Ciasto z bananami dwukolorowe

Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…

Przepis z filmem.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

ciasto z bananami dwukolorowe

Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.

2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.

4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.

6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z bananami dwukolorowe

ciasto z bananami dwukolorowe

Przepis z filmem.

Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do “Ciasto z bananami dwukolorowe”

  1. Dziś zdobione, ale nie wiem czy wyszedł taki jak powinien, bo zrobilam tj w przepisie, ale zamiast mąki przennej dałam pelnoziarnistej, ciasto nie bylo plynne tylko geste i wyszedł jakby zakalec, nie puszysty tylko taki mokry i zbity, to dobrze? bo nie wiem co zrobiłam zle, ale w smaku obłedne. Jeszcze muszę ogarnąć ciasto fasolowe, bo do tej pory wychodzi mi mega mokre i rozwalające się

    Odpowiedz
  2. Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  3. Ciekawa jestem, jak wyjdzie.Już się piecze, i pachnie obłędnie. Jeszcze nie piekłam takiego ciasta. A strona? No, cóż… Nie napiszę nic odkrywczego. REWELACYJNA! Codziennie tu zaglądam, żeby sobie chociaż popatrzeć. Pomału wypróbuję wiele Twoich ciast, bo niektóre już znam. W kolejce już czeka ciasto marchewkowe. Ciekawa jestem przede wszystkim polewy marchewkowej:) Na pewno nieraz się jeszcze odezwę. Na razie dziękuję:)

    Odpowiedz
  4. Ciasto bardzo fajne podobne do chlebka bananowego ale uwazam ze mozna go zrobic znacznie szybciej nie uzywajac przy tym az tyle misek.:)

    Odpowiedz
  5. można użyć mleka, może ciut mnie niż jogurtu bo jest bardziej płynne, można wymieszać mikserem, ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekolada, to zależy już na co Pani ma ochotę, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. I jeszcze zapomniałam – jaką polewę poleca pani na te ciasto? Zwykły cukier puder czy np. polewę czekoladową lub inna ? Bardzo czekam na rade ;)

    Odpowiedz
  7. Mam zamiar zrobić to ciasto jednak mam pytanie czy jeśli jogurt zastąpie mlekiem to nie zrobi różnicy w cieście w smaku, konsystencji itp. ? I opcjonalnie jogurt/mleko wymieszać z jajkami czy ubić? z góry dzi,ekuje za odpwiedź :)

    Odpowiedz
  8. Panie i Panowie ciasto jest pyszne, nawet po kilku dniach nie robi się suche. Do tego łatwe w przygotowaniu, bo jestem zupełnym amatorem gotowania i to było jeden z pierwszych wypieków w moim wykonaniu. Ręce same składają się do oklasków, polecam wszystkim do ciacho!

    Odpowiedz
  9. Piekłam dokładnie jak w przepisie. wyciągnęłam po 50 minutach i góra jest cała spalona. Zdaje mi się, że 40min to maximum pieczenia takiego ciasta. :O

    Odpowiedz
  10. Witam , małe pytanko czym można zastąpić jogurt (śmietana)? nie mam, nikt w domu nie lubi a do sklepu nie po drodze=) oraz czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. …dzisiaj z Pani przepisów zrobiłam dwa ciasta. A mianowicie szybkie ciasto z jagodami i ciasto z bananami. Obydwa ciasta są rewelacyjne, pyszne. A jak się pieką to zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Od dzisiaj te ciasta zagoszczą u mniej częściej. I będę polecać Pani stronkę znajme, aby zaglądały tutaj i aby czerpały inspirację z Pani przepisów. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  12. rewelacyjny przepis zreszta jak wiele innych na tej stronie!!!! podziwiam!!!!dziekuje za super przepisy,piekne zdjecia i swietne filmiki proszac o wiecej i wiecej :)

    Odpowiedz
  13. Pyszne! Dałam pieczenie góra dół z wiatrakiem i wyjęłam po 45 minutach i troszkę suche wyszło, chyba lepiej bez wiatraka 60 min? Bardzo proste, polecam!!!

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam to ciasto na Święta i wszystkim bardzo smakowało:) z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! :) dziękuje za świetne przepisy :*

    Odpowiedz
  15. Pyyyyyycha :) Oczarowałam męża tym ciastem :) Na razie najlepsze, jakie zrobiłam z tej strony. Ale sporo jeszcze przede mną, a i te, które zrobiłam do tej pory wszystkie były smaczne. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  16. Ciasto jest genialne. To prawda, wyrasta naprawdę świetnie. Jest pyszne i zadowoliło wszystkich. Dziś zrobię je jeszcze raz tak bardzo nam smakowało. Godne polecenia. Bardzo dziękujemy Cukierenko. Mieliśmy dzięki temu ciastu smakowity piątek:-)

    Odpowiedz
  17. Wyszło pyszne, polałam je roztopioną gorzką czekoladą, do której dodałam suszoną żurawinę, super połączenie. Dziękuję za przepis, pewnie wykorzystam jeszcze nie raz :)

    Odpowiedz
  18. Ciasto bananowe w piecu,ale nie miałam takiej blaszki jak w przepisie tylko troszkę większa,może coś wyjdzie,ale na pewno taka wysoka nie urośnie.

    Odpowiedz
  19. Babka super – dokładnie taka jak lubię !!! Banany, czekolada i cynamon, czego jeszcze potrzeba do szczęścia ? :)
    Wyszła mi też taka ładna dwukolorowa. Dziękuję za świetny przepis :)

    Odpowiedz
  20. Będę je robić w piątek, ale już mi ślinka cieknie. Pozwalam sobie na słodkie tylko w weekendy, ale odkąd poznałąm tego bloga to mam ochotę częściej piec :)

    Odpowiedz
  21. Robię podobne i jest mega smaczne. Specjalnie kupuję więcej bananów, żeby część zjadać na bieżąco a część wykorzystywać do ciasta. Jest uzależniające! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz