Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…
Przepis z filmem.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Przepis z filmem.
PIECZE SIę CZEKAM Z NIECIERPLIWOŚCIA….
Zrobione . Upieczone. Zamiast jogurtu użyłam śmietany 18 . Wyszło pyszne. Połowy juz nie ma
Polecam przepis.
Dziś zdobione, ale nie wiem czy wyszedł taki jak powinien, bo zrobilam tj w przepisie, ale zamiast mąki przennej dałam pelnoziarnistej, ciasto nie bylo plynne tylko geste i wyszedł jakby zakalec, nie puszysty tylko taki mokry i zbity, to dobrze? bo nie wiem co zrobiłam zle, ale w smaku obłedne. Jeszcze muszę ogarnąć ciasto fasolowe, bo do tej pory wychodzi mi mega mokre i rozwalające się
myślę że tak, można dodać kakao, Nutelle również, zamiast czekolady 50g Nutelli, pozdrawiam
Witam,mam pytanie czy można gorzka czekolade czyms zastapic?? Nutella lub kakao??
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest cudowne, wilgotne i przepyszne!!!
Ciasto jest wilgotne, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam
Wlasnie wyjelam ciasto z piekarnika. Czy ono ma byc takie mokre? Mam nadzieje, ze jeszcze troche odparuje. Balam sie, jak pieklam, ze bedzie niedopieczone, a bylo w piekarniku 70 minut.
Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)
Ciekawa jestem, jak wyjdzie.Już się piecze, i pachnie obłędnie. Jeszcze nie piekłam takiego ciasta. A strona? No, cóż… Nie napiszę nic odkrywczego. REWELACYJNA! Codziennie tu zaglądam, żeby sobie chociaż popatrzeć. Pomału wypróbuję wiele Twoich ciast, bo niektóre już znam. W kolejce już czeka ciasto marchewkowe. Ciekawa jestem przede wszystkim polewy marchewkowej:) Na pewno nieraz się jeszcze odezwę. Na razie dziękuję:)
Ciasto bardzo fajne podobne do chlebka bananowego ale uwazam ze mozna go zrobic znacznie szybciej nie uzywajac przy tym az tyle misek.:)
bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
bardzo fajny przepis, udane ciasto robiłam chyba cztery razy z rzędu, a przepis i „małą cukierenkę” poleciłam koleżankom :-)
można użyć formy do babki, nie wiem czy uda się w prodiżu, nigdy w nim nie piekłam, pozdrawiam
Czy zamiast podłużnej formy mogę użyć formy do babki? I czy ciasto wyjdzie w prodiżu?
można użyć mleka, może ciut mnie niż jogurtu bo jest bardziej płynne, można wymieszać mikserem, ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekolada, to zależy już na co Pani ma ochotę, pozdrawiam serdecznie
I jeszcze zapomniałam – jaką polewę poleca pani na te ciasto? Zwykły cukier puder czy np. polewę czekoladową lub inna ? Bardzo czekam na rade ;)
Mam zamiar zrobić to ciasto jednak mam pytanie czy jeśli jogurt zastąpie mlekiem to nie zrobi różnicy w cieście w smaku, konsystencji itp. ? I opcjonalnie jogurt/mleko wymieszać z jajkami czy ubić? z góry dzi,ekuje za odpwiedź :)
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Panie i Panowie ciasto jest pyszne, nawet po kilku dniach nie robi się suche. Do tego łatwe w przygotowaniu, bo jestem zupełnym amatorem gotowania i to było jeden z pierwszych wypieków w moim wykonaniu. Ręce same składają się do oklasków, polecam wszystkim do ciacho!
