Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

132 komentarze do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. Witam. Korzystam od dawna z Pani przepisów i zawsze wychodzą przepyszne wypieki. Dzisiaj zdecydowałam się na szybkie ciasto do herbaty lub kawy. Dodałam od siebie ulubioną kruszonkę, pokrojone drobno orzechy włoskie i większą porcję jabłek. Polecam przepis na jesienne wieczory!

    Odpowiedz
  2. Robilam i jest bardzo ale to bardzo smaczne. Ale chcialabym wyprobowac z maslem zamiast oleju wiec prosze o podpowiedz czy mozna i ile tego masla dac i czy go rozpuscic. Dziekuje za ten i inne przepisy.

    Odpowiedz
  3. Ciasto przepyszne robię to ciasto 2 razy w tygodniu składniki takie jak pani podaje smak obłędny Dziękuję za ten przepis

    Odpowiedz
  4. Ciasto wyszło przepyszne i ja je zrobiłam, czyli beztalencie, dziękuję za przepis😁 Jest to moje drugie ciasto z Pani przepisów i dziś syn powiedział: Mamo robisz coraz lepsze ciasta, ptawie takie same jak babcia 😊 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Przepyszne! Użyłam dokladnie tyle składników ile jest w przepisie i wyszło idealne. Wilgotne, aromatyczne, nie przesłodzone. A polewa jest od teraz moim numerem 1 :)
    To dopiero trzecie ciasto, które piekę z Pani przepisów i każde wychodzi fantastyczne. Zostaję wierną fanką – bez żalu żegnam inne blogi. Pani przepisy są takie… inne, dopracowane, ciekawe, a ciasta wychodzą bardzo efektowne, również pod względem wizualnym.

    Odpowiedz
  6. Fantastyczne ciasto! Nie miałam czasu zrobić polewy, zaniosłam prosto z piekarnika do sąsiadów na deser po ich przepysznym obiedzie z grilla. Zrobiło furorę! I sąsiedzi, i ich inni goście byli zachwyceni. Obiad był w Nevadzie, a sąsiad jest z Hawajów. Jest świetnym kucharzem. A jeśli ten sąsiad prosi o powtórkę wypieku, to jest to prawdziwy komplement. Który Pani przekazuję :)

    Odpowiedz
  7. w przepisie są złe proporcje – oleju wystarczy zdecydowanie pół szklanki lub 1/3, zamiast gałki muszkatołowej lepiej dodać kardamon, imbir, przyprawy korzenne. poza tym ciasto dobre, wilgotne, polewa cudownie uzupełnia smak :)

    Odpowiedz
  8. Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.

    Odpowiedz
  9. Ciasto jest cudowne, polewa jest świetna! Robiłam już kilka razy i pozostaje moim ulubionym ciastem z jabłkami. Świetne również jako prezent, można dać na tackę z ładną serwetką i zapakować w celofan jak cukierka, związując końce wstążką. Na to jeszcze nakleiłam złotą naklejkę „Home made”. Polecam gorąco, jest naprawdę pyszne.

    Odpowiedz
  10. Ja panią podziwiam.Ja lubię gotować ale niestety rzeczy słodkie mi nie wychodzą…może dzięki pani…moja kuchnia się odczaruje…wzięłam się ostro do roboty i ciasto już siedzi w piekarniku…pozdrowienia z hiszpani….

    Odpowiedz
  11. Witam zrobiłam kolejny raz tylko nie bardzo mi wyrosło no ale może da się zjeść .może za mało utrzepalam olej jaka …

    Odpowiedz
  12. balam sie troche tego smaku mlecznej z cynamonem i posypalam tylko cukrem pudrem i smakuje wysmienicie, jest pulchniutkie, przepyszne. Kolejny przepis do mojego zeszytu :) pozdrawiam i dziekuje w imieniu wszystkich lasuchow ;)

    Odpowiedz
  13. Świetne szybkie ciasto przy małym dziecku nie mam czasu na siedzenie w kuchni a nie lubie kupować ciast. Dostałam dużą ilość jabłek i przekopalam internet w poszukiwaniu szybkiego i prostego a pysznego ciasta. Robię je codziennie

    Odpowiedz
  14. Te ciasto zrobiøo furore w mojej rodzinie! Co chwile slysze kiedy zrobie te ciasto z biala czekolda… A jak juz zrobie zniko doslownie w 5 minut i dalej malo . pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. Ciasto po prostu obłędne! W ostatnim czasie upiekłam je trzy razy, bo znika zanim zdążymy nacieszyć się jego smakiem :) Warto od razu robić z podwójnej porcji!

    U mnie tradycyjnie proszek do pieczenia zamiast sody, zmniejszona ilość cukru, po przeczytaniu komentarzy prewencyjnie dałam też mniej oleju – uzyskałam wystarczającą wilgotność i nic nie ociekało, ponadto dodałam trochę mielonych migdałów ok. 1/4 szklanki – polecam! Ostatnim razem zabrakło mi cynamonu i podratowałam się łyżeczką przypraw korzennych i mogę polecić te rozwiązanie (pomijamy wtedy również gałkę muszkatołową), ciasto nie staje się piernikowe, tylko ma podkreślony swój wyjątkowy smak.

    Koniecznie muszę spróbować z innymi owocami albo z dodatkiem orzechów :)

    Odpowiedz
  16. Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek

    Odpowiedz
  17. Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.

    Odpowiedz
  18. Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)

    Odpowiedz
  19. przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  20. gdyby nie to, że ciasto pływa w oleju może i byłoby dobre. naprawde nie przesadzam-po prostu pływa w oleju, choć lubię wigotne ciasta to to jest po prostu olejowa masakra :/

    Odpowiedz
  21. Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.

    Odpowiedz
  22. Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  23. Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
    Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  24. Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

    Odpowiedz
  25. 2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

    Odpowiedz
  26. Witam,
    Właśnie upiekłam to ciasto. Jestem pełna zaskoczenia: w komentarzach jest mowa że ciasto nie wyrasta zbytnio, a moje PRZEPIĘKNIE WYROSŁO, lecz mimo zachowania podanych w przepisie proporcji (ilości podwoiłam) niestety w smaku dominuje gorycz sody… czemu tak??? Czy masz M. Cukierenko pomysł, do jakiej bezpiecznej ilości sody powinnam się ograniczyć przy pieczeniu z podwójnej porcji?
    OCENIAM CIASTO ZDECYDOWANIE POZYTYWNIE.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  27. Witam, zrobiłam to ciasto, jednak moje miało zupelnie inną konsystencję – suchą. :( Podwajałam ilość składników, właśnie się piecze, ciekawe co z tego wyjdzie.. Mam nadzieję, że wyjdzie :)

    Odpowiedz
  28. Dziś upieczone,bardzo smaczne,proste i szybkie:) i upiekłam bez papieru do pieczenia,formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.

    Odpowiedz
  29. Problemem z ciastami z sodą, jest to, że tą sodę potem czuć i dominuje ona smak ciasta. Tu jest tak samo. Zaletą jednak tego ciasta jest to, że jest bardzo szybkie. Sama dodałam deserowe jabłka, bo takie miałam. Lepiej by wyszło z kwaśnymi.

    Odpowiedz
  30. Witam!
    Wczoraj upiekłam dwa ciasta, w tym jedno w keksówce, bez smarowania i papieru, zimne wyciągnęłam i jest super. Ciacho dałam na Mikołaja jako prezent i chciałabym się podzielić fotką, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (ciasto zapakowałam jak cukierka ;) Poza tym, mój wypiek jest ciemniejszy niż ten na zdjęciach z przepisu, może dlatego, że zamiast aromatu waniliowego dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii. Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :) Robiłam już z marchewką i z bananami+rodzynkami – te bez miksera i do keksówki. Są świetne!

    Odpowiedz
  31. nie trzeba smarować, ani dawać papier tylko proszę zaczekać, aż ciasto dobrze ostygnie i dopiero wtedy je wyciągać, mi kiedyś pół ciasta zostało w takiej foremce:)

    Odpowiedz
  32. Ciasto jest pyszne! Może takie głupie pytanie, ale wolę zapytać: Czy do silikonowej keksówki dać papier? Czy trzeba w ogóle taką smarować tłuszczem?

    Odpowiedz
  33. Robiłam ciasto tydzień temu z 1,5 porcji, ponieważ mam większą blaszkę, ale wyszło identyczne jak na Twoim zdjęciu. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! :)

    Odpowiedz
  34. Dzisiaj upieklam ciasto po raz drugi. Maz jest zachwycony. Bardzo pasuje do zimnych szwedzkich wieczorow przd Bozym Narodzeniem.
    Niesamowicie proste i zawsze sie udaje.

    Odpowiedz
  35. ciasto wyszlo przepyszne :) robilam z podwojnej porcji :) dodalam jeszcze tylko troszke rodzynek :) zniklo szybciutko :) bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  36. Zmodyfikowałam troszeczkę przepis:) zamiast sody, której nie używam dodałam proszek do pieczenia, mój synek dosypał płatki migdałów, reszta b/z – ciasto w piekarniku, mamy nadzieję, że będzie równie pyszne :)

    Odpowiedz
  37. Super przepis, gdzieś po cichu przypomina mi piernik z jabłkami, który robię, więc dodałam jeszcze orzechy na górę:) Czekam na kolejne pyszności. Każde ciacho z tej strony to strzał w 10:)

    Odpowiedz
  38. Zrobiłam :) pyszne ciasto :) Zwiększyłam tylko składniki bo chciałam większą blaszkę . Naprawdę super , rodzinka zachwycona , Polecam i dziękuje za przepis :) Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  39. kolejna rewelacja MC – szybko, smacznie i prosto – jabłka, pyszne ciasto i biała czekolada – mmmmm – zapisuje przepis do swoich ulubionych :) – sprawdzone – polecam wszystkim :) od kiedy MC trafiłam na Twoją stronę moje życie stało się słodsze :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz