Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam i zapraszam na film (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Przepis z filmem.

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (zob. film). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

101 thoughts on “Proste ciasto z jabłkami

  1. 2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

  2. Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

  3. Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
    Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Pozdrawiam!

  4. Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)

  5. Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.

  6. gdyby nie to, że ciasto pływa w oleju może i byłoby dobre. naprawde nie przesadzam-po prostu pływa w oleju, choć lubię wigotne ciasta to to jest po prostu olejowa masakra :/

  7. przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie

  8. Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)

  9. Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.

  10. Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek

  11. Ciasto po prostu obłędne! W ostatnim czasie upiekłam je trzy razy, bo znika zanim zdążymy nacieszyć się jego smakiem :) Warto od razu robić z podwójnej porcji!

    U mnie tradycyjnie proszek do pieczenia zamiast sody, zmniejszona ilość cukru, po przeczytaniu komentarzy prewencyjnie dałam też mniej oleju – uzyskałam wystarczającą wilgotność i nic nie ociekało, ponadto dodałam trochę mielonych migdałów ok. 1/4 szklanki – polecam! Ostatnim razem zabrakło mi cynamonu i podratowałam się łyżeczką przypraw korzennych i mogę polecić te rozwiązanie (pomijamy wtedy również gałkę muszkatołową), ciasto nie staje się piernikowe, tylko ma podkreślony swój wyjątkowy smak.

    Koniecznie muszę spróbować z innymi owocami albo z dodatkiem orzechów :)

  12. Te ciasto zrobiøo furore w mojej rodzinie! Co chwile slysze kiedy zrobie te ciasto z biala czekolda… A jak juz zrobie zniko doslownie w 5 minut i dalej malo . pozdrawiam :)

  13. Świetne szybkie ciasto przy małym dziecku nie mam czasu na siedzenie w kuchni a nie lubie kupować ciast. Dostałam dużą ilość jabłek i przekopalam internet w poszukiwaniu szybkiego i prostego a pysznego ciasta. Robię je codziennie

  14. balam sie troche tego smaku mlecznej z cynamonem i posypalam tylko cukrem pudrem i smakuje wysmienicie, jest pulchniutkie, przepyszne. Kolejny przepis do mojego zeszytu :) pozdrawiam i dziekuje w imieniu wszystkich lasuchow ;)

  15. Witam zrobiłam kolejny raz tylko nie bardzo mi wyrosło no ale może da się zjeść .może za mało utrzepalam olej jaka …

  16. Ja panią podziwiam.Ja lubię gotować ale niestety rzeczy słodkie mi nie wychodzą…może dzięki pani…moja kuchnia się odczaruje…wzięłam się ostro do roboty i ciasto już siedzi w piekarniku…pozdrowienia z hiszpani….

Dodaj komentarz

.