Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam i zapraszam na film (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Przepis z filmem.

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (zob. film). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

122 komentarze do wpisu „Proste ciasto z jabłkami”

  1. Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.

    Odpowiedz
  3. w przepisie są złe proporcje – oleju wystarczy zdecydowanie pół szklanki lub 1/3, zamiast gałki muszkatołowej lepiej dodać kardamon, imbir, przyprawy korzenne. poza tym ciasto dobre, wilgotne, polewa cudownie uzupełnia smak :)

    Odpowiedz
  4. Fantastyczne ciasto! Nie miałam czasu zrobić polewy, zaniosłam prosto z piekarnika do sąsiadów na deser po ich przepysznym obiedzie z grilla. Zrobiło furorę! I sąsiedzi, i ich inni goście byli zachwyceni. Obiad był w Nevadzie, a sąsiad jest z Hawajów. Jest świetnym kucharzem. A jeśli ten sąsiad prosi o powtórkę wypieku, to jest to prawdziwy komplement. Który Pani przekazuję :)

    Odpowiedz
  5. Przepyszne! Użyłam dokladnie tyle składników ile jest w przepisie i wyszło idealne. Wilgotne, aromatyczne, nie przesłodzone. A polewa jest od teraz moim numerem 1 :)
    To dopiero trzecie ciasto, które piekę z Pani przepisów i każde wychodzi fantastyczne. Zostaję wierną fanką – bez żalu żegnam inne blogi. Pani przepisy są takie… inne, dopracowane, ciekawe, a ciasta wychodzą bardzo efektowne, również pod względem wizualnym.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz