Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry. Bardzo lubię to ciasto i planuję przygotować je w blaszce 22x 32 cm. Chciałam zapytać czy powinnam zmodyfikować warunki pieczenia? Czy podwojenie ilości składników wystarczy?
Witam, można oiec ciasto używając termoobiegu ? Jeśli tak to czy zwiększyć temperaturę pieczenia ? Pozdrawiam
Ps. Ciasto na prawdę pyszne i proste do przygotowania 😊
Na pewno nie zwiększyć, ponieważ termoobieg mocniej przypieka, jak coś to troszkę zmniejszyć do 170oC lub nawet 160oC na funkcji termoobieg, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wspaniałe dodałam garść orzechów włoskich, jest cudowne, pozdrawiam