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (ciasto zapakowałam jak cukierka ;) Poza tym, mój wypiek jest ciemniejszy niż ten na zdjęciach z przepisu, może dlatego, że zamiast aromatu waniliowego dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii. Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :) Robiłam już z marchewką i z bananami+rodzynkami – te bez miksera i do keksówki. Są świetne!
nie trzeba smarować, ani dawać papier tylko proszę zaczekać, aż ciasto dobrze ostygnie i dopiero wtedy je wyciągać, mi kiedyś pół ciasta zostało w takiej foremce:)
Ciasto jest pyszne! Może takie głupie pytanie, ale wolę zapytać: Czy do silikonowej keksówki dać papier? Czy trzeba w ogóle taką smarować tłuszczem?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Zajebiste ciacho!. .. Pomijając fakt że Aga nie gotuje najlepiej <3
Robiłam ciasto tydzień temu z 1,5 porcji, ponieważ mam większą blaszkę, ale wyszło identyczne jak na Twoim zdjęciu. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! :)
Ciacho przepyszne:-)
super, bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upieklam ciasto po raz drugi. Maz jest zachwycony. Bardzo pasuje do zimnych szwedzkich wieczorow przd Bozym Narodzeniem.
Niesamowicie proste i zawsze sie udaje.
Dodalam jeszcze suszona zurawine, wyszlo super, mega szybkie przygotowanie :)
ciasto wyszlo przepyszne :) robilam z podwojnej porcji :) dodalam jeszcze tylko troszke rodzynek :) zniklo szybciutko :) bardzo polecam :)
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło:)
Zmodyfikowałam troszeczkę przepis:) zamiast sody, której nie używam dodałam proszek do pieczenia, mój synek dosypał płatki migdałów, reszta b/z – ciasto w piekarniku, mamy nadzieję, że będzie równie pyszne :)
moje właśnie się piecze mam nadzieję że wyjdzie :)
myślę, że tak można dodać,
pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać troszkę rodzynek? Wszystkie wypieki MC są pyszne, dziękuję za przepisy, pozdrawiam.
życzę smacznego:) pozdrawiam
wow, wyglada przepysznie! Super filmik! To uz wiem co do kawy na najblizszy weekend zrobie! :)) mniam!!
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ufff…kamień z serca…w takim razie wyszlo i jest przepyszne.
Pozdrawiam :)
tak wychodzi niskie, prawie w ogóle nie rośnie,
pozdrawiam ciepło
Witam, czy to ciasto wychodzi niskie, bo mi prawie w ogole nie wyroslo :(
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super przepis, gdzieś po cichu przypomina mi piernik z jabłkami, który robię, więc dodałam jeszcze orzechy na górę:) Czekam na kolejne pyszności. Każde ciacho z tej strony to strzał w 10:)
na pewno wyjdzie, pozdrawiam
Właśnie się za niego zabieram, mam nadzieję że wyjdzie :)
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarze:) pozdrawiam ciepło
Wyszło 10 dużych przepysznych babeczek. Zamieniłam olej na roztopione masełko i jedno jabłko na gruszkę. Jutro piekę następną porcję :)
Bardzo dobre ciasto, moi goście zajadali się. Jedna porcja zniknęła momentalnie. Pozdrawiam
Zrobiłam :) pyszne ciasto :) Zwiększyłam tylko składniki bo chciałam większą blaszkę . Naprawdę super , rodzinka zachwycona , Polecam i dziękuje za przepis :) Pozdrawiam .
rewelacja!
Wyglada przepysznie! Yumi! Koniecznie trzeba wyprobowac!
kolejna rewelacja MC – szybko, smacznie i prosto – jabłka, pyszne ciasto i biała czekolada – mmmmm – zapisuje przepis do swoich ulubionych :) – sprawdzone – polecam wszystkim :) od kiedy MC trafiłam na Twoją stronę moje życie stało się słodsze :))
wygląda przepysznie! zaraz zabieram się do pieczenia :)
super szybkie i pyszne ciasto polecam wszystkim :)
Wygląda wspaniale – jesienny ideał :)
Susanna – oczywiście że tak, pozdrawiam ciepło
Można by to ciasto upiec w formie muffinek. Tak mi się wydaje.
u mnie tez dziś ciacho jabłkowe :)