Piekłam dokładnie jak w przepisie. wyciągnęłam po 50 minutach i góra jest cała spalona. Zdaje mi się, że 40min to maximum pieczenia takiego ciasta. :O
można użyć śmietany, kefiru lub nawet mleka, można użyć tylko proszku, powinno wyrosnąć, pozdrawiam
Witam , małe pytanko czym można zastąpić jogurt (śmietana)? nie mam, nikt w domu nie lubi a do sklepu nie po drodze=) oraz czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? pozdrawiam
bardzo mi miło:) cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
…dzisiaj z Pani przepisów zrobiłam dwa ciasta. A mianowicie szybkie ciasto z jagodami i ciasto z bananami. Obydwa ciasta są rewelacyjne, pyszne. A jak się pieką to zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Od dzisiaj te ciasta zagoszczą u mniej częściej. I będę polecać Pani stronkę znajme, aby zaglądały tutaj i aby czerpały inspirację z Pani przepisów. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)
przykro mi, pozdrawiam
A mi nie wyszło dwukolorowe, nie wiem dlaczego :(
rewelacyjny przepis zreszta jak wiele innych na tej stronie!!!! podziwiam!!!!dziekuje za super przepisy,piekne zdjecia i swietne filmiki proszac o wiecej i wiecej :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Wyszło idealnie :)
ciesze sie, ze smakowalo, bez wiatraka powinno byc bardziej wilgotne, pozdrawiam serdecznie
Będzie stałe gościć na moim stole. Dziękuje, na pewno wypróbuję inne przepisy:)
Pyszne! Dałam pieczenie góra dół z wiatrakiem i wyjęłam po 45 minutach i troszkę suche wyszło, chyba lepiej bez wiatraka 60 min? Bardzo proste, polecam!!!
wspaniały przepis, zrobiłam na święta i od tego czasu to moje ulubione ciasto. pozdrawiam.
Zrobiłam to ciasto na Święta i wszystkim bardzo smakowało:) z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! :) dziękuje za świetne przepisy :*
Pyyyyyycha :) Oczarowałam męża tym ciastem :) Na razie najlepsze, jakie zrobiłam z tej strony. Ale sporo jeszcze przede mną, a i te, które zrobiłam do tej pory wszystkie były smaczne. Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam, tyle że całe czekoladowe i jest przepyszne!
Ciasto jest genialne. To prawda, wyrasta naprawdę świetnie. Jest pyszne i zadowoliło wszystkich. Dziś zrobię je jeszcze raz tak bardzo nam smakowało. Godne polecenia. Bardzo dziękujemy Cukierenko. Mieliśmy dzięki temu ciastu smakowity piątek:-)
Pyszne ciasto!!!. Wyrosło SUPER DUŻE. Dziękuje za przepis do dodaje do ulubionych.
mozna dać pół na pół, na pewno wyjdzie, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! A jakby tak dać pół na pół jasne i ciemne, wyjdzie? Mojemu bratu najbardziej smakowała ta czekoladowa część :)
Rewelacja, dawno nie jadłam tak dobrego ciasta.
Wyszło idealnie zjadłam już kawałek mniam takie puszyste mięciutkie pychotka.
Wyszło pyszne, polałam je roztopioną gorzką czekoladą, do której dodałam suszoną żurawinę, super połączenie. Dziękuję za przepis, pewnie wykorzystam jeszcze nie raz :)
Super! Właśnie upiekłam. Kolejny udany przepis. Dziękuję za tę stronę. Daje mi dużo inspiracji :)
Ciasto bananowe w piecu,ale nie miałam takiej blaszki jak w przepisie tylko troszkę większa,może coś wyjdzie,ale na pewno taka wysoka nie urośnie.
Babka super – dokładnie taka jak lubię !!! Banany, czekolada i cynamon, czego jeszcze potrzeba do szczęścia ? :)
Wyszła mi też taka ładna dwukolorowa. Dziękuję za świetny przepis :)
Będę je robić w piątek, ale już mi ślinka cieknie. Pozwalam sobie na słodkie tylko w weekendy, ale odkąd poznałąm tego bloga to mam ochotę częściej piec :)
Bardzo ładnie wygląda! :)
Mniam, bardzo takie lubię :)
Robię podobne i jest mega smaczne. Specjalnie kupuję więcej bananów, żeby część zjadać na bieżąco a część wykorzystywać do ciasta. Jest uzależniające! :)