Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…
Przepis z filmem.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Przepis z filmem.
Wlasnie wyjelam ciasto z piekarnika. Czy ono ma byc takie mokre? Mam nadzieje, ze jeszcze troche odparuje. Balam sie, jak pieklam, ze bedzie niedopieczone, a bylo w piekarniku 70 minut.
Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie:)
Ciekawa jestem, jak wyjdzie.Już się piecze, i pachnie obłędnie. Jeszcze nie piekłam takiego ciasta. A strona? No, cóż… Nie napiszę nic odkrywczego. REWELACYJNA! Codziennie tu zaglądam, żeby sobie chociaż popatrzeć. Pomału wypróbuję wiele Twoich ciast, bo niektóre już znam. W kolejce już czeka ciasto marchewkowe. Ciekawa jestem przede wszystkim polewy marchewkowej:) Na pewno nieraz się jeszcze odezwę. Na razie dziękuję:)
Ciasto bardzo fajne podobne do chlebka bananowego ale uwazam ze mozna go zrobic znacznie szybciej nie uzywajac przy tym az tyle misek.:)
bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
bardzo fajny przepis, udane ciasto robiłam chyba cztery razy z rzędu, a przepis i „małą cukierenkę” poleciłam koleżankom :-)
można użyć formy do babki, nie wiem czy uda się w prodiżu, nigdy w nim nie piekłam, pozdrawiam
Czy zamiast podłużnej formy mogę użyć formy do babki? I czy ciasto wyjdzie w prodiżu?
można użyć mleka, może ciut mnie niż jogurtu bo jest bardziej płynne, można wymieszać mikserem, ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekolada, to zależy już na co Pani ma ochotę, pozdrawiam serdecznie
I jeszcze zapomniałam – jaką polewę poleca pani na te ciasto? Zwykły cukier puder czy np. polewę czekoladową lub inna ? Bardzo czekam na rade ;)
Mam zamiar zrobić to ciasto jednak mam pytanie czy jeśli jogurt zastąpie mlekiem to nie zrobi różnicy w cieście w smaku, konsystencji itp. ? I opcjonalnie jogurt/mleko wymieszać z jajkami czy ubić? z góry dzi,ekuje za odpwiedź :)
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Panie i Panowie ciasto jest pyszne, nawet po kilku dniach nie robi się suche. Do tego łatwe w przygotowaniu, bo jestem zupełnym amatorem gotowania i to było jeden z pierwszych wypieków w moim wykonaniu. Ręce same składają się do oklasków, polecam wszystkim do ciacho!
Piekłam dokładnie jak w przepisie. wyciągnęłam po 50 minutach i góra jest cała spalona. Zdaje mi się, że 40min to maximum pieczenia takiego ciasta. :O
można użyć śmietany, kefiru lub nawet mleka, można użyć tylko proszku, powinno wyrosnąć, pozdrawiam