Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…
Przepis z filmem.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Przepis z filmem.
PIECZE SIę CZEKAM Z NIECIERPLIWOŚCIA….
Zrobione . Upieczone. Zamiast jogurtu użyłam śmietany 18 . Wyszło pyszne. Połowy juz nie ma
Polecam przepis.
Dziś zdobione, ale nie wiem czy wyszedł taki jak powinien, bo zrobilam tj w przepisie, ale zamiast mąki przennej dałam pelnoziarnistej, ciasto nie bylo plynne tylko geste i wyszedł jakby zakalec, nie puszysty tylko taki mokry i zbity, to dobrze? bo nie wiem co zrobiłam zle, ale w smaku obłedne. Jeszcze muszę ogarnąć ciasto fasolowe, bo do tej pory wychodzi mi mega mokre i rozwalające się
myślę że tak, można dodać kakao, Nutelle również, zamiast czekolady 50g Nutelli, pozdrawiam
Witam,mam pytanie czy można gorzka czekolade czyms zastapic?? Nutella lub kakao??
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest cudowne, wilgotne i przepyszne!!!
Ciasto jest wilgotne, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam